Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Одговарајући на новинарска питања приликом посете аеродрому у Батајници, Председник Србије Александар Вучић је рекао да је Аљбин Курти са своја три принципа за дијалог, почео да се бави кадровским питањима у Београду.

Вучић је, коментаришући три принципа Аљбина Куртија за дијалог, навео да је то што је он рекао њему комплимент.

“Јер се против мене води кампања као о великом издајнику, и та камапња је иста као и овде. Све што ми раде овде, исто раде и у Приштини. Само им је једна мета, а случајано сам то ја, никог другог не помињу”, рекао је председник Вучић.

“Да неће мене да види преко пута, то је у реду. Добро је да је почео да се бави кадровским питањима и ко ће у дијалогу предводити нашу делегацију”, иронично је приметио.

Истакао је да је иначе добро да Албанци целој међународној заједници кажу да су они ти који одлучују ко ће у име Београда да преговарају.

Он је уверен да Курти има и проблем како да се суочи са њим после претњи које је изрекао његовој малолетној ћерки.

“Брине се како ћу да му одговорим, том великом јунаку, што женску децу вређа. Зато није сигуран како би сусрет изгледао”, додао је он.

“Рачак неспоран фалсификат али показује наше слабости”

Наводни масакр цивила у селу Рачак јесте фалсификат, смишљен да оправда агресију на нашу земљу и за то постоје докази, поновио је данас Александар Вучић и додао да тај случај, конкретно кривична пријава Приштине против њега због такве изјаве указује на наше слабости, јер нисмо као Албанци увек сви спремни да бранимо национални и државни интерес.

Вучић је, упитан за кривичну пријаву која је поднета против њега због негирања наводног масакра цивила у Рачку, казао да може да говори сатима на ту тему.

Подсетио је да постоје одређени докази да се у Рачку није догодило оно како то Албанци представљају.

“Имате њихове војне извештаје под редним бројем 198 како су лекари ишли у Рачак да пруже помоћ припадницима ОВК, а ако сте ОВК онда нисте недужни цивили”, објаснио је Вучић.

Подсетио је и на то да је претресно веће у Хашком трибуналу, на које се позивају, тражило од тужиоца да не изводи доказе у три случаја – Рачак, Паладиште, и Дубрава – јер је било јасно да ту не могу да добију ништа као тужилачка страна.

Вучић је навео и да није изненађен изјавама Вилијема Вокера о Великој Албанији.

Кривична пријава да се открије истина о Јовањици 

Александар Вучић је изјавио да ће потпредседник СНС-а Млош Вучићевић у понедељак поднети кривичну пријаву против њега и његовог брата Андреја Вучића због случаја Јовањица, како би се надлежни органи позабавили тим случајем и да се коначно открије истина.

“Андреј никада није чуо, ни видео ухапшеног власника Јовањице Предарга Колувију”, рекао је Вучић и додао да случајно није, а и да јесте – не види како би то значило било какву његову одговорност за оно што се догодило у Јовањици.

Како је рекао, опозиција је изнела наводе да су неки позиви наводно били упућени његовом брату, мислећи да ће он сам да побегне од теме.

Додао је и да то што је Колувија боравио на неком привредном форуму у Москви, као део неке делегације, ништа не доказује, јер је био озбиљан привредник, који је извозио органску храну, поврће, али да је ухапшен чим је прекршио закон.

Позив тужиоцима да истраже оптужбе о извозу оружја

Александар Вучић је позвао тужиоце да што пре расветле оптужбе на рачун власти по питању извоза оружја и обавесте јавност, да би се видело који људи су поштени, а који су лопови.

Указао је да су тужиоци постављани 2009. и 2010, за време бивше власти.

“Сигран сам да ће тужиоци, иначе постављени 2009. и 2010. године, људи од интегритета, установити у најкраћем року све наше везе са овим и обавестити јавност да се види који су људи поштени, а који лопови и очекујем да то буде у најкраћем могућем року”, поручио је Вучић одговарајући на питања новинара.

Одговарајући на питање у вези са Бранком Стефановићем, Вучић је истакао да му не пада на памет да брани оца министра полиције, ако је било шта починио противзаконито.

