Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Председник Александар Вучић рекао је за РТС да је 82,5 одсто заражених коронавирусом из Београда. Најављује да ће ноћни клубови и кафићи бити затворени од 23.00 до 6.00, потпуно се затварају студентски домови у Београду, а од понедељка ће се наплаћивати казне за неношење маске у превозу. Ако ситуација не буде под контролом, затворићемо Београд, каже Вучић.

Председник је, гостујући на Радио-телевизији Србије, рекао да је тренутно најгора ситуација са коронавирусом у Београду док је све остало, каже, неупоредиво једноставније.

“У Београду је 82,5 одсто заражених, сви други бројеви су под котнролом и то је мање или више очекивано уобичајено, проблем је ситуација у Београду. Београд је 22,7 одсто укупног становништва Ребпулике Србије, а имате 82,5 одсто заражених, јасно је да је Београд жариште”, рекао је Вучић у интервјуу за РТС.

Најавио је и нове мере које ће Влада сутра усвојити.

“На две недеље затварање ноћних клубова, сплавова, од 23.00 до 06.00 ујутру. У то време смо имали највећи број заражених лица, дакле из мени непознатог разлога, тај затворени простор, исто важи и за кафиће, сем за оне који имају баште, излаз на отворен простор”, рекао је Вучић.

Додаје да ће бити затворени и сви студентски домови у Београду.

Од понедељка ће држава почети да наплаћује казне онима који не носе маске у тржним центрима и јавном и међуградском превозу. Казна ће, каже, бити око пет-шест хиљада динара.

“Ако неко жели, има право да буде неодговоран за себе, али нема право да буде неодговоран за друге. Ако си неодговоран за друге, онда ћеш за то да платиш. Животи људи су много важни, и даље највећи број људи старије доби губи животе, али и млађи људи који имају одређене болести, на дијализи, гојазни. Да бисмо заштитили те људе, живот, економију, морамо да предузмемо мере”, напомиње председник.

У затвореном простору максималан број људи биће 100, а на отвореном 500. У затвореном простору морају имати маску и држати дистанцу, каже Вучић.

“Затварање Београда ако ситуација не буде под контролом” 

Уколико те мере не буду дале резултате, уводиће се нове, напомиње председник.

“Да сам могао да одлучујем сам, затворио бих Београд и увео седмодневни полицијски сат”, истакао је председник.

У тој ситуацији, каже, стручни тим би одлучио да ли би се затворило 10 или свих 17 београдских општина.

“Ми те мере не доносимо, нећемо никог да малтретирамо, стручни тим био против тога, ако ситуација не буде под контролом, не бих искључио ту могућност (затварање Београда”, каже Вучић.

Говорећи о ковид болницама, Вучић каже да се “молимо Богу” да не буде потребно отворити целу болницу Драгиша Мишовић за ковид пацијенте током лета.

“Пре него што смо ушли у борбу са короном, имали смо 25 респиратора у Мишовићу, сада 165 респиратора, који имају кисеонички мод, за најтеже ситуације, то је наша најснажнија болница, ако у летњим месецима морамо да уђемо у Мишовића, у тешкој смо ситуацији. Чувамо Драгишу Мишовић не зато што више волимо лекаре у Мишовићу од Земуна, Панчева, Звездаре, већ јер хоћемо да буду одморни за први новембар”, рекао је Вучић.

“Ништа ме није погодило као Нови Пазар” 

Говорећи о ситуацији у Новом Пазару, председник је рекао да је и у Пазару, и у Сјеници и Тутину дошло до наглог скока броја заражених.

“Видео сам и није ми тешко да о томе говорим, чак нису ни слагали већ извршили најбруталнију манипулацију санџачки портали, показали слику само из старог дела, а тамо је отворен дијагностички центар са Шеиком бин Заједом. То изгледа изузетно боље него било која болница у Немачкој”, рекао је Вучић.

Ништа га није погодило тако јако као Нови Пазар зато што је, каже, у тај град много уложено, посебно у здравствени систем.

