Mesto za reklamu
  1. 07. 2019.

Незгоде попут оне која се догодила хеликоптеру “газела” не могу да се предвиде, а најважније је да су пилоти здрави, рекао је министар одбране Александар Вулин.

Вулин је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је до незгоде хеликоптера “газела” дошло приликом редовне вежбе и истиче да је летелица била исправна.

“Најважније је да су пилоти здрави. То се дешава. Ето, пре неколико дана су се сударила два Бундесверова авиона, Ф-35 је више пута пао”, наводи министар одбране.

Додаје да незгода која се десила “газели” не може да се предупреди.

“Хеликоптер је био исправан. Најмање пет потписа морате да имате да би се један ваздухоплов ставио у лет. На нама је да увек авиони буду исправни, пилоти спремни за лет, а овакве ствари се дешавају и дешаваће се”, напомиње Вулин.

Када је реч о ПВО систему “мистрал”, министар одбране навео је да је то најмодернији систем блиске заштите.

Према његовим речима, наше јединице а и цела Србија биће сигурније:

“До краја године ћемо имати нових хеликоптера више него икад. Одржавамо и сваки од ових који су у летном стању. Пуно се улаже у војску, у квалитет технике.”

Војска се, како је рекао, наоружава да Србији нико не прети. Када је Србија снажна и обучена, нико неће да је дира. Све што радимо радимо да бисмо сачували мир, истиче министар одбране.

Министар одбране рекао је и да косовског премијера Рамуша Харадинаја нервира то што је свакоме јасно да је косовска независност није готова ствар.

“Када вам земља снаге као што је Француске допусти да купите најмодерније оружје, онда значи да има поверење у вас. Такве системе не можете да нађете код терориста, у Исламској држави. А Исламска држава је неšто најближе ономе што ради Приштина. Приштина и Београд, то вам је као да поредите Исламску државу и Европску унију”, сматра Вулин.

Коментаришући изјаву председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић која се противи одлуци Уставног суда о повратку ћирилице у Вуковар, министар одбране је рекао да би “био срећан када би престала та неоусташка политика”.

“Ко год је хтео да укине ћирилицу, хтео је да укине и Србе. Ваљда ће Европа сад реаговати и да каже да је то срамота”, рекао је Вулин.

О Волтерсу: Нисмо разговарали ни о каквој “црвеној” линији

Вулин је изјавио да је на састанку са генералом Тодом Волтерсом, главнокомандујућем НАТО снага у Европи, није било речи ни о каквој црвеној линији.

Вулин је то рекао упитан да ли је на састанку Волтерса и председника Србије и врховног команданта ВС Александра Вучића било речи о хитној вези са КФОР-ом.

“Нисмо разговарали о успостављању некакве нове линије, већ је председник Вучић, који је врло искрен, отворен и сваком у лице каже истину, само рекао да када је била криза на простору КиМ (када су специјалне јединице ушле на север) генералу Мојсиловићу и нашој држави се нико из КФОР-а није јавио”, навео је Вулин.

Вучић је Волтерсу рекао да “очекује да они буду увек доступни за нас, за нашу војску, да знамо шта се дешава и да ви знате шта ми и како мислимо”, пренео је Вулин и додао да се Волтерс апсолутно сагласио са тим

“Никакво успостављање некаквих линија, већ је председник Вучић јасно и гласно тражио, са чиме се генерал Волтерс сложио – јавите се, дајте нам информацију или примите информацију од нас”, рекао је Вулин.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here