Mesto za reklamu
  1. 11. 2018.

Председник  Републике Србије Александар Вучић  присуствовао је данас свечаном отварању првог погона компаније Essex Europe у Зрењанину и изјавио да је то догађај од изузетног значаја и за Зрењанин и за целу Србију. У разговору са новинарима председник Вучић коментарисао најновије догађаје на Космету.

“Пре само шест месеци овде је била само ливада и људи су нас са чуђењем гледали када смо говорили да ћемо овде, до краја године, отворити фабрику која ће запослити 160 људи. Они ће допринети Србији извозом производа у вредности од 132 милиона евра. То је од огромног значаја за нашу земљу и за Зрењанин”, поручио је председник  Вучић и додао  да је срећан што многе јужнокорејске компаније размишљају о доласку у Србију.

“Њих не можете тек тако да привучете, треба да имате добре услове за привређивање, добре владине услуге, услуге самоуправа, добру радну снагу. Долазак јужнокорејских инвеститора указује на нову фазу – долазак фабрика са високо-технолошким развојем и да ћемо привлачити земље које нисмо до сада. Кореја постаје азијски и светски економски тигар”, рекао је председник Вучић и поручио LS Group, у склопу које послује и компанија Essex Europe, да у Србији, било где, отворе и друге фабрике.

“Добродошли сте. Издвојили смо за ову инвестицију милијарду и 620 милиона евра, а укупна инвестиција је преко 30 милиона евра. Желимо да запослимо још више Србију, да људи имају будућност и да размишљају о будућности своје деце”, навео је председник Вучић и најавио да ће, у данас отвореној фабрици Essex Europe,  просечна нето плата бити 90.000 динара, што је изнад републичког просека.

“Извоз ће бити између 130 и 150 милиона евра, што је од огромног значаја за земљу. Наставићемо још успешније да покривамо увоз извозом”, рекао је председник Вучић и додао да је пре само неколико година та покривеност била 52, 53 одсто, а данас 78, 79 одсто.

Председник Вучић је изјавио да Србија, на крају трећег квартала, бележи најнижу стопу незапослености у последњих 30 година. Он је поручио да нас то обавезује да чувамо мир и стабилност, да се боримо за економски напредак наше земље, а то можемо уз подршку пријатеља инвеститора и уз марљив рад наших радника.

Амбасадор  Републике Кореје Хјонг Чан  Чое честитао је свим радницима, руководиоцима и инжењерима који су успешно завршили изградњу нове фабрике у Зрењанину.

“Кореја разуме страст и посвећеност председника Вучића и народа Србије да привуку више страних инвестиција. Амбасада Републике Кореје улаже велике напоре да промовише Србију као обећавајућу дестинацију за инвестиције”, истакао је амбасадор  Чое и додао да су одлична радна снага, снажни подстицаји од државе, широка мрежа за продају у Европи, која укључује и Русију и Турску, као и локација која је добро место за транспорт, оно што може да привуче корејске компаније у Србију.

Разговора са новинарима – о стању на Космету

Александар Вучић је најавио да ће данас, у разговору са представницима Срба на Косову и Метохији, замолити да наставе протесте мирним путем, а да ће држава међународној заједници наставити да указује не само на штетност већ и погубност мера Приштине које дубински разарају мир и стабилност.

“Ситуација није нимало лака. Зависите све време од воље Приштине и од тога хоће ли да поштују право или не. Када се неко понаша неправно или противправно, ограничене су могућности деловања”, истакао је Вучић у изјави новинарима после отварања погона јужнокорејске компаније “Есекс Јуроп” у Зрењанину.

Истакао је да је срећан што су се Срби подигли и пробудили и што разумеју колико су погођени мерама, и што су показали да су и те како значајан политички фактор на КиМ, што су, како каже, на цивилизован и достојанствен начин показали разлику између себе и оних који су своје мере проводили у дело.

Изразио је наду да ће међународна заједница имати довољно снаге и разума да изврши довољно велики притисак на оне који спроводе неправду, која је постала свакодневица.