“Санџачке и београдске дахије ништа нису радиле 30 година, од Тита нико није уложио више новца у Нови Пазар од данашње Владе. Слике које сте виђали по санџачким порталима биле су са четвртог одељења, али нису ишли у први и други. Јел’ ви знате да ниједна болница није обновљена 30 година, то тек сад радимо, у сваком месту у Србији, то кошта 25-30 милиона евра, први пут градимо модерне клининичке центре”, рекао је Вучић додајући да “60 година ни један ексер није закуцан у пазарску болницу”.

Према његовим речима, од 1945. година наовамо сви председници заједно нису били у Пазару толико пута као он.

“Извињавамо се што нисмо стигли да поправимо све што је уништавано 75 година. Замислите да ви радите нешто, да сте овде сваки дан и цео дан, и онда дође неко ко није радио три месеца и напада вас. Тајкуни послали око хиљаду маски и 50 постељина и кажу јел’ видите, какви смо. Ми сваки дан шаљемо по милион евра”, рекао је председник.

Додаје да мора и може да издржи свакојаке нападе, али да неће, каже, да допусти урушавање државе споља и изнутра “јер им смета јака држава”.

“Нећу да дозволим да уруше мир и стабилност”, каже Вучић.

“Још 10 респиратора иде за Пазар”  

Председник најављује да ће сутра у Нови Пазар бити послато још 10 респиратора, што значи да ће, каже, болница имати укупно 23,.

Додаје да му дође да “искочи из коже” кад види приче из Новог Пазара.

“Ради 1.344 радника, од тога 252 лекара плаћа Србија, 10 милиона евра годишње само за плате дајемо здравственим радницима, техничком особљу и осталима који раде у Новом Пазару. И онда ме питате што се љутим на сараднике. Па што не изађете пред људе са тим подацима?Хоћу да знају сви у Србији колико бринемо, зато што се секирамо за сваког”, рекао је Вучић.

Захвалио је свим лекарима који раде у Новом Пазару додајући да је координатору болнице Ђерлеку мајка пре четири дана преминула.

Једино што лекарима замера је што се није реаговало брже: “Зашто чекаге да неко други то завршава?”.

Наводи да је логичан гнев и бес међу људима који су изгубили своје најближе, али у Србији, каже, увек неко тражи кривца.

Рекао је да проблем јесте било то што се није на време реаговало и болница претворена у ковид болницу.

“Касно реаговање није разлог за онакву кампању која се води против државе која је урадила много више од било које за Тутин, Сјеницу и Пазар. Мени су организовано дошли да звижде. Секирам се за здравље Меха (Махмутовића, директора болнице) и што није раније реаговао”, истакао је Вучић.

О тексту БИРН-а

Одговарајући на питање о подацима које је изнео БИРН да је број умрлих и позитивних на коронавирус у Србији већи од оног који је саопштен, председник је рекао да је “сасвим сигуран” да ти подаци нису аутентични.

“Не знам шта бих рекао на то. Године 2014. кад сам постао председник владе био сам препун емоција и ентузијазма верујући да труд и ангажман побеђују. Тад су измислили причу неки од тих Бирнова, Цинсова да смо крали паре од извлачења воде из Тамнаве, а онда су их ти из ЕУ наградили баш за ту лаж. Престао сам да се секирам. То је као кад су рекли да сам кишу пустио на Србију преко Хаарпа, то је на том нивоу”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, та тема је озбиљна, “али се њоме не баве озбиљни људи”.

“Oдлазак на изборе безбеднији од одласка у продавницу” 

Коментаришући критике опозиције да је на изборима дошло до заражавања, Вучић је рекао да “не постоји ниједан човек који се заразио на изборима”.

“Све је обављено перфектно, безбедније него у продавници. Избори ни са чим нису имали везе, осим са страхом људи да виде шта се мисли у Србији. Мислите да је требало да будемо у диктатури још шет месеци, да мандат траје година? Нигде на бирачком месту се нико није заразио, технички није било могуће да се заразите”, рекао је Вучић додајући да је излазак на гласање безбеднији био од одласка у продавницу.

Додаје да сматра да се највећи број људи заразио на журкама и приватним прославама, а не на утакмицама.

“Влада пре уставних рокова” 

Говорећи о формирању нове Владе, председник је рекао да ће она бити формирана пре уставних рокова, “много пре октобра”.

