Mesto za reklamu
  1. 07. 2019.

Председник Француске Емануел Макрон, који је у друштву председника Србије Александра Вучића положио венце на Споменик захвалности тој земљи, обратио се бројним окупљеним грађанима на српском језику.

“Господине председниче, драги Београђани који сте дошли у великом броју, даме и господо министри, господине градоначелниче Београда хвала на изванредном дочеку! Време је да вам кажем у име своје земље Француска вас воли, као што сте ви волели њу. Француска никада неће заборавити жртвовање српског народа, крви проливену заједно, сузе мајки, изгнанство, непресушну бол”, казао је Макрон на почетку обраћања, који је говорио на српском језику.

Макрон је даље у говору истакао да “Француска никада неће заборавити нашу жртву”.

“Француска зна да је судбина Европе исписана на овом тлу. Заједно смо се борили на солунском фронту. Оно што је трагично у историји то нас је заувек спојило, трагични догађаји су нас ујединили. Тада смо остварили братство које се никада не може заборавити наспрам хаоса смрти. То је наша прошлост, пут који прелазимо данас је пут признавања који Француска има према Србији, али и Србије према Француској. Ви имате храброг председника и мораћете бити храбар народ као што је народ на Косову да се историја никада не понови и сви морамо да деламо на европски начин. Морамо да изградимо мир, дубоко верујем да је Србија у Европи и да Европа не може бити Европа без Србије у њој”, истакао је председник Француске.

Сада је ред да вам, у име своје земље, кажем – Француска вас воли, као што сте ви волели њу и знамо шта вам дугујемо, поручио је Макрон.

“Ево, Француска је овде”, рекао је Макрон показујући руком на своје груди и наставио:

” Србија је исто тако у нашим срцима. Данас и заувек”, рекао је шеф француске државе на српском језику.

То обраћање Макрона, у друштву председника Србије Александра Вучића, пред спомеником захвалности његовој земљи симболично је потврдио раније изречене политичке поруке о повратку Француске у Србију.

Било је изузетно свечано и емотивно вечерас на Калемегдану.

Таква атмосфера понела је и Макрона, који јој је и сам допринео, обраћајући се на српском језику речима које су “гађале право у срце”.

После припремљеног говора, он је наставио, надахнуто и са пуно енергије и емоција, да на поукама из историје, које симболизује овај Споменик, говори о будућности Србије, и Француске, али и о месту Србије, уз Француску и друге европске нације, у Европи, у којој деле исте вредности на којима граде трајни мир и будућност.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је Маркон успео да придобије срца грађана Србије.

“Велики Макрон показује поштовање према нама! Србија и ови људи вам то неће заборавити. рекли сте да вам је Србија у срцу, краљ Александар рекао је 1918. да је Србија пала, али да је Француска уз њу и хоћемо са вама да побеђујемо и у будућности!”, казао је Вучић, обраћајући се окупљенима код Споменика захвалности Француској.

Председник Србије истакао: “Макрон нас је слушао о нашим проблемима”.

“Имам само једну поруку за Макрона. Рекли сте да се Европа реформише, ви сте вечерас за нас рекли нешто што је мало ко говорио. Рекли сте да вам је Србија у срцу, молим вас пожурите са дубинским реформама и овај народ овде памтиће вам то”, објаснио је Вучић.

“Ниједан други споменик нема тако лепо место као Споменик захвалности Француској. Да вам откријем једну тајну, јуче смо гледали војну параду, мало ко се радује кад види колико Француска напредује. Свидели су ми се они мали роботи и тенкови и пожелео сам да ми то купимо одмах”, додао је он.

Вучић је истакао да је Србији потребна подршка Француске.

“Нећемо да тражимо нешто што нам не припада и што би могло да нашкоди Француској. Разговарам данас и сутра са најмоћнијим човеком у Европи поред Ангеле Меркел, замолио сам га да брине о Србији и да јој помогне, а ми ћемо да радимо вредно, да будемо марљиви и поуздани пријатељи”, рекао је председник.

“Ако хоћемо да будемо део Европе и света морамо себе да мењамо. Узвукли смо земљу из банкротства али ћемо морати свој начин размишљања да мењамо, да чујемо и друге а не само себе. Зато вас молим да поштујете политику која није лака, али ће нашој деци да обезбеди сигурност и будућност. То је политика за коју ћу да се борим и за коју ћу тражити подршку од вас”, истакао је председник Србије Александар Вучић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here