Поновио је да нисмо у лакој позицији, јер немамо контролу “ни над једним педљом КиМ”, али зато имамо свој народ који је спреман да чува своја огњишта, а они имају своју државу која је спремна да им свакако помогне.

Вучић је, на питање да ли се нада да ће Приштина ускоро повући своје мере, рекао да се нада, али да не верује у то.

“Волео бих да се то деси данас, да се десило пре 15 до 20 дана, када су уводили те мере. Али плашим се да се то неће догодити”, нагласио је Вучић.

“Тешко до било каквог компромиса, став САД коректан”

Навео је да је задовољан изјавом америчког државног секретара Мајка Помпеа о томе да Приштина мора да укине таксе, али наглашава да Београд и Приштина нису ни близу било каквог коначног договора нити се сада воде разговори.

“Амерички став о таксама је коректан. Али Америка има другачији однос према Косову, за њих су они независна држава, за нас нису. Важно је говорити да треба наћи компромис, али то није могуће, ни око Цефте, ни око Бриселског споразума. Тешко је постићи било какав компромис”, рекао је Вучић новинарима у Зрењанину.

Истиче да после увођења такси од 100 одсто на српску робу никакав компромис није ни видљивији, ни ближи.

“Кад не можете да се договорите ни око елементарних ствари, повлачењу такси, како онда да се око крупнијих и важнијих ствари договорите”, додао је Вучић, истичући, међутим, да у договору лежи будућност.

Подсетио је да су за Србију две ствари проблем – под један, то што Албанци рачунају да имају своју државу и да је њихова државност заокружена, за шта ће се борити по цену свега.

“То је фактор који морамо да видимо, а размислите на шта смо ми спремни осим да опсујемо сопствену власт и оптужимо је и за оно што смо сами чинили док смо били на власти”, рекао је председник.

Друга ствар је чињеница да је добар део света већ признао ту државност и да морамо да разумемо оквире у којима се крећемо.

“Ако неко мисли да ће Албанци нестати или њихова жеља за државом – то су глупости. Или да ћемо ми променити став САД, Немачке… То је нереално, али да можемо да се боримо да добијемо највише што можемо и да заштитимо народ, због којег много тога чинимо и желимо да опстане и да чувамо државу на КиМ онолико колико можемо, колико је имамо и колико можемо да се изборимо. Људи треба да разумеју да то није једноставно”, указао је Вучић.

То посебно важи за оне који су све прерогативе власти предали Приштини у руке и убили сваку могућност са нешто издејствујемо, а ми смо ипак нашли начин да се боримо за интересе свог народа, додао је председник изразивши наду да грађани то виде.

“Текст у Вашингтон посту значи да су преговори ‘ад акта'” 

Поводом ауторског текста Рамуша Харадинаја у Вашингтон посту, Вучић каже да то што Приштина није спремна да повуче ни таксу и да “ни по коју цену не дâ државност и суверенитет”, значи да су преговори “ад акта”.

“Они ће да говоре о свом суверенитету, ми о нашем праву. Наставићемо тако неколико година уместо да гледамо у будућност”, критиковао је Вучић.

На питање новинара за Харадинајеву тврдњу да је Вучић спреман да призна независност у замену за део територије Косова, председник је запитао шта уопште треба да каже, и да ли уопште има потребе да демантује те наводе у тексту, који, истиче, нема никакву нарочиту тежину, осим да инсинуира нешто на тему односа Србије и Русије.

“Имам паметнија посла. Они помињу Русе сваку пут када нападну Србију. Ми смо поносни на наше пријатељство са Русијом. Само не знам зашто је толико Хашим Тачи јурио Владимира Путина по Паризу, и по другим местима”, указао је председник.

Вучић је додао да би било добро да се договоре о томе какав је њихов однос према Русији.

Такође је казао да је наш односе према САД кристално јасан и подвукао да је уверен да би сваки компромис био најбоље решење.

„Српска стварност“ / председник.рс, РТС – Танјуг /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here