Mesto za reklamu
  1. 03.2019.

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија добро изабрала када је донела одлуку о војној неутралности, имајући у виду да је таква наша позиција у складу и са трагедијом коју смо преживели, за коју нема оправдања, али и у складу са ситуацијом и променама у свету. Страхује да Приштина неће скоро укинути таксе на српску робу и да заправо не жели да настави разговоре.

Александар Вучић је рекао је да не може да прихвати да је бомбардовање била нужна агресија и избор између два зла, како је то рекла председница ЦЕАС-а Јелена Милић.

Са Албанцима нам је потребан дугорочан мир

Председник Вучић каже да није оптимиста по питању КиМ, да би му било најлакше да опсује мајку Хашиму Тачију и Рамушу Харадинају, али да је његова обавеза да чува наш српски народ на КиМ и да нам је зато потребан дугорочан мир са Албанцима.

“Сваку прилику за разговор ћу да користим да пошаљем добру поруку албанском народу, јер нам је потребан мир са њима. Најважније је да сачувамо дугорочно мир, којег нема без постизања решења”, нагласио је Вучић.

Он је додао да не мора да дође до договора и решења за годину дана и да би био успех када би постигли решење и за пет или 10 година, а све у циљу да буде мир.

“То је била агресија која је била потпуно погрешна, била је злочин који је уназадио регион”, рекао је Александар Вучић гостујући на телевизији Хепи.

Председник је, такође, рекао да не може да се сложи ни са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, који је у интервјуу Танјугу рекао да агресија није била уперена против народа.

Вучић је истакао да не може око тога да се сложи са Столтенбергом, иако са њим има коректну сарадњу пошто је то његов посао, јер морамо да сарађујемо како бисмо чували наш народ и светиње на КиМ.

“Што сте онда толике мостове уништили и гађали воз цивилни који није возио војну опрему, нити наоружање? Нисмо се по питању мостова и друге инфраструктуре још опоравили од тога и то не могу да прихватим као аргумент”, нагласио је Вучић.

Подсетио је и да је Џејми Шеј изнео у то време лицемерни термин “колатерална штета” и “колатерална жртва”.

“То не можете ниједном оцу и мајци да објасните да је њихово дете било колатерална жртва или штета”, навео је Вучић. Додао је да је и Србија урадила неке лоше ствари и да то није никад негирао.

“Шта хоће од нас да признамо да смо злочинци, па онда све може”

Вучић сматра да је добро да знамо и да смо свесни да има људи у Србији који су чинили злочине, али је оно што смета претеривање у томе и очекивање од Србије да се сагласи, да се зна да смо злочинци, па онда о свему другом може да се разговара.

Изненађен сам изјавом Скота

Председник каже да га је изненадила изјава америчког амбасадора Кајла Скота да не треба кривити само Приштину, да је кривица за тренутне односе Београда и Приштине и одсуство дијалога на обе стране.

“Изненађен сам данашњом изјавом Скота. Стани, човече. Кажу да преваљујемо кривицу. Реци, шта је наша кривица”, упитао је Вучић.

Србија, каже није уводила контрамере Приштини.

На опаску новинара да су неки од Вучића тражили да херметички затвори пролазе ка КиМ.

“Сад имам за те паметњаковиће питање. Знају ли они да смо тако затворили наш народ на Косову, довели у опасност животе и снабдевање народа? Или мисле да смемо да донесемо закон у којем кажемо – овај улаз одобрен Србима, а Албанцима није? То је 1932. година, Хитлерова Немачка и Србија такве законе неће доносити”, закључио је Вучић.

Како је рекао, код нас се није о томе много писало, али у Приштини је парламент усвојио закон о финансијској накнади женама жртвама сексуалног насиља, за које су косовски Албанци у СБ УН тврдили да их има 20.000.

“Знате ли колико се жена пријавило? А пријавило би се ваљда више да би добили новац, а не мање. Ако, изузмемо то да су неке од тих жена умрле, да неким васпитање није дозоволило да се пријаве, али пријавило се 250 од тих наводних 20.000”, рекао је Вучић.

Како каже, добро је да знамо да има људи у Србији који су чинили злочине.

“И ми их процесуирамо, али не могу да поднесем претеривање. Кад вам Харадинај прича о томе… Погледате у небо и питате се да ли је то могуће. А да не говоримо о томе како су им нестајали сведоци”, навео је Вучић.

