Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Председник Србије Александар Вучић дочекао је у Палати Србија премијера Албаније Едија Раму и заменика председника Владе Северне Македоније Николу Димитрова, са којима ће имати више састанака у оквиру иницијативе “Отворени Балкан”.

Вучић, Рама и Димитров ће прво разговарати са представницима компанија из Србије, Албаније и Северне Македоније.

Након тога, следи састанак тројице званичника са представницима Атлантског савета.

Затим ће бити одржан састанак тројице званичника, након чега ће се Вучић, Рама и Димитров обратити медијима.

Иницијатива Отворени Балкан је економска зона коју су успоставиле три регионалне земље – Албанија, Северна Македонија и Србија, а за циљ има повећање трговине и сарадњу, као и побољшање међусобних билатералних односа.

Вучић, Рама и македонски премијер Зоран Заев 10. октобра 2019. године започели су иницијативу која је неформално била названа “Мали-Шенген”, а коју су подржале Европска унија и Сједињене Америчке Државе.

Циљ иницијативе, како је тада казао председник Вучић, јесте да олакша живот грађанима и побољша животни стандард.

Такође, тада је истакао и да у тој иницијативи нема ничега што је уперено против било кога.

Првобитни назив Мини Шенген иницијативи је промењен у Отворени Балкан и то крајем јула, на састанку у Скопљу, на којем су учествовали лидери три земље Александар Вучић, Еди Рама и Зоран Заев.

На том састанку је договорено да од 1. јануара 2023. године буду укинуте граничне контроле између Србије, Северне Македоније и Албаније, а потписана су и три документа – Меморандум о разумевању о сарадњи на олакшању увоза, извоза и кретања робе на Западном Балкану, Меморандум о разумевању о сарадњи у вези са слободним приступом тржишту рада на Западном Балкану и Споразум о сарадњи у заштити од катастрофа на Западном Балкану.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here