Mesto za reklamu

Председник Србије Александар Вучић допутовао је данас после подне у Париз, где ће ће присуствовати свечаној церемонији поводом обележавања 100 година од завршетка Првог светског рата. Вечерас, са шефовима држава и влада из свих крајева света, обишао изложбу “Пикасо: плаво и розе” у Музеју “Орсеј”. Након тога одржан је коктел за високе званице, што је свакако прилика за разговоре са бројним колегама, међу којима су и председник САД Доналд Трамп и Русије Владимир Путин. 

  1. 11. 2018.

На 100. годишњицу Првог светског рата, француски председник Емануел Макрон покренуо је иницијативу и у Француској направио центар међународног обележавања те годишњице.

Врхунац свечаности ове године биће у Паризу, а на ту церемонију код Тријумфалне капије Макрон је позвао више од 80 шефова држава и влада које су директно или индиректно учествовале у рату.

Председник Србије изјавио је, уочи посете, да ће у Паризу, имати билатералне разговоре са председником Француске Емануелом Макроном као и немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Тако ће се у недељу на једној краткој церемонији састати с немачком канцеларком Ангелом Меркел у Компјењу, северно од Париза, месту у коме се дешавало више ствари – у њему је, у једном железничком вагону, 11. новембра 1918. године потписано примирје између западних сила и Немачке, а 22 године касније, након што је немачка војска умарширала у Француску, Адолф Хитлер је приморао француске војсковође на капитулацију – у том истом вагону.

“То је оно што смо до сада заказали, све остало ће бити у оквиру манифестације на којој ћу са поносом носити наш цвет – Наталијину рамонду, пошто је Србија, сила победница из Првог светског рата, на жалост изгубила 1.247.000 људи”, рекао је Вучић.

Додао је да ће са поносом носити тај цвет и свакоме указати да је српски народ пропорционално броју становника био једна од два најстрадалнија народа у Првом светком рату, те да заслужује посебно место у историји човечанства.

“А и да кажем свим другима који су били на супротној страни, који су учествовали у убијању Срба, да смо ми велики народ, да смо све то успели да опростимо. Једино што нећемо да заборавимо него ћемо да наставимо да издајемо књиге и да говоримо о свему томе како би наша деца знала колико су њихови дедови високу цену платили за слободу Србије. За нас више вредности од српске слободе, слободе наше земље – нема”, поручио је Вучић.

Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here