И онда, додаје, још то морате да слушате, неко има право да вам држи моралне придике.

“Али ја не могу да поднесем то да само желе да причају о томе да се зна да смо ми злочинци и када то признамо онда тек можемо да причамо о нечем другом. Зато сам најнападанији у региону”, рекао је Вучић.

Указао је да је и сам учен да треба да се освети за оно што је учињено његовој породици током Другог светског рата, а то се дешава сада код других.

“Срби су за све криви и ма какву најбољу поруку да пошаљете Загребу, Сарајеву, Приштини њих то не занима. Занима их само да знају да је Србија осуђена. Ветон Сурои, који је интелектуалац, каже: ‘Супер је Фолксваген у Србији, али прво да признате Косово у овим границама и ни о чему другом'”, рекао је Вучић.

“Не разумем зашто Приштина иде на то да ‘купује време'”

Председник каже да се плаши да Приштина неће скоро укинути таксе на српску робу и да заправо не жели да настави разговоре за време актуелне европске администрације.

Оцењујући да Приштина чека некакве промене, Вучић је истакао да не разуме зашто то раде и зашто “купују време”, јер тиме само показују своју неодговорност.

Срби су, подвукао је, у тешкој ситуацији због ненастављања преговора.

“Ноћне море имам сваку ноћ, надајући се да ће све проћи мирно и у Зубином Потоку, Митровици, Грачаници, сваком месту на КиМ. А, они би морали да имају још веће, јер ништа неће моћи да ураде са оним што сматрају својом земљом, а што ми третирамо као нашу”, рекао је Вучић.

Шта Вучићу у разговорима замерају Мичел и Палмер?

Председник каже да су му бивши, а и садашњи високи функционер Стејт департмента, Вес Мичел и Метју Палмер, у разговорима највише замерали и говорили да је “некоректан” у контексту дијалога са Приштином због тога што, захваљујући ангажовању Србије, поједине земље повлаче признање независности Косова.

Вучић је упитао да ли су САД замерале и Приштини када је Мадагаскар признао независност Косова, а сада, примећује, замерају када Мадагаскар повлачи признање.

“Мичел и Палмер у нашим разговорима нису били некоректни, већ кажу ‘дајте, разговарајте са људима из Приштине и постигните решење’, али сам се са њима сваки пут посвађао, јер кажу ‘ти си некоректан, што признање Косова повлаче земље'”, пренео је Вучић.

Подвукао је да без договора са Београдом, Приштина нигде ништа никада не може да уради.

“Не разумем да су ти људи толико неодговорни да то не виде”, приметио је Вучић.

Указао је да је и ЕУ могла да реагује на приштинско удвођење такси и да је имала механизам који би скупо коштао Приштину, али да то није учинила.

Појаснио је да је Европа могла да покрене поступак по питању кршења ССП-а.

“Али, политичка одлука је била да не иду у тај поступак, рачунајући да ће тиме Приштину и радикалне елементе у Приштини да доведу до још већег сукоба са њиховим народом и униште јој европску перспективу”, навео је Вучић.

Тиме су, каже, заправо рекли Приштини – “немоћни смо пред вама, можете да радите шта год хоћете”. То је био погрешан сигнал, истакао је Вучић.

Како је рекао, након стабилизације земље у економском смислу, указао је на то да је потребан покушај договора са Албанцима.

Вучић је истакао да ће Срби и Албанци у наредних 100 година бити два највећа народа у региону и да ће бити велика ствар ако се обезбеди мир између два народа за наредних 100-150 година.

Иако је, каже, свестан, да би Срби највише волели да чују “како ћемо некога да протерамо преко Проклетија”. Подвукао је да дугорочног мира нема без решења.

Србија је изабрала добар пут

Вучић је истакао да је Србија добро изабрала када је донела одлуку о војној неутралности, имајући у виду да је таква наша позиција у складу и са трагедијом коју смо преживели, за коју нема оправдања, али и у складу са ситуацијом и променама у свету.

Вучић је рекао да тиме чувамо своју самосталност, независност и суверенитет.

