Mesto za reklamu

12.12.2018.

Српска листа очекује да Европска унија и цела међународна заједница до петка изврши снажан притисак на Приштину како би одустала од законодавног аранжмана формирања такозване Војске Косова, изјавио је Славко Симић испред Српске листе.

“Уколико се то и догоди у петак, сасвим је сигурно да ће се подићи велике тензије и да ће Приштина створити једну озбиљну политичку ватру коју ће употребити и према српском народу на Косову и Метохији и према Београду, а сасвим је сигурно да таква једна политичка ватра, уколико се створи, цео регион осетиће од ње дим”, оцењује Симић.

Упитан какав ће бити одговор Српске листе на евентуално формирање Војске Косова и да ли су се консултовали о томе са званичним Београдом, Симић каже да је Српска листа стално у комуникацији са председником Србије Александром Вучићем и директором Канцеларије за КиМ Марком Ђурићем, премијерком Аном Брнабић и целом Владом.

“Они свакога дана имају дипломатске активности како би упознали међународну заједницу колико је крхка безбедносна ситуација на овим просторима”, каже Симић.

Уколико сет закона о војсци буде изгласан у петак, Српска листа ће поднети жалбу Уставном суду, најављује.

“Уколико иоле Уставни суд буде објективан, професионалан и уколико покаже своје институционални интегритет, сасвим је сигурно да ће овај сет закона ставити ван снаге јер ови закони потпуно крше многе одредбе Устава Косова”, наводи он.

Иако је Приштина јуче одустала од радикалних мера које је намеравала да усвоји на седници Владе, ипак је најотвореније послата порука да постоји стратегија економских, административних и политичких мера које Приштина намерава да у наредном периоду употреби против српског народа који живи на Косову и Метохији, оцењује Славко Симић.

“Оно што је српском народу јасно у овим тренуцима на Косову и Метохији јесте да свака нова штетна одлука није уперена против државе Србије и није у питању никакав реципроцитет. Свака нова штетна одлука је најдиректније уперена против српског народа који живи на Косову и Метохији, који се бори за голу егзистенцију, ево већ готово две деценије”, каже он.

Од стране Приштине не постоји конструктивност и свака нова штетна одлука најдиректније угрожава опстанак српског народа и српских институција на КиМ, зајкључује Симић.

 „Српска стварност“ / Радио Контакт Плус, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here