Mesto za reklamu

04.05.2020.

Парламентарни и локални избори у Србији биће одржани у недељу 21. јуна, одлучено је данас након састанка председника Александра Вучића са представницима политичких странака.

Александар Вучић је у обраћању након састанка истакао да су разменили ставове у свему ономе што су радили у претходном периоду и разговарали како да се на најбољи начин, поштујући Устав и законе, изађе на изборе.

Указао је да ће Народна скупштина у среду, као све буде како очекује, укинути ванредно стање.

“Постављало се питање да ли да идемо на изборе 14. или 21. јуна, ми смо прихватили идеју неких политичких странака које су тражиле тих додатних пет, шест дана за изборне радње. Тако да ће избори у Републици Србији бити одржани 21. јуна” поручио је Вучић.

Додао је да је на састанку разговарано и о равномерености у представљању, као и предизборним скуповима и рекао да ће се поштовати одлуке струке.

“Прилично је извесно да у мају неће бити скупова, свакако не већих скупова и свакако не у затвореном простору. У јуну ћемо чекати мишљење епидемиолога и неки од нас се надају да ће бити могуће да тада имамо скупове. Могуће да их буде. У сваком случају, то неће зависити од нас већ од нивоа епидемије”, рекао је Вучић.

Указао је да је у овом тренутку проблем доступност нотара и зато ће осим нотара и општински оверитељи да врше оверу потписа не само за локалне, већ и за покрајинске и парламентарне изборе.

Рекао је да ће замолити нотаре и њихову комору да помогну и што је могуће више убрзају све процедуре, иако већ раде свој посао добро.

“Оно где постоји већа гужва и проблеми су на локалним изборима, где је теже прикупити потписе, а велики су их већ прикупили. Такви су закони, и ми смо их преузели из претходног периода. Немогуће је суштински мењати велике ствари, можемо само техничке”, навео је Вучић.

Указао је да ће се донети упутство за спровођење избора, при чему ће бити консултовани епидемиолози како и на који начин, посебно на почетку изборног процеса, обезбеди сигурно обављање изборних радњи, а онда током самог изборног поступка процењивати са лекарима како и на који начин то спровести.

“После овог тешког времена кроз које смо прошли важно је обезбедимо демократску атмосферу и да изабремо руководство које ће да служи интересима грађана Србије”, рекао је Вучић.

“Ово је наша демократска обавеза, право. Највиши интерес Србије и грађана је да изаберу Народну скупштину и руководство. Желим свим учесницима добру кампању, успех на изборима, да буду задовољни својим радом и могућношћу да представе своје планове и програме”, истакао је Вучић.

Вучић је рекао да ће лично покушати и замолити своје сараднике у органима власти да духом толеранције, озбиљности и одговорности одишу у овој изборној кампањи.

Састанку у Палати “Србија” присуствовали су председница Скупштине Маја Гојковић, премијерка Ана Брнабић, генерални секретар председника Републике Никола Селаковић.

На састанаку су били и лидер социјалиста Ивица Дачић, заменик председника СРС-а Александар Шешељ, председник ДСС-а Милош Јовановић, члан Председништва покрета Метла Новица Антић, председник Нове странке Зоран Живковић и његов сарадник Арис Мовсесијан.

У Палати “Србија” били су и председник Странке правде и помирења Муамер Зукорлић, представница Заветника Милица Ђурђевић, председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма.

Присутни су били и Марко Ђуришић из организације “Србија 21”, Бојан Костреш из ЛСВ-а, председник СПАС-а Александар Шапић, Милан Стаматовић из “Здраве Србије”, председник и потпредседник СВМ-а Иштван и Балинт Пастор, као и представници Покрета “1 од 5 милиона”.

Избори су били расписани 4. марта за 26. април, а претходни састанак Вучића и представника странака које су најавиле учешће на парламентарним изборима одржан је 17. марта, када су се сагласили да се избори прекидају и да више не теку изборне радње до даљњег.

 „Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here