Mesto za reklamu

01.11.2020.

Председник Србије Александар Вучић и члан Председништва Б и Х Милорад Додик, обишли су “Српску кућу” у Подгорици. Дочекао их је директор “Српске куће” Емило Лабудовић. Што се нас тиче, што нас више нападају да улажемо новац, ми ћемо улагати још више, јер је то новац грађана Србије, поручио је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић је, после посете Српској кући, рекао да је срећан и задовољан што је Србија уложила 3,5 милиона евра у тај велелепни пројекат на најлепшем месту у Подгорици.

Пренео је, у изјави новинарима, да је видео део научних часописа које није могао да види раније и значајнију штампану продукцију, а садржајем који тек долази Српска кућа и њена библиотека показаће прави смисао.

“Желим вам да још успешније и умешније овде радите. Што се нас тиче, што нас више нападају да улажемо новац, ми ћемо улагати још више, јер је то новац грађана Србије. Срећан сам што смо ово поклонили српском народу у Црној Гори. Таквих ствари биће још у Црној Гори, на приморју и на северу. Жеља је Србије да Срби буду своји на своме, и да поносно чувају српско име и презиме и да нашем народу помогнемо”, рекао је Вучић.

Најавио је да ће да поклони 300 књига из личне библиотеке, као и да ће се побринути за донацију још 700 књига.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да му је било важно да коначно посети Српску кућу у Подгорици, и да је пријатно изненађен и изгледом објекта и свим садржајима који су им представљени.

“Ово је импозантно и треба да послужи за јачање уверења да наш народ има право на свој идентитет и да не може да се одрекне ничег од свог идентитета”, рекао је Додик новинарима.

Он је додао да ће институције Републике Српске сарађивати са Српском кућом како би садржај учинили још бољим.

“Ово говори о Србији која води рачуна о свом народу и важно је да се очувају све ове функције”, рекао је Додик.

Лидер Демократског фронта Андрија Мандић изјавио је да је веома важно што је председник Србије Александар Вучић данас са српским народом у Црној Гори и истакао да од времена краља Александра Карађорђевића до данас нико није помогао Србима у Црног Гори колико председник Вучић.

Мандић је испред Српске куће, непосредно пре доласка председника Вучића, рекао да је његов долазак у Црну Гору веома важан за Србе који су, како је рекао, остали без митроплита Амфилохија, историјске личности на коју се доминантно ослањала читава политика и снага српске цркве.

“Митрополит је цркву затекао скоро у рушевинама, а она се данас тако уздигла и моћна је народна установа”, рекао је Мандић.

На питање новинара да ли би смрт митрополита могла и у којој мери да утиче на положај СПЦ, а посредно и на позицију српског народа у Црној Гори, Александар Вучић је рекао да ће “тек да се види колико смо изгубили смрћу митрополита, иначе великог и харизматичног човека”.

У делегацији Србије, уз председника Вучића у Подгорици су министри Небојша Стефановић и Ненад Поповић, а у “Српској кући” су их дочекали лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић, као и амбасадор Србије Владимир Божовић.

У “Српској кући” су смештене Матица српска, Институт за српску културу, Српски национални савет, Удружење књижевника српског народа, Српска телевизија, Српски радио, новине, портали, Српски културни центар…

Лабудовић: Коначно дочекали да угостимо Вучића у Српској кући

Директор Српске куће у Подгорици Емило Лабудовић, који је угостио председника Србије Александра Вучића и члана Председништва Б и Х Милорада Додика, изразио је велико задовољство њиховом посетом.

“Посета председника Вучића и Милорада Додика није само част, већ и охрабрење да нећемо остати сами, на маргини, већ да ћемо делити успешну судбину спрског народа на овом простору”, рекао је Лабудовић новинарима.

Он је позвао све културне, научне ствараоце широм српског простора да знају да су им врата Српске куће увек отворена и да су увек добродошли да се ту представе.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here