Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председавајућим Одбором за спољне послове Европског парламента Дејвидом Мекалистером, са којим је разговарао о европским интеграцијама, ситуацији у региону и реформским процесима у Србији.

Председник Вучић честитао је председавајућем Мекалистеру поновни избор за посланика Европског парламента и председавајућег Комитетом за спољне послове.

Током сусрета двојица саговорника су констатовали да Србија спороводи веома успешне економске реформе, те да је прогрес у сфери економије  најјаснији.

Председник Вучић је истакао да ће Србија наставити да спроводи унутрашње реформе у складу са оценама и препорукама институција ЕУ, првенствено из Извештаја Европске комисије, али и из Резолуције Европског парламента о напретку Србије, посебно у области владавине права. Он је рекао да Србија поздравља договор земаља чланица о носиоцима најзначајнијих функција у ЕУ и изразио наду да ће институције ЕУ и у новом саставу наставити да подржавају политику проширења и европски пут Србије.

Председник Вучић је нагласио да Србија чврсто подржава дијалог о нормализацији односа са Приштином, под окриљем ЕУ, али да је наставак разговора могућ тек након укидања такси.

Двојица саговорника разговарали су и о предстојећим изборима. Председавајући Мекалистер позитивно је оценио напредак у функционисању парламента, након што су прихваћене примедбе ЕК и нагласио да је неопходно радити на реформи изборног закона. Тим поводом, председник Вучић је рекао да је Србија спремна за усвајање предлога за побољшање изборног процеса.

„Када је реч о раду Парламента, у појединим аспектима постојао је простор за напредак и стога су препоруке усвојене. Нацрт медијске стратегије, који је израђен на врло транспарентан и инклузиван начин, упућен је Европској комисији на мишљење. Овим документом биће осигурани услови за наставак реформе у области медија и унапређење слободе изражавања“, додао је председник Вучић.

Председавајући Мекалистер поздравио је и нове инфраструктурне пројекте истакавши да они утичу на свеукупни економски напредак земље.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here