“Кажу, био је правни саветник ту и ту, иначе, он је економиста. Па, шта и ако је био, не разумем, је л’ то неко кривично дело? Шта је више смисао целе те афере: да ли то да смо ми наоружавали Украјину, као што те прво рекли, па смо доказали да сте лагали? Да ли зато што су наводно по нижим ценама куповали мине и гранате? Е, ту бих се одмах сагласио – нема проблема, ухапсите их све, али није ни то. Да ли је смисао да је Бранко ту радио нешто или није, јер сам га ја оптужио да је он тамо неки запослени, а испоставило се да није ни запослен? Можда има човек уговор… шта хоћете? Је л’ забрањено да буде правни саветник некоме?”, запитао је председник.

Смена Бабића питање за Владу

Председник је рекао да је снимак несреће на наплатној станици, у којој је учествовао директор Коридора Србије Зоран Бабић, доступан породици погинуле жене, која увек може да га погледа, али да им је он рекао, када их је посетио, да им то не саветује, јер је “снимак језив”.

Председник Вучић је, одговарајући на питање у вези оставке Зорана Бабића, казао да је то питање које треба да буде упућено Влади Србије, да они најбоље знају зашто још није постављен нови директор или се чека да истекне мандат актуелног директора.

На оптужбе да је Зоран Бабић управљао аутом у тренутку несреће, Вучић је упитао новинара да ли заиста може да верује у такву измишљотину.

“Ви мислите да бих ја изашао да кажем да Бабић није управљао аутом, а да јесте…? Онда се поставља питање какву све измишљотину можете да кажете”, рекао је Вучић.

Такође подсетио је и да се пуштају гадни снимци о криминалу у Београду, а да је главни град Србије један од првих пет најбезбеднијих градова, са само два мафијашка убиства ове године.

“Иза мене остају резултати”

Александар Вучић је навео да се разматра могућност изградње брзе пруге до Ниша, поручивши онима, који му прете смрћу, да ће иза њега остати резултати.

Вучић је, упитан да прокоментарише претње да ће завршити као Александар Обреновић, уз снимке где су приказани грађани који му пружају подршку уз монтирану музику “посмртног марша”, рекао да би иначе, у савременим условима, било лакше да заврши као Александар Карађорђевић.

“Међутим, они не би да се пореде са усташама и ВМРО, већ да се прикажу као српски јунаци, који су изболи једног слабовидог човека и једну жену и бацили их преко терасе”, рекао је.

“Морамо да задржимо људе у пограничним подручјима”

Србија ће појачавати контраобавештајно деловање и више улагати у безбедносне агенције, које су прилично добро опремљене, и чуваћемо свој суверенитет и своју независност, изјавио је Александар Вучић.

Одговарајући на новинарско питање о неразвијености пограничних подручја Србије, што би могле да искористе стране обавештајне службе, Вучић је рекао да је нешто друго проблем у тим граничним подручјима.

“Јуче сам слушао аргументе Драгана Шутановца против увођења обавезног војног рока, неретко сам слушао и аргументе ‘за’ од појединих људи из војске и такву одлуку нисмо донели. Има ствари које су за и које су против, али ми нешто морамо да урадимо са нашим пограничним подручјима, иначе. На коју год страну да се окренете, осим према северу, где имамо најчвршће пријатељство са Мађарском, ми свуда имамо празне границе, буквално, и морамо да урадимо нешто да људе задржимо и морамо много више да улажемо, али не можете, Београд парама прогута све”, рекао је Вучић.

Председник је подсетио да је Београд пре пет година имао 575 милиона евра буџет, а да данас има милијарду и 210 милиона евра.

“А, не плаћа Београд пензије и плате, плаћа Србија и Београду и свима другима. То значи да имају много пара, и биће све више новца у Београду, и тешко нам је да покушамо да видимо како да равномерно развијамо све друго”, навео је Вучић.

Он је истакао да Београд располаже новцем, који је једнак читавом буџету Републике Српске, са свим платама и пензијама.

“Нови Сад, за који би многи рекли да је лепши, боље послује него Београд, али не вреди, величина Београда, просто, поједе све. Зато нам је потребно јачање и Подриња, наших источних и јужних граница, свега. Видећемо, различити су пројекти којима ћемо то моћи да урадимо”, закључио је Вучић.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here