Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, након трилатералног самита Србија-Турска-БиХ, да би волео да не гледамо убудуће једни друге преко плота, да не маштамо како ћемо једни друге да уништимо, већ како ћемо да живимо заједно у будућности, чему ће допринети аутопут Београд-Сарајево, чијем свечаном почетку градње ће присуствовати данас.

Вучић је на заједничкој конференцији за штампу изразио искрено задовљство што је данас могао да разговара са члановима Председништва БИХ и председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом и посебно захвалност Турској и шефу турске државе због њихове несумњиве стабилизујуће улоге на Балкану, што је важна порука не само данас, већ и за године које су пред нама.

“Хвала Турској и председнику Ердогану на ангажману и труду. Он је својим останком данас у Београду и заједничким одласком у Сремску Рачу показао колико су му важни регион, Србија и БиХ”, подвукао је он.

Вучић је истакао да је за Србију и Београд ово важан дан, јер је од 1945. године, у чему су сагласни, “постојала невидљива рука која је спречавала да се граде комуникационе везе између Србије и БиХ”.

“Сада је време да се то промени. За нас је ово велики дан и обезбедили смо финансирање пројекта Кузмин-Сремска Рача. Мост преко Саве биће изграђен у целини нашим парама”, пренео је он.

Вучић је казао да ће због моста пројекат трајати три године. Објаснио је да се овим пројектом спајамо са Бијељином, другим градом по величини у РС, а пут ће ићи и до Брчког и Тузле. Подсетио је да су Тузлаци увек више нагињали ка Београду него ка западним југословенским везама, а да смо после југословенских сукоба и ту нит успели да изгубимо.

Према његовим речима аутопут Београд-Сарајево биће фантастичан за трговинске односе, који су из године у годину све бољи.

“Потезали смо данас мапе у којима смо уцртавали аутопутеве и пруге. Нећемо да говоримо прецизно о локацијама, али са задовољством смо гледали у карте и како да поправимо живот људи. Сви пројекти о којима говоримо су пројекти повезивања људи. Када повезујете људе они размишљају о бољем животном стандарду уместо да се свађају” – рекао је Вучић.

Вучић је истакао да због тога овај прстен који треба да спаја Београд и Сарајево има посебан значај. Он би, како је рекао, спојио Србе из Београда са Србима у Гацком, Невесињу, Билећи и Требињу, али и Бошњаке из Новог Пазара, Тутина са Сарајевом, а тако и Србе и Бошњаке.

“Увезали бисмо се и имали би неупоредиво бољу комуникацију. За само три сата нормалне вожње били би у Сарајеву”, указао је он додајући да ће, када се заврши пут, људи бити боље повезани и направиће се бољи резултати.

“Спреман сам да увек разговарамо. Волео бих да не гледамо преко плота једни друге, да не маштамо како ће једни друге да униште, већ како ћемо да живимо заједно у будућности”, рекао је он.

Вучић је замолио грађане, изразивши уверење да ће хиљаде присуствовати свечаном почетку радова у Сремској Рачи и пуног срца поздравити пројекат, да, пошто ће сигурно великим аплаузом дочекати председника Ердогана, на исти начин покажу гостопримство и гостима из БиХ.

“Уверен сам да смо некакав добар посао данас започели”, закључио је Вучић.

Чланови Председништва БиХ: Комуникацијом се решавају проблеми

Аутопут Београд – Сарајево повезаће РС, Србију и БиХ и омогућиће бољу комуникацију, сложила су се тројица чланова Председништва БиХ Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић након трилатералног самита Србије, Турске и БиХ.

Српски члан Председништва Милорад Додик истакао је да је то добар форум и добар облик сарадње, додајући да је спреман да се наставе разговори три земље у том форуму, као и да је потребно да се очува и политичка добра сарадња, да се очува стабилност и мир.

“Ердоганове речи да треба избећи сваки, евентуални етнички сукоб на овим просторима и градити мир су свакако прихватљиве за све нас. Желимо то да чинимо и да у том погледу нижемо успехе”, навео је Додик.

