Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Председник Србије Александар Вучић је, у изјави новинарима након присуства приказу способности дела јединица Војске Србије на аеродрому “Пуковник-пилот Миленко Павловић” у Батајници, упитан да прокоментарише писање о померању термина за састанак у Вашингтону, и да би он могао да траје дуже, односно преко ноћи, те да ли то значи да се планира притисак на Србију, рекао је да увек постоји притисак.

Председник Вучић није искључио могућност померања састанка у Вашингтону, о чему спекулише приштинска штампа и чак најављује и учествовање америчког председника Доналда Трампа. Истакао је да – кад год да буде састанка и где год – нема шансе за потписивање признања Косова, ни под којим условима. Вучић је рекао да једино што он гарантује то је да ће се на састанку у Вашингтону и Бриселу борити за интересе Србије.

Онима који, како каже, маштају да ће тамо бити потписано признање Косова, поручује да не постоји могућност, ни под којим условима, да се тако нешто догоди.

Казао је да још ништа није договорено, и да види да постоје иницијативе за врло кратко померање датума, за дан-два.

Указао је да чека да види о чему се ради, након чега ће обавестити јавност и пружити одговор.

Нагласио је да увек постоји притисак на Србију, али да не треба унапред да бежимо и надамо се да се никада ни о чему не постигне договор.

“Чини се као да се налазимо у дефанзивној позицији. Медији стално пишу ‘чека нас овај ужас, па онај ужас’… Чини ми се да не разумемо добро тежину наше позиције. Не мислим да ће бити лако, а да ли лично осећам велики терет поводом тога, одговор је ‘да'”, закључио је Вучић.

Упитан да ли се на састанку у Белој кући на столу могу наћи и политичке теме, како је недавно најавио министар спољних послова Ивица Дачић, Вучић је рекао да не зна шта домаћини могу да испоставе као теме, осим онога о чему је до сада обавештен, а то су економске теме, о чему се већ говорило.

“Не могу да гарантујем да неће, али бих волео да буду само економске теме, јер за политички дијалог и статусна питања је надлежна Европска унија, у складу са одлуком УН, што смо раније прихватили. Али изненађења не искључујем”, рекао је Вучић новинарима.

Каже и да прати шта пишу приштински медији и да се зна с ким Приштина има контакте и у америчкој и у бриселској администрацији, те да Београд није дошао до посебних закључака, сем онога што је и премијер привремених институција Авдулах Хоти већ потврдио, а то је да ће се разговарати о унапређењу економских односа на конкретан начин.

“Ако буде било шта друго, бићете одмах обавештени, реаговаћу и обавестићу вас о томе”, рекао је Вучић.

Упитан да ли се о градњи у заштићеној зони Високи Дечани чуо са игуманом Савом Јањићем и да ли ће то питање бити тема разговора у Белој кући, који би требало да буду одржани 2. септембра, Вучић је рекао да је о Дечанима разговарао са Марком Ђурићем и другим представницима Канцеларије за Косово и Метохију и да је Београд у складу с тим преузимао одређене кораке.

“Наставићемо то да радимо. Ми можемо политичким и дипломатским средствима да се боримо за Пећку патријаршију, Дечане, Грачаницу, чак и за Бањску на северу КиМ, коју смо великим делом обновили и уложили огромна финансијска средства”, рекао је Вучић.

Истакао је да нема проблем да о томе разговара са било ким, уколико неко мисли да би он могао да помогне.

“Ја ћу свакако ту тему отворити у Бриселу, јер, то је једна од ствари о којој се мора говорити у Бриселу. А не знам да ли ће се о томе говорити у Вашингтону”, рекао је Вучић.

Председник Србије Вучић је између осталог најавио да ће позвати у Београд српске лидере из БиХ, Милорада Додика и Жељку Цвијановић, како би разговарали о документима која су му послали, а која се тичу двоструких аршина међународне заједнице поводом статуса Косова у Србији и Републике Српске у БиХ.

Вучић је рекао да је документе прочитао, те да ће им се још додатно посветити.

“Много је политичких компликација пред нама. Морамо да се изборимо са коронавирусом, иако нам иде боље него другима, а морамо да се боримо за економски напредак, за додатни раст”, констатовао је председник Србије Александар Вучић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here