Mesto za reklamu

04.10.2020.

“Са Запада нам нико не нуди ништа за Косово осим понижења”, рекао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу аустријском дневнику Клајне цајтунг.

На констатацију да су Београд и Приштина веома удаљени од нормализације односа, да су преговори под покровитељством ЕУ до сада били неуспешни, и питање зашто Србија није спремна да призна независност Косова, Вучић је рекао да “оно што нам сви нуде није ништа”.

“Кажу нам гласајте за независност Косова и онда ће пут у правцу ЕУ бити лакши. То је велико “ништа”. Нико не може да нам гарантује заузврат чланство у ЕУ. Нико нам не каже шта Србија заузврат добија на Косову, чак ни Заједницу српских општина или нешто друго. У то се убраја и статус наших цркава и манастира” објаснио је он.

Вучић је казао да не може рећи о чему се све ради, јер онда преговори не би имали смисла.

Подвукао је да нико неће моћи да натера Србију да призна Косово без да за то нешто добије.

“Наравно, морамо живети заједно. Потребан је компромис и морамо мислити на будућност. Против сам замрзнутог конфликта, јер тиме остављамо нашој деци исти проблем. Замрзнути конфликти могу поново бити одмрзнути, што тренутно видимо око Нагорно Карабаха, између Јерменије и Азербејџана”,  рекао је Вучић.

Упитан о променама на светској политичкој сцени, он је указао да данас постоје четири доминантне снаге САД, Кина, Русија као прва или друга војна сила у свету и ЕУ, која је економско-политичка сила, али не и војна.

“Под тим условима, у којима сви наступају као империјалне силе и Србија се налази на раскрсници, мора се водити борба сваки дан, а то није лако. У то спадају реформе и стране директне инвестиције, као и да имамо најбоље односе са Русијом и Кином. Такве односе имамо и тога се не стидимо, већ се тиме дичимо. Наравно, имамо и добре односе са САД и на европском смо путу”,  објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да је тачно да је Немачка доминантна сила у ЕУ и да се Србија од сталног губитника претворила у неког ко има бољу перспективу од већине других земаља на Западном Балкану.

Вучић истиче да Србија нема избора, јер нико на Западну није ништа понудио за Косово осим понижења, изузев САС која је понудила економску помоћ за развој наших односа.

“Признањем да смо од ЕУ добили значајну финансијску и економску помоћ, што ценимо, јер ниједан европски порески обвезник није дужан да остави новац овде. На другој страни имамо Русију И Кину, које нису признале независност Косова. Наравно да морамо на њих да рачунамо”, нагласио је он.

Упитан за пројекат “мини Шенген” и зашто му је он тако важан, Вучић је одговорио да се страствено залаже за тај пројекат.

Пренео је да му је недавно један представник Светске банке израчунао да регион може да уштеди између 10 до 11 одсто оперативних трошкова приликом извоза и увоза робе, ако би се тај пројекат реализовао.

Томе се, како указује, додаје и политички аспект.

“Србија је сама мала и слаба према Бриселу. Али, ако се пет држава повеже, онда би имали 20 милиона становника и не би били више тако безначајни. То морамо да разумемо. Желимо склапти економске савезе, јер нас пре свега интересује економским напредак”, подвукао је Вучић.

На констатацију да између Србије на Западном Балкану и Немачке у ЕУ постоје паралеле, да је немачка привредна сила од других чланица ЕУ прихваћена само уз негодовање, да је Берлин дуго био уздржан у спољној политици и питање која је позиција Србије, имајући у виду “мини Шенген”, Вучић је одговорио да није често потпуно срећан и задовољан због става који ЕУ показује према нама, али да се земље налази јасно на европском путу и да жели да буде део Европе.

“Србија је у изјавама у региону много опрезнија од свих других, пошто из претходног времена постоји нека врста стеченог права за све друге да Србију нападају током сваке прилике, како када је крива, тако и када није. Покушао сам да на то не реагујем и испружим свима руку помирења, јер је привреда за нас најважнија”, нагласио је он.

Упитан за вашингтонски уговор, Вучић је казао да је то добар споразум.

“Мислим да председник САД Доналд Трамп и, пре свега, његови сарадници добро разумеју да бољи економски односи у будућности воде ка бољим политичким односима. То је добра премиса”, констатовао је он.

Подсетио је да су САД до скоро у Србији били најнепопуларнија земља, и да се то променило.

То, како каже, делимично има везе са председником Трампом, али и са његовим амбасадором у Београду, који наступа другачије од свог претходника, који поштује Србију и не понаша се као администратор једне колоније.

“Далеко већа ароганција присутна је код представника других западних држава”, истакао је Вучић.

“Али, мислите ли да би требало за то да се неком извинимо? Ми смо то све постигли нашим радом, са тешким жртвама. Предложите неком другом у региону да смањи плате и пензије. Ми желимо добре односе са свима, желимо слободни ток капитала и робе, и због тога сам одушевљен овом регионалном иницијативом”, додао је он.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here