1. 06. 2020.

Литургијом у порти манастира Грачаница, на Косову и Метохији је почело обележавање Видовдана, једног од највећих српских празника. Литургијом је началствовао умировљени владика захумско-херцеговачки Атанасије, уз саслужење монаштва и свештенства Епархије рашко-призренске.

Владика Атанасије је изразио дивљење и захвалност косовскометохијским Србима који су остали на својим огњиштима, позвавши их да тако и остане јер је, како је рекао, за опстанак Срба најважније “на страшном месту постојати“.

“Они који се боре против крста, увек ће изгубити битку, а поготову они који се боре против мртвих, јер сетимо се нашег великог песника Алексе Шантића: “Гробови наши бориће се са вама”. Само да ми будемо постојани, да ми издржимо и да будемо постојани на месту постојанства и достојанства нашега, као што је Грачаница, као што су Дечани и остали наши манастири и наше светиње, Љевишка, као што је Газиместан где ћемо и данас да служимо велики помен, јер су косовски јунаци достојни помена вечнога“, беседио је владика Атанасије, поручивши да нема светле будућности за децу оних који руше туђе светиње и гробове, за оне који нападају туђу децу.

Честитајући Видовдан, владика Атанасије послао је поруку да сви они који руше, затиру трагове, мењају имена и називе “Срби и српско”, неће успети да униште српско трајање и српску будућност – преноси Срна.

Према његовим речима, Србима нико не може узети Косово, јер су кључеви код Светог кнеза Лазара, који с неба чува свој народ.

„Срби су народ који прашта и брзо заборавља. Ми смо народ који зна шта је покајање“,  рекао је владика који је служио Свету архијерејску литургију у порти Манастира Грачаница.

Владика је нагласио да зло никада не може победити добро, што је доказано кроз новију српску историју у ратовима у Хрватској, БиХ и на Косову и Метохији.

Светој архијерејској литургији у порти манастира присуствовало је више стотина Срба пристиглих из свих српских средина са Косова и Метохије и централне Србије.

Присутни поштују мере социјалног дистанцирања, а владика Атанасије је позвао народ да се, упркос злу које је захватило читав свет, окупе на Газиместану и одају почаст свим косовским јунацима и јунацима палим од косовског боја до данас.

У порти манастира Грачаница синоћ је одржано 30. Видовданско песничко бденије. Писцу Милисаву Савићу додељена је награда “Златни крст Кнеза Лазара”.

“Ово је моја трећа награда, после Стефана Првовенчаног, и Деспота Стефана Лазаревића. Примао сам награде на многим знаменитим локацијама, поводом важних датума. Али, од овог места у порти манастира Грачаница и од ове празничне ноћи, нема лепших”, поручио је Милисав Савић.

Награда “Перо деспота Стефана Лазаревића” додељена је песнику Слободану Јовићу из Лопара у Републици Српској.  “Кондир Косовке девојке” додељен је Бојани Стојановић Пантовић, а  “Грачаничка повеља” Драгану Хамовићу.

Због епидемије корона вируса у програму овогодишњег обележавања Видовдана није било наступа симфонијског оркестра и хора РТС-а.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here