Каже да ће и парламент бити конституисан у уставним и законским роковима, односно 30 дана након што РИК прогласи коначне резултате избора.

Када је реч о новом председнику Владе, Вучић каже да “размишља о мандатару” али да ни са ким још није разговарао.

Србији, каже, треба енергичан, вредан и борбен председник Владе.

Сматра и да је Ана Брнабић била “сјајан премијер”.

Коментаришући резултате избора, Вучић каже да не жели да се правда што је СНС освојио толику подршку и додаје да је његов циљ да се избори за најбољи резултат партије.

“Желим да се борим да труд, рад и енергија имају подршку. Никад избори нису били демократскији, никад медији наклоњенији опозицији. Ниједна реч нигде, једино су се бавили нашом листом. Сад ја треба да се правдам некоме што нису гласали за њих?”, рекао је Вучић.

“‘Хоти и Тачи су много већи и јачи, али ми ћемо се борити”

Говорећи о обнови преговора са Пришитном, Вучић је поручио да “сви могу да забораве да ће Београд признати Косово”.

Истакао је да је он председник мале земље, али да мора да се бори за свој народ и своју земљу.

“Пустите да се ми клатимо на ветрометини и да покушамо некако да преживимо”, рекао је Вучић и додао да су “Хоти и Тачи много већи и много важнији од нас, јер имају подршку Немачке и Америке”.

Нагласио је да уколико не буде свеобухватног сопорузама са Приштином, да ће процес евроинтеграција бити заустављен.

Као пробелматичну област у преговорима са ЕУ, Вучић види правосуђе које је оценио неефикасним.

На питање о ситуацији у Црној Гори, Вучић је рекао да “неки у окружењу могу да укидају цркве само зато што су у НАТО-у, али да ће ми Србија увек бити ‘кост у грлу и камен у ципели’ јер је слободарска”.

Нагласио је да нису сви срећни због економског напретка Србије, пошто смо, како тврди, претекли све у региону, а стопа јавног дуга и дефицита значајно су мањи него пре.

“Исплатићемо минималац за мала и средња предузећа за три месеца, иако су рестриктивне мере трајале месец и по, а да то не изазове било какве фискалне проблеме. Чак смо имали и дефлацију, која наравно није увек добра”, навео је Вучић.

“ММФ само Србији није смањио прогнозу раста”

Према његовим речима, ММФ је променио пројекције раста за 2020. због пандемије ковида 19 за ЕУ са минус 7,5 на минус 10 одсто, укљујући све најразвијеније земље Западне Европе, Кине и Русије, а да само Србији није померена процена са минус три одсто.

“То говори да су јавне финансије стабилне, јавни дуг под контролом, да могу да се исплаћују плате и пензије”, додао је Вучић.

Говорећи о изборима у више европских земаља, Вучић прогнозира смањење плата и пензија у тим земљама.

“Хрватска има 53,6 милијари евра бруто домаћег производа, а Србија 46. Ако буду имали пад од десет одсто, а ми будемо имали исти тренд разлика до краја године биће две милијарде. Постоје добри изгледи да их претекнемо следеће године”, сматра Вучић.

Истичући да држава нема средстава за нови велики пакет помоћи привреди због пандемије, додајући да је немају ни развијене земље, Вучић је економске напоре илустровао податком да се само на тестове за ковид 19 дневно потроши милион евра.

 

О понашању у изборном штабу СНС-а у изборној ноћи

Одговарајући на питање о понашању у изборној ноћи  у штабу СНС-а, где челници те партије нису имали маске, нити држали дистанцу, Вучић је рекао:

“У праву сте, ја сам крив. То је лоша порука грађанима”, одговорио је председник.

Вучић: Не постоји криза неповерења у кризни штаб

Одговарајући на питање о неповерењу у кризни штаб за борбу са коронавирусом, Вучић је рекао да “криза неповерења не постоји”.

“И Кон и Кисић и Несторовић и Јанковић имају највише поверење нашег народа, немају поверење 10 одсто људи, лажне елите. Они кампању воде већ месецима, немојте да говорим ко све води ту кампању против људи који су изузетни, фантастични и вредни”, рекао је председник.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here