Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Председник Александар Вучић најавио је да ће од сутра забрана кретања бити од 17 часова до 5 ујутру. У четвртак ће у свим апотекама широм Србије бити 15 милиона маски, најавио је председник и апеловао на грађане да остану у својим кућама. Предаја никад није била опција, борићемо се и победићемо, каже Вучић.

Aлександар Вучић је, обраћајући се на конференцији за медије, објавио да су од јутрос потврђена још 22 случаја заразе коронавирусом.

Стиже још респиратора

Напомињући да сваки респиратор вреди три живота, председник је рекао да је урађен велики посао око набавке.

“У болници Мишовићу је било 30, повећаћемо на 180, на ВМА до 90”, најавио је Вучић.

“Срећан сам због оног што смо обезбедили, то је резултат наших познанстава и пријатељстава. Важно је да лекари раде врхунски свој посао”, навео је председник.

Најавио је да ће Влада на седници ујутру усвојити уредбу о забрани кретања од 17 часова до 5 ујутру.

“Молим вас, немојте да вам је најстрашније да останете код своје куће и не терајте нас да уведемо полицијски час 24 сата. И баш ме брига што нико други није то увео, ја ћу да уведем”, поручује председник.

Ако то не буде довољно и будемо имали људе на улици, биће полицијски час од 13 часова до 5 ујутру, а после више неће бити ни могуће кретање, каже Вучић.

“Молим вас, разумите тежину и озбиљност ситуације. Нико ово не ради зато што то воли. Знам да постоје људи који ће рећи ‘сит сам свега’. Свако од нас је то милион пута помислио у животу, али то траје тренутак-два. Дуг је живот да би се неко тиме играо, и својим животом и туђим. Немате право да се играте туђим животима”, истакао је председник.

“Хоћемо производњу унутар Србије”

Председник је напоменуо да ће пензионери ујутру моћи да оду до продавница, од 4 ујутру до 7 ујутру. Сви ће добити маске, а радници ће имати рукавице, најавио је председник.

Према речима председника, од понедељка у Сенти почиње производња квасца, од уторка 70-процентног алкохола.

“Радимо на дезинфекционим средствима овде и производњи маски унутар Србије, хоћемо да произведемо за болнице, полиције и војску”, нагласио је председник.

У четвртак ће најмање 15 милиона маски бити у свим апотекама, па још једна тура од 45 милиона, па 50 милиона маски, напомиње Вучић.

“Све што можемо да произведемо у Србији, урадићемо. Још нам недостаје респиратора”, истиче председник Србије и додао да ће маске производити фабрике “Јумко”, “Галеника”, “Подравка”.

Нови кревети на Сајму 

Од понедељка ће, према његовим речима, на сајму бити обезбеђена 3.000 кревета “ако нам буде дошао италијански сценарио”.

“Широм Србије још пет хиљада. Да не бисмо имали десетине хиљада мртвих, молим људе да се понашају дисциплиновано. Не јурите, људи, не хрлите да будете заражени, да заразите друге”, истиче Вучић.

Указујући на то да ће вечерас стићи први авион са помоћи из Кине, председник је најавио да и шеик Мухамед бин Зајед припрема хуманитарну помоћ за Србију.

Навео је да је од 5. марта у Србију ушло више од 318.000 људи.

“Немојте да се питате што имамо повећан број заражених, неки су директно из карантина, неки су знали да су заражени, дошли да се лече јер су знали да је џабе”, каже Вучић.

“Прво Србија, па сви други”

Председник Србије рекао је да је добио позив четворице европских лидера да им Србија помогне да и они набаве респираторе.

“Ми ћемо да урадимо све што можемо да помогнемо у региону, али прво Србија, па сви други” рекао је председник додајући да ће у понедељак имати састанак са амбасадорима земаља региона, а дан после и са свима другима.

Додао је да је у Хрватској има 80 заражених за један дан и истакао да “суседима жели најбоље, да се одбране од вируса, јер ћемо онда и ми знати да смо на путу да се одбранимо”.

Свима је, каже, тешко јер “свако мора да се помири са нечим”.

“Ја сам се помирио са нечим, али ћу да се борим за животе људи. А када се све заврши, онда ми судите, гоните ме, стрељајте, шта год хоћете, а до тад ћу да штитим животе људе”, рекао је Вучић.

Апел и послодавцима: Не отпуштајте раднике, надокандићемо део штете 

Председник је апеловао на приватнике да не отпуштају олако своје запослене. По томе ће, каже, држава знати да их цени.

“Чујем да је у Аустрији без посла остало већ 150.000 људи, у Француској милион. Немојте олако отпуштати људе због седам или 15 дана. Помоћи ћемо. Нећу да обећавам оно што не можемо”, рекао је Вучић и додао да ће држава да преузме део губитака.

“Немојте тражити три милиона за милион изгубљен. Половину ћемо надокнатити”, истакао је председник.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here