Mesto za reklamu
  1. 12. 2018,

Председник Србије Александар Вучић рекао је на заједничкој конференцији после састанка са грчким премијером Алексисом Ципрасом да Србија и Грчка имају веома добре односе и да грађани Србије доживљавају Грчку као савезника и пријатеља у политици, економији и другим важним питањима. Ципрас поручио да најновије иницијативе Приштине не доприносе перспективи стабилности у региону већ изазивају дестабилизацију. Истиче да Косово долива уље на ватру.Вучић најавио долазак Путина у Србију 17. јануара.

Вучић је истакао да жели да се изграђују још бољи економски и свеукупни односи. Захвалио је премијеру Ципрасу и Грчкој на подршци територијалном интегритету Србије и на томе што разуме позицију Србије када је реч о Косову и Метохији.

Председник Вучиће је пренео да је Ципрасу у тет-а-тет разговору рекао с каквим проблемима се Београд суочава када је реч о Космету, о формирању војске Косова, али и када је реч о таксама од 100 одсто на српску робу које су уведене супротно рационалном понашању у 21. веку.

Додао је да је то зауставило трговину и да то утиче на тежак положај српског народа на КиМ.

“Ми смо у форумима ЕУ имали подршку Грчке и изражавам захвалност за то”, рекао је Вучић. 

“Мир се мора очувати”

Вучић је пренео да му је грчки премијер Алексис Ципрас, уз уверавање да је подршка званичне Атине нашој земљи неупитна и неспорна, рекао да је важно да Србија настави да тражи решење за косовски чвор.

“Нећу одустати од тражења компромиса, а народ ће одлучити. Моје је да се борим за будућност Србије, очување мира је посао који морам да обавим због будућих генерација”, рекао је Вучић.

Председник указује на то да је увек боље да споразум постигнемо ми и дођемо до било каквог компромисног решења, него да лоше решење пронађе нас. “А по том питању је још гора ситуација у Приштини”, рекао је Вучић. Поновио је и да Србија неће дозволити угрожавање живота Срба на КиМ.

Навео је да се Београд данас налази у веома тешкој ситуацији, јер је тешко дати рационалан одговор на ирационалне потезе Приштине, попут повећања такси од 100 одсто на производе из Србије. Поручио је и да се нада да ће ЕУ и САД извршити значајнији притисак на Приштину да повуче мере. Очување мира и стабилности најважнији је задатак Грчке и Србије, без којег нема будућности, каже председник.

Приближавање Београда и Атине уз Преспански споразум

Вучић је рекао да је са грчким премијером разговарао о свим важним регионалним питањима, те да би за Србију било веома важно да се договор Атине и Скопља спроведе у дело.

“То би значило да Република Северна Македонија постаје нека врста моста између Србије и Грчке, a у регионалном смислу то би било додатно приближавање Београда и Атине. Знамо да то није лако ни једноставно”, каже Вучић напоменувши да Србија не жели да се меша у унутрашње ствари других држава, већ да је то пут који подржава.

Двојица званичника разговарали су и о Косову, билатералној и економској сарадњи и низу других актуелних тема. Председник Вучић је истакао да је први пут после више година трговинска размена између Србије и Грчке порасала за око девет одсто, а да се очекује да ће ове године прећи 500 милиона евра. Прецизирао је да је 10,7 одсто раст увоза из Грчке, док је наш извоз у Грчку порастао за седам одсто.

Ципрас: Иницијативе Приштине не доприносе стабилности

Премијер Алексис Ципрас је рекао да су иницијативе Приштине о увођењу такси против Србије и БиХ али и покушаји стварања косовске војске непримерени.

“Имали смо прилику да поразговарамо о неким значајним питања – и о последњим, најновијим, непријатним дешавањима на Косову, о неприхватљивим активностима са стране Приштине о увођењу такси против Србије и БиХ, али и покушаја стварања косовске војске”, рекао је Ципрас.  Истиче да то не доприноси стабилности региона већ изазива дестабилизацију.

