Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Људи не морају да брину за основне животне намирнице, јер имамо залихе за годину дана и то да ништа не ради, изјавио је председник Александар Вучић. Замолио је старије грађане да не излазе из кућа, јер су они најугроженији.

Председник Србије је рекао да је за последња 24 сата учињено много на обезбеђивању пре свега довољно намирница за период који је пред нама.

“Очекује нас много теже време, јер је такво искуство земаља у које је вирус стигао раније, у данима пред нама очекујемо велики раст броја оболелих. Наш циљ је да то смањимо колико год можемо”, рекао је Вучић после састанка Кризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица заразне болести Ковид-19 по привреду..

Председник Александар Вучић навео је да је јутрос набавио још 50 респиратора, као и да је од данас “набавка респиратора државна тајна”.

“Сналазим се, па ме гоните једног дана што сам народу набаљао респираторе”, доадо је Вучић.

Председник је рекао да имамо довољно пшенице и брашна и без жетве. Исто је и са уљем и шећером.

“Спречићемо извоз основним животним намирницама у наредних месец дана, а одлуком Владе биће забрањен и извоз дезинфекционих средстава”, каже Вучић.

Ми можемо да кажемо људима да ће бити тешко али да не брину да ће бити довољно хране и других потрепштина, истакао је председник.

Вучић пензионерима: Молим вас, останите у кући 

 

Вучић је замолио старије грађане да не излазе на улице и у продавнице, јер су они најугроженији.

“Сва љубав и пажња је усмерена ка старијим и молим их да не излазе на улицу, да не иду у продавнице да им потрепштине донесу млађи, да се не љубе и не грле”, апеловао је Вучић.

“Пензионери, као бога вас молим, останите у кући, наћи ћемо начина да вам доставимо храну и све што вам је потребно. Нико неће да умре од глади”, додао је председник.

Председник је рекао да Србију очекује теже време када је реч о ситуацији са коронавирусом него што је било до данас, јер се тек може очекивати повећање броја заражених, али и истакао да је у последњих 24 сата држава направила велики посао у циљу обезбеђивања пуне котроле и надзора над обезбеђивањем основних животних намирница.

“Очекује нас тешко време. Много теже него што је било до данас. То могу да говорим из искуства свих земаља које су погођене епидемијом короне”, рекао је Вучић

Истакао да после 10 или 12 дана креће експоненцијални раст броја оболелих, а пре свега старих.

“Ми смо сада девети дан и очекујемо велики раст, да многи од нас остану без својих вољених, а наш је циљ да то смањимо колико год можемо и да обезбедимо да живот победи у Србији”, рекао је Вучић.

Председник је изнео податке да је у Италији смртност од 0 до 29 година нула заражених особа, од 30 до 50 година 0,6 одсто, а да драматично расте код инфицираних старијих од 60, 70 и 80 година. Према његовим речима, код заражених који су старији од 70 година смртност је 16,65 одсто, а у категорији инфицираних старијих од 80 година проценат умрлих је 19 одсто.

“Држава спремна да помогне исплату дела плата”

Као једну од социјалних мера, Вучић је навео да ће држава помоћи фирмама којима посао буде обустављен због коронавируса.

“Колико год будемо могли да помогнемо ми ћемо помоћи”, рекао је Вучић и додао да је држава спремна да помогне исплату дела плата.

Указао је да се сремамо за теже време, јер оно предстоји.

“Биће много тешко, али морамо да се понашамо одговрније него што смо се икада понашали”, додао је Вучић.

Позивао је људе да будемо уједињен. “Ово за нас представља највећи могући изазов и за нашу екомонију и за све, али пре свега за животе људи”, рекао је Вучић.

Навео је да очекује велику помоћ од Кине, као и да ће наредних дана разговарати са мађарским премијером Виктором Орбаном како би усагласили све акције око коронавируса.

“Тражићемо мораторијум на наплату кредита на 90 дана”

Вучић је изјавио је да ће држава тражити од комеррцијалних банака разумевање у наплати кредита и затражити мораторијум, односно одлагање наплате кредита на 90 дана.

Навео је да ће држава давати кредите из Фонда за развој са каматном стопом од један посто, а навео је да ће бити и других мера које се тичу банака.

Држава, каже, има 13,5 милијарди евра девизних резерви, пет милијарди више него што смо имали пре неколико година. “Дакле, никада снажнији нисмо били”, истакао је Вучић.

Указује да је, на пример, Хрватска народна банка недавно са 397 милона евра бранила куну, али да је упркос томе куна пала за 1,1 одсто.

“Ми смо спремни да штитимо курс, да штитимо пуну стабилност у немогућим условима. Имамо 30,5 тона злата. Оно што је важно, девет тона злата држимо у Берну у Швајцаркој да бисмо у сваком тренутку то могли да наплатимо, да бисмо у сваком тренутку могли да имамо ефективни новац”, рекао је Вучић.

Поручио је грађанима да не треба да буду уплашени и да су наша монетарна и наша фискална стабилност неупитни.

“Ако сам због нечега у свој овој несрећи срећан, то је што смо направили систем у претходних пет година који је десетроструко јачи и десетоструко бољи него што је некада био”, рекао је Вучић.

Навео је да ће гувернерка Народне банке Србије Јоргованака Табаковић у наредним данима изаћи у јавност са новим решењима.

“Али ћемо тражити од комерцијаних банака разумевање за мораторијум на наплату кредита на 90 дана, дакле три месеца, колико криза од короне траје, али биће ту и других мера везано за банке”, рекао је Вучић.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here