1. 07. 2019.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић изјавио је на манифестацији Вождови дани, којом се обележава годишњица смрти вође Првог српског устанка, да је ћирилица основно обележје српског идентитата, упозоривши да се она све мање користи.

Министар Вукосављевић је са Игором Матаковићем, председником општине Велика Плана, присуствовао парастосу на гробу Вожда Карађорђа у Радовањском лугу.

Парастос је одржан у оквиру целодневних активности уприличених поводом обележавања годишњице смрти вође Првог српског устанка.

Пред пуном Библиотеком “Радоје Домановић”, која велику пажњу посвећује промоцији књижевног стваралаштва, у присуству Мирјане Бојковић, вршиоца дужности директора библиотеке, Вукосављевић је одржао предавање на тему “Негујмо српски језик”.

Министар је скренуо пажњу на појаву која је у језику одавно приметна, а која доводи до тога да се све мање обраћа пажња на културу изражавања, истичући да је честа употреба сленга и колоквијалних израза, некњижевног говора и туђица, саопштено је из Министарства културе и информисања.

“Култура говора посустаје у односу на стандардни језик, нормирану граматику и правопис. Наилазимо на стилске грешке и велики број страних речи”, казао је Вукосављевић и додао да је основна идеја акције “Негујмо српски језик” да се скрене пажња на језичке недоумице и да се помогне грађанима, најпре Београда, а затим и других градова, да те недоумице реше.

Министар је подсетио присутне да је акција у коју се са еланом и радошћу укључио велики број познатих личности, почета 2015. године и да је од те године успела да се прошири не само по целој територији Србије, већ је добила и интернационални карактер, окупљајући Србе у дијаспори и бодрећи их да негују правилан говор.

“Ћирилица је све мање у употреби” 

Циљ ове акције, истакао је министар, јесте очување и развијање српског језика као дела српског културног наслеђа и неговање језичке културе.

Такође, као један од приоритетних циљева, акција “Негујмо српски језик” поставила је јачање статуса ћириличког писма.

“Ћирилица је све мање у употреби”, упозорио је Вукосављевић и додао да је због тога Министарство поднело Влади иницијативу за усвајање Предлога закона о изменама и допунама Закона о службеној употреби језика и писама чији је циљ боље регулисање статуса ћирилице.

“Народ дефинише језик, који се преноси наслеђем, дуго историјско трајање и заједничка сећања. Ћирилица је особено писмо српског народа и српске културе, она јесте основно идентитетско обележје нашег народа”, истакао је министар.

Обележавањем “Вождових дана” чува се сећање на дан убиства Карађорђа у Радовањском лугу. Тај догађај је, како многи сматрају, у великој мери одредио судбину Србије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here