Mesto za reklamu
  1. 02.2019.

Председник Србије Александар Вучић разговарао са француском министарком за европске послове Натали Лаозо највећим делом о наставку дијалога са Приштином и решавању отворених питања са представницима косовске власти.

Вучић је упознао Натали Лоазо колико је за нас тешка ситуација са Косовом и Метохијом, у којој неко уводи таксе од 100 одсто, у којој неко не испуњава Бриселски споразум, не формира Заједницу српских општина. Србија се, како каже, понашала одговорно, није предузимала никакве реципрочне мере, али је истакао и да се не ради само о питању нашег стрпљења.

Вучић је нагласио да је Приштина увођењем такси на српску робу одмрзла такозвани замрзнути конфликт, због чега са плаши свега што може да се догоди у будућности. Поручио је да ће са Владом размотрити поруке упућене Србији из европских и светских земаља, међу којима је и изјава шефа немачке дипломатије Маса о подршци Приштини – без обзира на таксе.

“Немогуће је сваког дана трпети свемогуће увреде, као што је и последња, када РамушХарадинај бира приватне Србе за своје министре које нико није изабрао, да би показао да је он свемоћан. Србија то неће да прихвати, чуваће своје достојанство и народ, а трудићемо се да чувамо мир и стабилност по сваку цену, али нећемо дозволити да неко понижава наш народ и не дај боже да их нападне”, поручио је Вучић.

Захвалио се гошћи на захтеву Француске да се те таксе укину.

Француска министарска Лаозо је рекла да Француска, без икакве дилеме, подржава европски пут Србије.

“Нисмо овде да одлучујемо уместо Београда и Приштине. То они треба заједно да изграде, али да би дошли до споразума, обе стране морају да се уздрже од потеза који нису конструктивни. Приштина треба без одлагања да укине намет од 100 одсто на српску робу, јер је то контрапродуктивно, штети и онемогућава дијалог и нормализацију односа у разговору две стране”, рекла је Лоазо.

Поручила је да ће Француска увек подржавати пут ка тражењу задовољавајућег решења у односима Београда и Приштине, прихватљивим за обе стране.

Када је реч о европском путу Србије, Лоазова је указала да наша земља треба да спроведе реформе и испуни критеријуме, док Европљани треба да спроведу, у својој кући, реформе које су неопходне за бољи рад ЕУ, на корист земаља чланица и земаља кандидата, које ће се укључити у Унију.

Како каже, након економских успеха потребни су успеси у домену права, што је кључни предуслов да би Србија била “на подијуму носилац европских вредности”.

“Србија је пријатељ и стратешки партнер”, закључила је Лоазова.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here