Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Председник Србије Александар Вучић је навео да је до 22.00 сата већ било 1.500 новозаражених коронавирусом, па зато очекује да ће у недељу до 15.00 бити око три хиљаде или чак више од тога. Епидемијску ситуацију у Београду и Крагујевцу је оценио као “катастрофалну” и навео да је вечерас од укупног броја заражених 60 одсто из главног града.

Александар Вучић обишао је радове на изградњи нове ковид-болнице у Војном комплексу “Земун економија” на Батајничком друму.

Говорећи о епидемијској ситуацији у Србији, Вучић је рекао да се очекује да ће у недељу бити око 3.000 нових случајева коронавируса.

Навео је да је до 22.00 у суботу било 1.500 новозаражених, па зато очекује да ће у недељу до 15.00 бити око три хиљаде или чак више од тога.

Оценио је и да ће уторак бити још тежи. “Болнице нам се пуне и зато је важно да правимо нове болнице. Видим да ништа не вреди да објашњавамо људима, и лакше да изградимо све друго”, рекао је председник.

Епидемијску ситуацију у Београду и Крагујевцу је оценио као “катастрофалну”, а Новом Саду као лошу, и навео да је вечерас од укупног броја заражених 60 одсто из главног града. “Уозбиљите се хоћете ли главу да изгубите ни због чега”, нагласио је председник.

“Брину ме животи људи, али морамо да чувамо економију – морамо да исплатимо плате и пензије”, рекао је Вучић.

Најавио је да ће Србија обезбедити бесплатне вакцине. “Лако је говорити нешто против државе док се не разболите, а онда сви гледају у државу”, приметио је председник.

За сада не види назнаке побољшања и објашањава да су се он и премијерка Ана Брнабић борили са људима из Кризног штаба да се не уводе додатне мере.

Апеловао је на све грађане да поштују епидемиолошке мере и да се чувају, јер, како је рекао, чини се “као да су сви заражени”, а болнички капацитети су на измаку и за пет дана би могли бити попуњени.

Одбацио је и оптужбе да се “lockdown”, уводи због политике, иако је реч о изнуђеним мерама. “Цела Европа је то урадила, али, ми нећемо, јер хоћемо да заштитимо угоститеље”, рекао је Вучић.

Председник је напоменуо да је за сада против затварања угоститељских објеката, због људи из тог сектора који од тог посла живе, и додао да ће се са евентуалном одлуком о скраћењу њиховог радног времена или затварању сачекати још два или три дана.

Додао је да ће то зависити од бројева новозаражених на дневном нивоу.

Упозорио је и да ће нам за пет дана, ако се овако настави, бити пуни капацитети.

Болнички капацитети “цуре”, рекао је председник, указујући да је зато потребна нова болница.

Две нове ковид болнице, у Батајници и Крушевцу, ће коштати 80 милиона евра, навео је Вучић.

“Биће све теже ситуација, а морамо да сачувамо животе људи и зато вам хвала”, поручио је председник радницима.

Вучић, који је радове на изградњи болнице обишао и 1. октобра, констатовао је да добро напредују и да све то изгледа другачије и односу на ту последњу посету.

Радови на изградњи ковид-болнице у Војном комплексу “Земун економија”

“Невероватно како изгледа, за кратко време. Треба све да завршимо за 24 дана”, констатовао је Вучић и најавио да ће болница бити завршена до 1. децембра.

Министар здравља Златибор Лончар га је информисао да је опрема стигла и “чека” у
магацину.

Изградња нове болнице почела је 1. августа, а биће мултифункционална, са укупно 250 кревета интензивне и 800 полуинтензивне неге, а имаће укупно 18.000 квадрата.

Са председником у обиласку радова су и министар одбране Небојша Стефановић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић, директор “Телекома Србија” Предраг Ћулибрик, в. д. директора ЕПС-а Милорад Грчић, секретар градског секретаријата за ванредне ситуације Дарко Главаш…

Истовремено, гради се и ковид болница у Крушевцу. Вучић је навео да ће болница у Крушевцу бити завршена пред Светог Николу, а да ће тамо бити 150 јединица интензивне неге.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here