У том ће смислу, додао је, ауто-пут Београд – Сарајево повезати РС, Србију и БиХ и омогућити бољу комуникацију. Он је новинарима пренео и да се на састанку разговарало и о другим развојним пројектима, попут гасовода Турски ток, за који је РС заинтересована, као и спремност да се ради на другим инвестиционим пројектима, попут модернизације пруга.

Како је рекао, БиХ има своје унутрашње проблеме, али је истовремено изразио уверење да би могло доћи до формирања савета министара БиХ, како би се олакшала даља сарадња.

Бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Дажферовић констатовао је да је Турска стабилизујући фактор у региону, а да Србија и БиХ своја отворена питања треба да решавају дијалогом.

Према његовим речима, свака од земаља региона има своје билатералне односе, а Србија и БиХ имају више отворених питања које треба да почну да решавају.

“Потребан је дијалог, за мене је то најважније и потребна је интензивнија сарадња између институција БиХ и Србије јер само на тај начин се могу решити сви билатерални проблеми”, рекао је Џаферовић.

Изградња ауто-пута Београд-Сарајево је нешто што је заједничко свима, додао је наводећи да ће почетак бити озваничен управо данас у Србији.

“Ово је врло важан пројекат који дефинитивно утиче на мир и стабилност у целом региону”, истакао је Џаферовић.

Према његовим речима, Србија је завршила своје обавезе и почиње изградњу.

“Што се БиХ тиче потребно је да што пре институционално дефинишемо и потом закључимо уговоре и са Турском и са Србијом како бисмо реализовали тај пројекат. То је за мене најважније са овог састанка”, рекао је Џеферовић.

Председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић захвалио је председнику Александру Вучићу, као домаћину и председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану на прилици да се у Београду разговара о питањима која се тичу заједничких пројеката три земље, наводећи да је највише речи било о изградњи ауто-пута Београд – Сарајево, могућностима финансирања и начину извођења пројекта.

“Реч је о захтевном пројекту јер су то скупи пројекти, али су вишеструко корисни јер повезују две земље, грађане. Поготово су важни за БиХ зато што ми имамо интерес да се реализују, јер подстичу и повезаност у оквиру БиХ на неким правцима који су недовољно изграђени”, рекао је Комшић.

Он је додао да се нада да ће се сусрети попут данашњег наставити, званично и незванично, те да ће се отворити и нови спектар тема, а да ће се билатералним питањима разговарати на билатералним сусретима.

Ердоган: Одлучни да наставимо механизам трилатерале

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је данашњи Самит Србија-Турска-БиХ био плодоносан, да су лидери земаља одлучни да наставе трилатерални механизам, те да је најважније то што се, како је рекао, пре свега, размишља о целом региону.

Следећи састанак, истакао је, биће одржан у БиХ, а затим у Турској.

“Одлучни смо да наставимо трилатерални механизам. Када је реч о Србији и БиХ, грађанима, то ће зближити и људе и две земље. А, најважнија поента данашњег састанка је та што се, пре свега, размишља о целом региону”, рекао је Ердоган на заједничкој прес конференцији након трилатералног састанка.

Турски председник је истакао да ће ауто-пут Београд – Сарајево још више зближити Србију и БиХ.

“Пут је синоним за цивилизацију, за живот. Ако имамо пут између два народа, то ће имати још већи утицај на грађане, а још већи на спречавање миграција. Напротив, учиниће регион местом које привлачи људе, они више неће одлазити из домовине”, рекао је Ердоган.

Осврнуо се на проблем са формирањем Савета министара у БиХ, наводећи да је прошло 12 месеци а да влада није формирана, те да такви проблеми морају да се реше.

“Без владе не може на ефикасан начин да се настави са послом”, подвукао је Ердоган.

Он је захвалио председнику Србије на гостопримству, додајући да се радује наредним сусретима.

“После наших сусрета који су се фокусирали на односе Србије и Турске и који су били корисни и плодоносни и овај самит данас је такође веома плодоносан и то нас чини веома срећнима”, рекао је Ердоган.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here