Mesto za reklamu

28.09.2019.

То што је једна од највећих светских рејтинг агенција “Фич” повећала кредитни рејтинг Србије са “ББ” на “ББ+”, по оцени председника САВЕЗА економиста Србије Александара Влаховића је резултат успешно спроведене фискалне консолидације у протеклих неколико година, и то повећање ће утицати на раст укупних страних директних инвестиција.

“Било је сасвим очекивано да ће агенција “Фич”, након агенције “Мудис” повећати кредитни рејтинг Србије. То је, пре свега, последица успешно спроведене фискалне консолидације у протеклих неколико година и чињенице да је макроекономска стабилност сачувана, да је буџет у равнотежи, да је инфлација на предвиђеном нивоу, тачније на доњој граници коридора, да јавни дуг наставља да пада…”, рекао је Влаховић за Танјуг.

По свему судећи, истакао је, пројекција раста БДП-а биће остварена у овој години.

Влаховић оцењује да повећање кредитног рејтинга Србије позитивно утиче пре свега на раст укупних страних директних инвестиција и додао да се очекује се ће у овој години те инвестиције бити на нивоу од 8,5 одсто, што је више у односу на прошлу годину.

Истакао је да ће то свакако допринети укупном повећању нивоа инвестиција, али и додао да је укупан ниво инвестиција и даље недовољан за амбициозније стопе раста од пет одсто и више.

Навео је да је Србија још увек два корака далеко од правог инвестиционог рејтинга, али и изразио наду да ће, уколико се добри макроекономски резултати наставе, наша земља у наредних неколико година дохватити тај инвестициони рејтинг који данас имају Бугарска, Румунија и готове све друге земље Европске уније, изузев Хрватске.

“Неопходно је радити на повећању учешћа процентуалног удела домаћих приватних инвестиција, а ту већ говоримо и о реструктурирању и делимичној приватизацији јавних предузећа и даљем унапређењу пословног амбијента”, додао је Влаховић.

Рејтинг агенција “Фич” повећала је кредитни рејтинг Србије са “ББ” на “ББ+” са стабилним изгледом за даље побољшање, а према оцени те агенције, одлука је донета на основу стабилне економске политике, усмерене ка даљем јачању макроекономских показатеља и смањењу јавног дуга.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here