Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Епидемиолог др Предраг Кон, члан Кризног штаба, огласио се уочи седнице тог тела и ситуацију назвао катастрофалном. Он је казао да је медицински део штаба имао консултације са премијерком Аном Брнабић и да не види побољшање, због чега се нада “померању” става према епидемиолошкој ситуацији.

– Јесмо имали консултације, ми из медицинског дела инсистирамо на спровођењу раније предложеног. Ми нисмо за 12 дана видели побољшање ситуације, свакако не. Можда се стабилизовало, али смо на катастрофалном нивоу и то никако није право побољшање.

Нисмо видели ни обухват имунизације да се побољшао, из дана у дан се вакцинишу људи, али би требало да их је десет пута више. У таквој атмосфери, биће нових састанака Кризног штаба и ја се искрено надам да ће доћи до померања, с тим што не може бити померања става медицинског дела јер се он формира на основу чињеничног стања и епидемиолошке ситуације која је ванредна и повремено катастрофална. Једино се слажемо да је трајни излаз у вакцинацији – рекао је Др Кон.

– Иду паралелно два процеса, с једне стране улазимо у зимски период, биће хладно и то је погодан период за респираторне вирусе. Улазимо у сезону слава, то је друга негативна ствар. Прилично су неповољни услови и тренуци, који нас очекују, где не можемо без озбиљних размишљања о контактима и поштовања мера да очекујемо да се ово заустави. А паралелно с тим, људи или постају имуни или премину. И једно и друго је чињеница – рекао је Др Кон.

Упитан да прокоментарише или посаветује домаћине пред славе, Кон је био оштар.

– Имамо утисак, а то и подаци показују, да се престало са поштовањем мера, прошле године смо схватали да није тренутак за слављење на какво смо навикли. Да ли ће то сада бити тако, па не личи да хоће, и поред свега ми и даље имамо свадбе и масовна заражавања – рекао је он.

– Вирус тражи, и налази, најслабије и то су они који имају највише контаката. То су они испод тридесет, па до 55 година. И ти најмлађи, који су најмање вакцинисани, тек ће се масовно заражавати. Ту се формира нека солидарност, наопака, ствара се утисак да је ‘кул’ бити невакцинисан и кад си тако невакцинисан, не може ти нико ништа, јачи си од судбине – иронично је цитирао Кон песму Митра Мирића.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here