“Потребно је да то кажемо свом снагом, да искажемо свој глас и да истакнем да Вучић и Влада имају веома тежак посао и не треба да скрену са тог курса… Желим да пошаљем поруку осуде радњи које спроводи Косово, које баца уље у ватру, желим да подржим Републику Србију на том путу и напору да пронађе решење”, рекао је Ципрас истичући да је перспектива Србије да одржи стабилност у региону.

Навео је да је Преспанским споразумом, који су Атина и Скопље потписали ове године, Грчка потврдила да је земља која игра улогу стабилизатора у региону, а да ће тај споразум помоћи и сарадњи наших двеју земаља. Додао је да ће први међународни споразум Атине и Скопља бити споразум у којем ће учествовати и Србија, како би се створио коридор који ће железничким путем повезивати Солун, Скопље и Београд према Будимпешти.

“На тај начин ћемо омогућити да грађани и роба брже стигну до Србије, Солуна, Скопља”, рекао је председник грчке владе Ципрас.

“Решење значи компромис”

Грчки премијер Ципрас је нагласио да његова земља позитивно гледа на сваки споразум и на свако решење између Србије и Косова.

“Наш став ће бити искрен и одржив и помагаће решавању проблема у региону и остваривању стабилности”, истакао је грчки премијер.

“Ниједно решење није лако. Решење значи да постоји споразум, а то значи постојање компромиса, а компромис значи губитак и за једну и за другу страну. Нико неће добити 100 процената од онога што жели. Али, ако треба да изаберемо између перспективе изналажења компромисног решења и могућности да не пронађемо решење треба да размислимо које су ту последице и какво је наше искуство у региону”, рекао је Ципрас.

Истакао је и да Грчка подржава Бриселски дијалог и да сматра да је добар, јединствен оквир за решавање проблема. Такође је истакао да друге земље имају своје интересе и ставове у региону. Зато треба да се оријентишемо у правцу заштите наших интереса и  обезбеђивању стабилности и сарадње у региону.

Ципрас је захвалио Вучићу на овим консултацијама у Београду, поручивши да је јасно да су снажни дипломатски односи наше две земље, годинама засновани на блиским, историјским и културним везама, још више ојачани у последњем периоду.

Грчка снажно подтжава европски пут Србије и ми имамо заједничку визију која се односи на сарадњу, стабилност, благостање, да приступимо решавању проблема како би наше земље биле бедем позитивних дешавања у региону”, рекао је између осталог председник грчке владе  Ципрас.

Ципрас данас завршава билатералну посету Србији, али остаје у Београду због сутрашњег састанка квадрилатерале, којем ће уз њега и председника Србије, присуствовати и премијери Бугарске и Румуније, Бојко Борисов и Вјорика Данћила.

Путин 17. јануара у Србији

Председник Руске Федерације Владимир Путин долази у Србију 17. јануара, рекао је Александар Вучић новинарима и најавио отворене разговоре о свим питањима, па и писму америчког председника Доналда Трампа Хашиму Тачију.

Никада нисам имао проблема да са Путином разговарам на отворен начин, каже Вучић.

“Грчка је кроз векове била наш савезник и пријатељ у политичким и економским, и у свим важним питањима. Желимо што је могуће боље односе да унапређујемо – трговинске, односне укупне економске односе”, каже Вучић.

Како је рекао, Србија је захвална и на подршци на европском путу, у форумима ЕУ.

“Верујемо да и вас, који пружате подршку, Србија није обрукала радом у економској сфери и другим сферама живота”, рекао је председник.

Председник Србије Александар Вучић приређује вечерас у Вили Бокељка свечану вечеру за премијере Бугарске и Грчке Бојка Борисова и Алексиса Ципраса пред сутрашњи састанак квадрилатерале. 

„Српска стварност“ / РТС, Танјуг /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here