Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

Заједнички кандидат удружене опозиције за градоначелника Београда биће Владета Јанковић.

“Велико нам је задовољство да обавестимо јавност да је професор Владета Јанковић прихватио да буде заједнички кандидат удружене опозиције за градоначелника Београда”, наводи се у заједничком саопштењу Странке слободе и правде, Народне странке, Демократске странке, Покрета слободних грађана, Покрета Слободна Србија, Покрета за преокрет, Синдиката Слога и Демократске заједнице војвођанских Мађара.

Како се додаје, представљање заједничког фронта опозиције и нестраначких личности на предстојећим изборима одржаће се у среду, 2. фебруара, у Београду.

Владета Јанковић рођен је 1940. у Београду. Дипломирао је општу књижевност на Филолошком факултету, где је магистрирао, а потом и докторирао 1975. године.

На истој катедри прошао је пут од асистента приправника до редовног професора и управника Одсека.

Годинама је сарађивао са Телевизијом Београд као аутор културно-историјских програма за омладину (“Двоглед” са Драганом Бабићем и седам циклуса серије “Митови и легенде”).

У политику је ушао почетком 1990. године, а један је од оснивача и дугогодишњи потпредседник Демократске странке Србије.

Био је посланик у републичком и два сазива савезног парламента, а једно време после петооктобарских промена председник парламентарног одбора за међународне односе.

Од 2001. до 2004. године обављао је дужност амбасадора СРЈ, а затим СЦГ, у Уједињеном Краљевству, док је од 2008. до 2012. био амбасадор Србије у Ватикану.

Ожењен је и отац двоје деце.

Говори енглески, руски, француски и грчки, а служи се латинским и старогрчким језиком.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here