Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Поглавар Српске православне цркве Иринеј данас је у Славонији у Кућанцима – родном селу омиљеног у народу патријарха Павла, освештао обновљену Цркву Светих апостола Петра и Павла.

Црква Светих апостола Петра и Павла у селу Кућанци у којој је патријарх Павле крштен, а која датира из средине 18. века, обновљена је из темеља, након што је у потпуности уништена у последњем рату, рекао је отац Ђорђе Теодоровић из Епархије пакрачко-славонске.

Уз патријарха српског Иринеја свечаности је присуствовало 12 владика, међу којима и владика Макарије из Јерусалимске патријаршије.

Патријарх Иринеј је у обраћању истакао да је ово велики дан за Славонију и све народе овог краја, те пожелео да објекти, попут те цркве, никада не буду рушени, као што се десило у последњем рату.

„Хвала Богу обновисмо храм и надамо се да ће се та обнова, уз благослов Божији, пренети на све народе овог подручја. Жеља је да та зла времена заувек остану иза нас и да се не понове нигде никада, јер сваки човек је икона Божија, без обзира којем народу припадао и коју боју коже имао“, рекао је Иринеј, преноси РТРС.

Патријарх Иринеј је поручио да се сви морају вратити Богу да се зла времена не понове, те нагласио да је блаженопочивши патријарх Павле био изузетан човек ког би пожелели сви народи и све цркве.

Срна / Бојан Речевић – Литургија у цркви у којој је крштен патријарх Павле

„Красили су га смиреност, скромност и доброта коју су сви осећали. Његова скромност је била пример свима. О томе говори податак да ми је као свом ђаку једном приликом дао своју собу, а он преспавао у штали. Његове речи попут будимо људи, постале су данас пословице. Он је свугде сијао реч Божију. Он је за народ свети патријарх. Да је више таквих људи, другачије би било стање у свету и код нас“, оценио је патријарх Иринеј.

Обнова цркве почела је у августу 2010, а план је, како наводе у СПЦ, да се у патријарховом селу направи и парохијски дом, као и да на имању где је рођен буде музеј – задужбина, те да цео комплекс личи на Призрен, јер је патријарх Павле у граду на Бистрици био најдуже – као епископ рашко-призренски.

У цркви Светих апостола Петра и Павла, као и у манастиру Раковица где је сахрањен патријарх Павле, 44. наследник трона Светог Саве, јуче је одржана литургија поводом 10 година од његовог упокојења.

Дводневним скуповима у епископији пакрачко-славонској обележава се и 800 година аутокефалности СПЦ и 270 година Храма Светих апостола Петра и Павла.

„Српска стварност“ 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here