Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

Председник Србије Александар Вучић је на Конференцији за новинаре, поводом резимирања посете председника Русје Федерације Владимира Путина, истакао да је споразум о гасу, који је постигнут са Русијом, од пресудног значаја за Србију, јер ће омогућити да се, када се реализује у потпуности, подићи „вредност“ наше земље. Указао је на изјаву шефа „Гаспрома“ Алексеја Милера да ће до краја године бити изграђен гасни конектор ка Бугарској.

„Ми то називамо централним гасоводом од 420 километара. То би било од суштинског стратешког знaчаја за будућност Србије. Реч је о огромној инвестицији, а финансирање ћемо поднети, у ком проценту — остаје још да се види“, рекао је председник Србије Вучић. Он је нагласио да је то од огромног значаја за будућност, индустријализацију, напредак Србије и раст БДП-а. Указао је да смо се определили за изградњу гасног складишта за 750 милиона кубних метара, како бисмо могли да у сваком тренутку интервенишемо када дође до несташице.

„Није гас само за употребу у домаћинствима, већ пре свега у предузећима, доноси или одводи инвеститоре. Треба да проводимо гасификацију. Данас имамо гасификацију до Лесковца, али не и јужније. Имамо проблем са ’Текласом‘, у Врању, свуда јужније. Морамо тај проблем да решавамо. И у другим деловима немамо спроведен гас, па је проблем за долазак инвеститора“, објаснио је он.

Рекао је да се ради о битним стварима које суштински и структурално мењају изглед наше државе, повећавају вредност наше целе земље.

Подсетио је да смо подигли нашу потрошњу гаса са 1,5 на 2,15 милијарди кубних метара, а да ћемо, у складу са убрзаном индустријализацијом, до 2020. потрошњу подићи до три милијарде кубних метара, пренео је Танјуг.

То значи снажнију индустрију, подвукао је Вучић.

Захвалио се Путину на посети, што је одвојио време за Србију, а посебно на конкретним споразумима које смо потписали.

Молим Приштину да укине таксе, а ЕУ да јасније утиче на Приштину

Молим Приштину да укине таксе, није ми тешко да то кажем, а ЕУ да јасније утиче на Приштину и укаже на неопходност дијалога, рекао је Вучић.

„Моја молба и апел партнерима у ЕУ је да још снажније утичу на Приштину да укине таксе, јер сматрам да је важно да наставимо разговоре о односима Срба и Албанца у будућности. Молим их да ти њихови захтеви, не бих рекао притисци, буду јаснији и одређенији, јер је веома важно да разговарамо и то не само због Срба на КиМ, већ и због нас“, рекао је Вучић.

Како каже, на жалост чули смо речи албанских званичника, Хоџаја и Харадинаја, који кажу да је основни циљ такси нанети штету Србији, економску и политичку.

„Неки од њих мисле да је време и да ће ме склонити на улици у Београду, у то нисам улазио, али мислим да није озбиљан приступ оних који мисле да су државници или део неке државе а да нанесу штету грађанима које представљају“, рекао је Вучић.

Кад нема дијалога, увек постоји опасност од много тежих и лошијих решења у будућности, упозорио је Вучић.

„Ми смо веома спремни увек да разговарамо, да видимо докле се стигло у вези са ЗСО и какве идеје имају, јер сваки дан слушам о неком коначном решењу, а видим да то подразумева да Србија призна Косово. А шта Србија и Срби имају од тога — ниједан одговор нисам добио од Приштине“, истакао је председник Србије.

Вучић каже и да, за разлику од других који очекују показивање мишића са наше стране, да то не треба да радимо, већ да показујемо разум и разговарамо и трагамо за решењем.

„Без тог решења, имаћемо проблеме и ми и Албанци“, упозорава Вучић.

Он наводи да Србији сада иде економски добро, али је, истиче, без стабилности и стварних и дугорочних решења питање је колико ће тај економски раст бити одржив.

Шта прича Весељи, то у животу нисам чуо…

Председник Вучић приметио је да је готово невероватно како неки људи, попут Весељија и неких политичара у Београду, немају проблем с тим да говоре шта је ко наводно рекао њему, Вучићу, попут Весељијеве тврдње да му је тобоже Путин рекао да ће признати Косово.

“Весељи каже да је Путин мени рекао да ће Русија признати независно Косово. Ја то од Путина нисам чуо. Напротив, рекао ми је све супротно од тога”, рекао је Вучић.

Реагујући на изјаву Весељија, да је Путин то што је рекао Вучићу већ раније рекао Хашиму Тачију, Вучић каже да то није видео у свом животу.

Код нас, на Балкану, сви, каже, боље знају шта је њему Путин рекао, али је само он добио Орден Александра Невског у последњих 105 година.

“Овде на Балкану су сви паметни и сви све знају”, рекао је председник и додао да неки исто тако “знају” да је Милана Ракића, Уроша Предића или Пају Јовановића поставио за своје сараднике.

Незнање је, каже, ок, образујете се и научите нешто, али је страшно и највећа срамота то што они који о томе говоре тврде да су то чули или прочитали.

Да укину таксе или да идемо на изборе…

Вучић је рекао да се нада да ће Приштина укинути наметнуте таксе, јер би то било разумно, паметно и отворило би врата разговорима, а ако неће — можемо на изборе, како би се отворила могућност да га Харадинај “скине с власти”, чиме је претио, а што је једино могуће на изборима.

Уколико Приштина не укине таксе, онда је јасно да не желе разговор, не желе договоре, не желе, рекао је, да праве компромисе, већ желе политику уцене.

“Ако је тако, нема сметњи да идемо на изборе, зато је важно да знамо желе ли или не желе да укину таксе”, рекао је Вучић.

Вредно је, додао је, пружити шансу Рамушу Харадинају да га “скине” с власти, а то је могуће једино на изборима.

“Мислим да је важно да водимо рачуна о државним интересима и зато хоћемо да чујемо одговор Приштине и Европске уније хоће ли те таксе бити укинуте”, рекао је Вучић.

Додао је да је боље да не говори о томе какво је право стање ствари у јавном мњењу по питању рејтинга странака:

“Плашим се да би се многи разочарали”, приметио је председник Републике Србије Александар Вучић.

„Српска стварност“/ Спутник, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here