“Мислим да је позиција Србије у овом тренутку добро постављена и најбоља. Када имате ситуацију у свету, у којој су САД прва војна сила, али одмах уз САД у војном смислу су Русија и Кина… САД имају 750 милиајарди долара војни буџет, Кина 400 милијарди, а Русија око 60 милијарди, али кроз стратешко наоружање најпаметније троши новац на оружје. Четврта сила, која је економски најснажнија, са најбољим животним стандардом и територијом, која постаје свеотионик демократије, уместо САД, је Европа, али зато није војна сила”, објаснио је Вучић.

Вучић је истакао да је дошло до оштрог заокрета у Европи и да је немачка канцеларка Ангела Меркел, због јавног мњења које није у корист САД, иако Немци имају велику захвалност према САД у прошлости, зато што млађе генерације све негативније гледају на улогу Америке, изашла у Минхену са снажним говором којим је позиционирала Европу делимично против Русије, Кине и САД.

“За нијансу је постављала снажнију разлику Европе према Америци него према другима. За то је добила највећи аплауз који сам до сада видео, који је трајао 12 минута. Европа се подигла и то је њена велика победа, јер је то рекла пред највећом делегацијом из САД, у којој су били од Бајдена до Пенса, од бивших до садашњих високих функционера, јер је Америка желела да покаже да су они ту и да Европа може да рачуна на њих. Нису очекивали тако снажан говор Меркелове”, пренео је Вучић.

Указао је да се Америка све више у Европи ослања на Пољску и Грчку, као и на балтичке земље.

За нас је, како је констатовао, добро што је ту Грчка, јер преко грчких пријатеља можемо да имамо развијеније односе са САД него раније.

Указао је да постоји нова велика тројка у Европи, а то су Берлин, Хаг и Париз, што показује да ће Европа ићи у две или три брзине у будућности.

Војно, како је рекао, Американци ће рушити сваку идеју европске војске, али Немци знају да док Европа нема војске не може бити велика сила.

Објаснио је да тренутно имамо ситуацију да сви јачају сопствене снаге, као што то чини и Србија, те навео као примере да се Мађарска, Румунија и Бугарска наоружавају, да купују оружје на једној страни да се покажу Трампу, а на другој зато што им је потребно.

Мој посао је да се не понови 1999. 

“Није случајно Трамп рекао да једна Црна Гора може да нас доведе све у сукобе… Важно је да себе оснажимо, са НАТО имамо пристојне односе. Мој посао као председника Србије је да не дозволимо да се понови 1999. година”, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да је оно што је НАТО учинио тежак злочин и агресија над нашом земљом.

“Може да се постави питање да ли је српско руководство морало да се понаша другачије? Морало је и морало је да разуме шта се дешава у свету, али да је почињен тежак злочин над нашом земљом, у то нема сумње. Сви који хоће искрено да говоре то одлично разумеју и помало се стиде шта су урадили 1999”, објаснио је председник.

Вучић је рекао да се не смеју испустити из вида ни емоције које гајимо.

“Емоције према НАТО-у су ужасне, из разумљивих разлога. Неки су ме осуђивали када сам гледао у Слађана који је изгубио две руке. Упитао сам се јесам ли погрешио својом емоцијом, јер сам можда људе окренуо на ирационални део политике. Али, какав је човек који нема емоције. Не треба емоције потцењивати и морамо рачунати на њих. Одлука о војној неутралности била је рационална”, подвукао је Вучић.

Навео је да Србија има споразуме и заједничке вежбе са НАТО-ом и Русијом, те да и једни и други Београду пребацују када учествује српска војска у вежбама са једном или другом војском.

Што се региона тиче, рекао је да ће покушати да буде лош пророк.

“Казали сте да су сви у окружењу у НАТО-у. Тачно је то и нисмо се бунили када су улазили”, приметио је у одговору на опаску новинара Милована Јовановића.

“Међутим, видећете какве ће проблеме имати те земље, чланице НАТО-а када не добију зелено светло за отпочињање приступних преговора са ЕУ. Ја кажем да неће отворити преговоре, иако се боре на све начине за то. Тада ће се питати грађани зашто су све радили. Унеће се додатна несигурност и нестабилност у цео регион због тог разочарења што нису добили приступне преговоре, а претходно ушли у НАТО. Осим људи који без народне воље хоће да се дочепају власти, имаћете незадовољне због неиспуњених обећања Европе”, закључио је Вучић.

„Српска стварност“ / ТВ Хепи /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here