Mesto za reklamu
  1. мај 2018.

Институт за онкологију и радиологију у Београду добио савремени центар          за радиотерапију. Више деце оболеле од рака, председник Вучић најављује утврђивање одговорности

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Осам деценија од оснивања, Институт за онкологију и радиологију Србије добио је најсавременији центар за радиотерапију – “Онкологију 2”. Обилазећи ову здравствену установу, која је у рангу најпрестижнијих светских клиника, председник Србије Александар Вучић најавио је да од 2019. године треба очекивати укидање листа чекања за зрачење. Прве пацијенте ова болница ће примити за око три недеље.

Институт је добио три најсавременија линеарна акцелератора, један ЦТ симулатор, као и пратећу радиотерапијску опрему. Вредност инвестиције је 8,5 милиона евра, од којих је за опрему издвојено 6,5 милиона евра. Лекари су ишли на обуку у Јапан, а зграда има 1.200 новоизграђених квадратних метара и 2.000 квадрата адаптираног простора.

– Нажалост, у разговору са лекарима сазнао сам да је све више деце оболеле од рака – рекао је Вучић. – Нисам веровао у теорије о осиромашеном уранијуму, да су криви они што су нас бомбардовали. Али, како су ми објаснили доктори, иако су разлози за оболевање бројни, један од њих је осиромашени уранијум. Приметно је да оболевају деца чији су родитељи око ’90. годишта. Ако пронађемо доказе за то, онда ћемо другачије да разговарамо. Сигурно је да ће се држава тиме озбиљно бавити, јер је реч о злочину без преседана.

Вучић је истакао да су, поред три акцелератора за Београд, набављени апарати и за Ниш, Крагујевац, Нови Сад и Кладово, одакле ће лекари долазити на обуку у главни град. Он је најавио и почетак обнове и изградње Клиничког центра у Београду, као и наставак улагања у здравство.

 

 

 

 

 

 

 

 

– Набавком најсавременијих апарата за радиотерапију, Србија је сврстана у ред земаља које испуњавају светске стандарде у овој области, а то је један акцелератор на 250.000 становника – рекао је Златибор Лончар, министар здравља. – Ово је први центар где пацијенти који се припремају за радиотерапију неће улазити у зону зрачења као што је до сада био случај. Такође, простор има и дневног светла, што ће запосленима олакшати рад.

Директор Института за онкологију и радиологију Србије проф. др Радан Џодић је нагласио да је у последње четири године у ову клинику уложено више него од њеног оснивања, односно у претходних 75 година.

 

 

 

 

 

 

Обилазећи “Онкологију 2” председник Србије је још једном указао на проблем одласка кадрова, посебно физичара и инжењера, који због већих плата иду у иностранство. Он је истакао да је то катастрофално, јер држава пуно у њих улаже, а онда не може да им понуди адекватну плату.

„Српска стварност“ / Б. Борисављевић –  „Новости“

 

 

 

 

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here