Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Епископ Рашко-призренски, Теодосије, најоштрије је осудио „претерану употребу силе од стране Косовске полиције на северу Косова и Метохије“ у чијој акцији је јуче ухапшено 19 полицајаца и 9 грађана из више општина на Косову, причињена материјална штета на приватним објектима и аутомобилима, али и повређено више грађана и полицајаца. За оваква и слична дешавања каже да иду „на руку“ заговарачима идеје разграничења, а косовске власти окривљује за селективан приступ у обезбеђивању владавине права.

Владика Теодосије износи оцену да је намера Приштине била да застраши становништво, а осуђује и употребу силе против особља УНМИК-а.

„Без обзира на стварне мотиве ове акције, премлаћивања, упади у куће при којима су цивили, жене и деца застрашивани, ломљење намештаја, уз нескривену бруталност, показују да је намера Приштине била пре свега да застраши наше становништво и демонстрира силу. Посебно осуђујемо и употребу силе против припадника УНМИК-а“, наводи се у саопштењу Владике Теодосија.

Он такође указује на то да, док се север Косова „дисциплинује бруталном употребном полицијске силе, под изговором завођења реда“, косовске институције „игноришу гажење владавине права и институционални терор који општина Дечани примењује против манастира Високи Дечани, одбијајући извршење судске одлуке Уставног суда Косова“.

Подсећамо, јуче је општина Дечани најавила миран протест током ког би захтевала од манастира Дечани да се, оно што они и даље виде као имовински спор између овог манастира и два предузећа, реши „у корист обе стране“. Протест је заказан за 6. јун, што је, како подсећа Владика Теодосије у саопштењу, празник Вазнесења.

„Као Црква остајемо чврсто уз свој верни народ, апелујемо на владавину права која треба да се примењује према свима једнако, а не по кључу етничке и верске припадности и очекујемо од КФОР-а и међународне заједнице да спрече понављање оваквих немилих догађаја“, наводи Епископ Рашко-призренски.

Владика Теодосије још и наводи да поступци попут онога у уторак „иду на руку онима који без икаквог стида упорно заговарају идеју територијалне поделе на етничкој основи“.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here