1. 06. 2020.

Постоји значајно неслагање унутар, до јуче монолитне, западне алијансе по питању КиМ, али оно није суштинске природе по решење, већ у томе ко ће да води игру, рекао је председник Србије Александар Вучић и додао да је то веома тешка позиција за Србију и да зато очекује даље притиске.

Александар Вучић је рекао да не можемо да одбијамо лако највећу силу света (САД), а како да одбијете ЕУ када се налазите на европском путу.

“Не могу да будем неодговоран као Тачи и да кажем ‘ми нећемо да се одазовемо позиву Лајчака, Макрона или Меркел’…Како то да кажем? То је немогуће”, рекао је Вучић гостујући на ТВ Пинку.

Каже да и ако постоји нешто због чега не спава јесте питање Косова, упркос свим економским успесима.

Наводи да Немачка, која је најснажнији фактор у Европи кад је реч о решавању косовског питања, неће променити свој став по том питању, који је супротан ставу Београда, али да то не значи да он не цени дело и личност немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Истиче да не може да говори о томе да ли је Немачка подржавала приштинске таксе на робу из централне Србије, али је додао да је потпуно јасно да “све што ми мислимо о Косову, у Немачкој мисле супротно”.

“Ја сам поносан на чињеницу да своје ставове нисам крио пред канцеларком, а она ми је чак рекла и да не би ни слушала да јој то неко други прича”, рекао је Вучић.

Указује да цени Ангелу Меркел и да, иако зна да ће за неколико месеци о њој многи говорити све најгоре, он то неће чинити, јер зна са којом је снагом чувала стабилност у овом делу Европе.
Подсетио је да је Ангел Меркел 2015. године отворено подржала Србију у спору са Хрватском, када је та земља увела санкције Србији па су камиони чекали у километарским колонама на граници.

“Да није било њене отворене подршке, ко зна колико би та криза трајала и како би се завршила. Ја јој то памтим и 2020.”, рекао је Вучић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here