1. 12. 2020.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је за РТС да је потуно уверен да ће Србија победити корону упркос ужасним данима иза нас и, како је додао, свакако не мање ужасним макар неколико дана или недеља пред нама. Најавио је помоћ у виду исплате једне просечне зараде угроженим привредницима као што су хотелијери и угоститељи, и једнократну исплату 5.000 динара за пензионере. Истиче да је поносан на болницу у Батајници која се сутра отвара и наводи да је у Србији мања смртност него у другим земљама због већег процента хоспитализованих пацијената.

Просечно се годишње 423 детета лече у иностранству о трошку државе

Вучић је рекао да је разговарао телефоном са мајком мале Анике Манић, за чије је лечење сакупљен новац. Рекао је да ће она владиним авионом бити пребачена у Мађарску. Захвалио је и мађарској влади која је рекла да би и додала новац ако затреба, јер ће она примити терапију у болници у Будимешти.

Каже да неретко чује причу о томе како се деца код нас лече СМС-ом, али наводи да се у целом свету на тај начин лече много више него код нас и да се у свету плаћа скупо за разне прегледе. Истиче да је од 2013. године до 2020. просечно плаћено лечење у иностранству за 423 детета годишње.

“Политички погрешне изјаве о онима који су задужили земљу”

Поводом спорних изјава појединих посланика СНС-а о неким од истакнутих глумаца у Србији, Вучић је рекао да је то било политички погрешно, и да се то не ради с људима који су задужили ову земљу.

“Позивам припаднике СНС-а да воде рачуна. Ми смо криви ако смо исти као они. Морамо да се разликујемо”, навео је Вучић.

Замолио је све оне на које су се односиле те речи да приме његово извињење, у име партије којој припада, без обзира на то што зна какве су биле намере оних који су те речи изговорили.

Рекао је да он сваки дан слуша да је велеиздајник и разне увреде. Како каже, важно је да се дијалог води у парламенту или било где, али да је битно да неко стварно жели да разговара.

“Бољи лични односи са Бајденом, али за Србију би било боље да је остала тренутна америчка администрација”

Када је реч о судбини Вашингтонског споразума после промене власти у САД, Вучић је рекао да Србија поштује своју реч и потпис.

Најавио је да ће сутра разговарати са америчким секретаром за националну безнедност Робертом О’Брајаном, и да верује да ће имати прилику да се види са Џозефом Бајденом у првој половини следеће године.

Како каже, с њим има одличне личне односе, али би за Србију било боље да је остала тренутна америчка администрација, и то ће рећи и Бајдену када га буде видео.

Наводи да није сигуран да Приштина жели да било шта спроведе у дело због унутрашњих разлога.

Вучић је најавио и наставак техничког дијалога Београда и Приштине 10. децембра и додао да ће се разговарати о имовини и финансијским захтевима.

Каже да је специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак добро дефинисао дијалог као дуг и кривудав пут и да је позиција Немачке по питању КиМ, после разговора са канцеларком Ангелом Меркел, непромењена.

Нове мере: Минимална зарада за угрожене привреднике и 5.000 динара за пензионере

Александар Вучић је најавио секторску подршку угроженима због кризе изазване коронавирусом. Истиче да ће хотелијерима, туристичким агенцијама, водичима, туристичким радницима, угоститељима, рентакар агенцијама бити исплаћена још једна минимална зарада.

Навео је да је реч о 72.500 људи и да ће исплата бити у року од 10 дана. Сматра да је то велика и значајна помоћ.

Такође, најавио је и да ће 17. и 18. децембра пензионерима бити исплаћено по 5.000 динара једнократне помоћи. Наводи да зна да то некима не значи много, али да ће онима који имају пензије испод просека много значити.

“Између 735 и 760.000 евра држава плаћа за тестове на дневном нивоу”

Вучић наводи да су различити ставови били да ли да прихватимо мере Кризног штаба.

“Рекли смо да ћемо слушати струку. Ми немамо боље. Мислим да су то часни људи који фантастично раде посао. Ништа од тога немају осим што су изложени нападима. Захваљујем им се још једном”, казао је Вучић.

Према његовим речима, у нашој земљи од почетка кризе нисте имали несташицу ниједне робе.

“Ми плаћамо између 735 и 760.000 евра, сваког дана само за тестове. Када људи оду у болницу, све је бесплатно. Лекови, фантастични лекари и медицинске сестре. Када све то имамо, онда се поставља питање јесмо ли увек фер према својој држави”, истакао је председник.

Политички штаб се, наводи, увек суочава с тим како да људи живе, како да раде, како да наплатимо порез, како да уложимо у полицију и војску.

“Бесни прави рат међу произвођачима вакцина”

Председник Вучић је нагласио да ће увек бити критика, афера, али нико није луд да вам потрује народ.

“Не постоје такви чудаци на свету. Дајте да не припадамо теоретичарима завере, да то препустимо лекарима, фармацеутима. Ја мислим да је Велика Британија исправно поступила, да ће сачувати хиљаде живота грађана”, казао је Вучић.

Истиче да, ако израчунате, цена по дози је 20 долара на 100 милиона, то је две милијарде.

“О огромном новцу причамо. Ми ћемо да платимо, вакцине ће бити бесплатне. Сигуран сам да ћемо многима помоћи”, навео је Вучић.

“У Србији мања смртност због већег процента хоспитализованих”

Александар Вучић је рекао да су реновиране многе болнице у Србији, као и да се многе реновирају и граде. Додаје да је то све урађено у последњих неколико година и да би без тога борба против ковида била тежа.

Председник је додао да имамо велики број мртвих, али да је то пропорционално мање него што имају многе земље у региону. Истиче да су за то најзаслужнији лекари и медицинске сестре, па је показао табелу са процентима хоспитализације у земљама.

Како је рекао, у најснажнијим земљама је врло мали проценат хоспитализације, јер је лечење скупо.

“У Немачкој је тај проценат између један и четири, у Хрватској и Словенији између пет и десет, у нашој земљи 12,5 и чак 38 посто”, рекао је председник.

Каже да, по проценту хоспитализованих, са Србијом може да се пореди у Европи само Чешка.

Истиче да је важно да покушамо у наредном периоду да обезбедимо вакцине.

Председник је рекао да су у Србију стигле руске вакцине и да су сада на Торлаку, где ће их наши стручњаци испитивати.

Очекује пре краја године прве количине “Фајзерових” вакцина, а много више у јануару и фебруару. Указао је да ће за све људе вакцина бити бесплатна.

Вучић: Оптимизам црпим из наше дисциплине

Председник Србије Александар Вучић рекао је, гостујући у емисији “Четвртком у 9” на РТС-у, да је апсолутно уверен да ћемо победити корону, упркос ужасним данима иза нас, и како је додао, свакако не мање ужасним макар неколико дана или недеља пред нама.

Вучић је рекао да оптимизам црпи из дисциплине, борбености и наше жеље да победимо опаку болест. Каже да га види и у вакцинама које полако добијају своје дозволе, а Србија се сналази и сналазиће се.

Председник је рекао да верује да Србија неће бити у другој половини земаља које ће да обезбеде вакцине.

Поносан је, каже, на болницу у Батајници, на ту идеју, и на људе који су радили да је изграде. Навео је да је 1. августа постављен камен темељац, а да се 3. децембра болница отвара. Указује да ће то бити највећа болница у ковид систему у Србији.

Међутим, додао је да је неко спаљивао електричне склопке у новој болници и да надлежни органи истражују тај случај.

„Српска стварност“ / РТС; ЈС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here