Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Председник Александар Вучић је током посете Удружењу породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији навео: “Борићемо се да пронађемо све нестале особе, а нису нестале док год их помињемо.”

Вучић је ту поруку написао у спомен-књизи Удружења, где су му неки од чланова пренели неке од трагичних прича о њиховим убијеним и несталим на Косову и Метохији, у периоду од 1998. до 2004. године.

Вучић је рекао и да ће се трудити да држава улаже што више на КиМ, како би српски народ остао и опстао на Космету.

Једна од чланица удружења захвалила је председнику на посети и замолила га да се за младе на Космету уради све што је могуће како би остали на КиМ.

Од првог дана, каже чланица Удружења, живи у Бабином мосту, а ради у Прилужју.

Три члана њене породице су киднапована.

“Много је младих, а говорим о свом сину и другим младима, који не могу да нађу посао. Желимо да вас замолимо да за те младе нешто урадимо. Мој син је као дрвосеча отишао у Норвешку да ради, са економским факултетом. Треба да учинимо нешто да они остану на КиМ”, замолила је она Вучића.

Вучић је рекао да ће се држава трудити да уложи што више новца како би српски народ остао на КиМ.

“Морамо економски да јачамо” 

У разговору са Србима са КиМ рекао је да се Београд увек трудио да се Прилужје, које је део вучитрнске општине, и Бабин Мост споје у једну општину, али да су Албанци прекршили договор и да то нису дозволили.

“Нису хтели да прихвате зато што су знали да је то начин да се угаси становништво. Све што можемо да урадимо у Бабином Мосту да помогнемо, урадићемо, посебно зато што је издвојен и што је на важном месту за нас”, рекао је Вучић.

У разговору са женом из Лапова, која се жалила на тешке услове живота, Вучић је рекао да ће држава радити колико може да помогне кад је реч о егзистенцијалним питањима и да ће се постарати да помогне колико може.

Он је рекао да Албанци често не желе да помогну Србима и као пример навео изградњу нове школе у Бабином Мосту, коју је зауставио градоначелник Обилића.

“Али никога није брига у међународној заједници”, рекао је Вучић.

Он је рекао и да поједине владе, попут Норвешке и Луксембурга, траже начин да одведу Србе са КиМ, посебно из енклава и у срединама где је тешко запослити Србе, нудећи им добре плате, чиме Срби остају без будућности у тим срединама.

“Да бисмо то спречили, морамо економски да ојачамо. Мораћемо више новца да улажемо”, рекао је Вучић.

Удружење су са председником посетили и министар за рад Зоран Ђорђевић и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић.

Спреман да разговарам о закону

Вучић је изјавио да је спреман да разговара о закону којим би се системски решио положај породица киднапованих и убијених на КиМ, али је истакао да то решење мора бити постављено на рационалним основама и без “скривања иза патриотизма”.

Вучић је приликом посете Удружењу породица киднапованих и убијених на КиМ рекао да мора бити јасно да се увек када се говори о таквој врсти закона заправо ради и о већим издвајањима из буџета.

“Да не буде скривалица иза патриотизма – кад год разговарамо о било којем од тих питања, увек је кључна ствар колико више новца треба да издвоји држава. Спремни смо да разговарамо и помогнемо, мора да буде све постављено на рационалним основама, на озбиљан начин”, рекао је Вучић.

Председник је рекао и да је добра вест што су пронађени остаци тела седам убијених особа, двоје из породице Петровић и петоро из породице Шутаковић, недалеко од Ђаковице.

“Таква вест мора да постоји и за још 570 несталих Срба и неалбанаца са простора КиМ, али и за бројне нестале Албанце, укупно 1.653 на КиМ”, рекао је Вучић.

Истакао је да је држава спремна да помогне удружењу и по том питању, истичући да је бројне податке добила управо од њега, јер држава Србија ни 1999. ни после 2000. године није истражила све што се догодило.

Подсећа да још не постоји званичан списак побијених и несталих на КиМ.

“Верујем да ћемо и тај тежак посао умети и успети да завршимо”, рекао је Вучић.

Он је додао и да се диви људима у Удружењу који се боре да сећање на косметске жртве, јунаке и цивиле опстане, истичући да морамо да показујемо не само пијетет, него и да негујемо културу сећања, уместо културе заборава.

Вучић је навео и да је поносан на активности Удружења, које покушава да освести српску јавност у вези са оним што се дешавало на КиМ.

Земанов предлог доказ преиспитивања признања

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да разговори председника Чешке Милоша Земана и премијера те земље Андреја Бабиша показују да постоји нека врста преиспитивања.

“Захвалан сам председнику Земану, али и премијеру Бабишу што су о томе разговарали. То показује да тема постоји, да постоји нека врста преиспитивања, али да ли можемо да очекујемо коначан резултат који би нам се допао, не знам”, рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да све то показује колико Чеси поштују Србију и колико су искрени пријатељи нашег народа.

С Палмером имам пуно тога да причам, далеко смо од решења

Председник Србије рекао је да са званичником Стејт департмента Метјуом Палмером “има доста тога да разговара о Косову и региону”, али да из тога не треба извлачити закључке да ли је позиција Србије сада боља него раније, али и да смо далеко од решења.

“Наш посао је да се боримо за остварење наших националних интереса и да разумемо да ствари не могу да изгледају како ми желимо и да у односу с међународном заједницом не учествујемо у ‘фонтани жеља’, па да буде како ми желимо”, рекао је Вучић.

САД су одобриле одлуку Приштине о гласању са косовским документима

Американци су одобрили одлуку Приштине да се на изборима 6. октобра гласа само са косовским документима, док су Европљани били против, рекао је Александар Вучић и истакао да ће Српска листа, упркос свим ограничењима и нападима, победити.

“Американци су им то одобрили, Европљани нису били сагласни. Тачка”, рекао је Вучић.

Председник Србије је навео да ће Српска листа опет победити, упркос свим ограничењима, кампањама и нападима.

“Можете да ускратите Србима 3.000 гласова, опет ћете изгубити, али да ће се борити да изгурају неку власт за Ђиласову Раду, даће све од себе и то не раде први пут. Али то је кад неког научите да побеђујете, побеђујете увек, само да покажете озбиљност и одговорност”, рекао је Вучић.

Председник Србије рекао је да је његов посао да разговара са свима, па и са представницима привремених институција у Приштини ма о каквим људима се радило, како би олакшао позицију Срба.

Вучић је рекао да је једино он, поред Добрице Ћосића и Зорана Ђинђића, изнео некакав план о Косову, док од својих политичких противника никада није чуо никакав предлог.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here