1. 11. 2020.

Први пут откако је отишао у болницу и почео борбу с ковидом-19, огласио се епископ будимљанско-никшићки Јоаникије и оценио да је епидемија “велики испит и за народ, и за цркву”.

Он је навео да је главни удар на његово здравље прошао и да се сада опоравља под контролом лекара, али да мора да буде у самоизолацији.

Владика Јоаникије је истакао да је вест о смрти патријарха Иринеја велика жалост и да цела црква жали, тугује и уноси своје молитве за својим патријархом, “оцем, наследником Светог Саве”.

“Он нас је окупљао својом благошћу и трпљењем. Ми се сада у жалости обједињујемо крај одра његовог и гроба, око његове личности која је завршила свој посао на земљи и сада одлучује да се одмори и буде награђена за своја добра дела. Где је распеће, ту је и осећај васкрсења Христовог и новог живота. Иринеј је испунио послање које му је Бог назначио на земљи”, рекао је владика Јоаникије.

Владика будимљанско-никшићки је оценио да је епидемија велики испит и за народ, и за цркву.

“Ово је један велики испит и за наш народ и цркву, и надам се, као што смо много пута у историји, када смо доживљавају кризе, били на висини достојанства као народ и ово ћемо достојанствено изџати и хришћански поднети и после свега у једном виђеном току ово пребродити. Тим стазама нас је премудро водио патријарх Иринеј”, рекао је Јоаникије.

Он је закључио да су митрополит Амфилохије и патријарх Иринеј оставили велики траг у историји српског народа, пренео је портал Б92.

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије и даље је позитиван на коронавирус, али његов опоравак тече по плану, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве.

Лекари су, након прегледа у четвртак, изразили задовољство добрим општим стањем Јоаникија, а спроведене су и контролне лабораторијске анализе и вирусолошко тестирање на коронавирус, саопштила је Митрополија у петак касно увече.

“На основу резултата лабораторијских налаза утврђено је да су сви маркери запаљења у физиолошким опсезима и да су вредности истих, поредећи претходне лабораторијске анализе, у константном опадању”, додаје се у саопштењу.

Наведено је да је пи-си-ар тестирање показало да је Јоаникије и даље позитиван на коронвирус.

“Епископ ће по савету лекара, а ради потребног одмора и рехабилитације и у наредном периоду бити на кућном лечењу у катедралном манастиру Ђурђеви Ступови”, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве.

Епископ Јоаникије од 4. новембра позитиван је на коронавирус, саопштила је Епархија будимљанско-никшићка.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here