Mesto za reklamu
  1. 02. 2019.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је за “Политико”, на маргинама Минхенске безбедносне конференције, да га у настојањима за постизањем споразума са Приштином, који можда неће бити популаран у домаћој јавности, пре мотивише виши циљ, него дневна политика.

Споразум мора да буде постигнут, истиче председник Александар Вучић.

“У супротном ћемо се суочити са катастрофом. Ја верујем у нечију заоставштину, то бих волео да видим”, казао је Вучић, цитира га Политико.

Бриселски сајт је у опширном тексту објавио разговоре које је њихов новинар током трајања конференције у Минхену водио са Вучићем, косовским председником и премијером Хашимом Тачијем и Рамушем Харадинајем, као и председником Црне Горе Милом Ђукановићем.

У тексту “О Косову: Три председника и премијер”, део посвећен Вучићу носи поднаслов “У потрази за заоставштином” и у њему се наводи да је Вучић “јасно ставио до знања да се неће враћати за преговарачки сто све док Косово не укине тарифе од 100 одсто наметнуте на српску робу прошлог новембра као одговор на напоре Београда да блокира чланство Приштине у полицијској агенцији Интерпол”.

Вучић је поручио да ће се, ако тарифе буду укинуте “одмах вратити у Брисел” како би наставио дијалог.

На то је уследила новинарска опаска да је Харадинај, за којег Политико наводи да је “покретачка сила која стоји иза тарифа”, казао да ће оне бити укинуте тек након постизања коначног споразума.

“Мислио сам да је неодговоран, али не и да је толико неодговоран”, одговорио је Вучић.

Наводи се да је председник Србије “позвао спољне силе да изврше ”позитиван притисак” на све стране – јасно стављајући до знања да желе да виде споразум и пружајући подстицаје који би могли да доведу до његовог постизања, али је потом додао:

“То се више тиче нас, Срба и Албанаца, да будемо искрени”.

Наводи се и да је српски председник казао да “две стране треба да буду слободне да разговарају о повлачењу заједничке границе”, иако је, по оцени Политика, “разговор о могућој размени територија покренуо осуде у региону и поделио међународне силе”.

Политико оцењује да је у вези са “жучном јавном дебатом” Вучића и Тачија у Минхену, “добра вест да се они баш не слажу” и да је то отприлике једино око чега су се сложили.

Портал оцењује да је дебата “јасно показала колико ће им бити тешко да дођу до мировног споразума, чак и две деценије после рата”.

Бриселски сајт наводи да су “и Тачи и Вучић казали да је њихова размена мишљења у лошем расположењу била корисна зато што је покопала било какву лажну наду да ће они брзо постићи споразум”, али и подсећа да се они и даље суочавају са снажним западним притиском да наставе даље”.

“Вучић и Тачи су размењивали оптужбе везане за рат и расправљали се око тога ко је крив за актуелни прекид дијалога уз посредовање ЕУ, намењеног разрешавању разлика. Али, ЕУ и САД траже од лидера да изгладе ствари. Доналд Трамп им је писао писма охрабрујући их да теже споразуму, којим би била подвучена црта испод последњег у серији ратова због којих се Југославија распала 90-их година прошлог века”, пише у тексту.

Наводи се да би, “када је у питању ЕУ, споразум у великој мери смањио шансе оживљавања замрзнутог сукоба између Србије и Косова”, као и да су “и ЕУ и САД решени да вежу Западни Балкан снажније за Запад, смањујући тако утицај Русије, Турске и других ривалских сила у региону””.

“Западни лидери надају се да ће окончање дуготрајног спора између балканских суседа Грчке и сада преименоване Северне Македоније охрабрити Косово и Србију да следе пример”, наводи се у тексту.

„Српска стварност“ /Политико, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here