Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

Председник Александар Вучић изјавио је данас да се Србија не меша у унутрашње ствари других држава и да су одлуке Босне и Харцеговине – одлуке органа и политичких странака у тој земљи. Вучић је то рекао на питање новинара да ли, после договора Милорада Додика, Драгана Човића и Бакира Изетбеговића о формирању Савета министара БиХ, та држава “лагано клизи ка НАТО-у”.

Председник је истакао да може да говори само о Србији, која ће, истиче, остати војно неутрална, и неће ићи ни у НАТО, нити у било који други савез.

“Мислим да је то најбољи пут, а који ће пут изабрати БиХ њихова је ствар. А шта ми, Срби мислимо, то је већ неко друго питање”, рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија остаје војно неутрална и да зато и брине о својој безбедности и унапређује своју војску, јер жели да буде слободна, да не зависи од било кога и да сама чува своје небо, земљу и реке.

“Довољно је било да погледате параду у Нишу, и ону у Книну, да видите како је за пет – шест година Србија напредовала, драматично”, приметио је Вучић.

На исто питање, руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко, који је раније обављао дужност амбасадора у БиХ, рекао је да је то “интересантно питање”, али да као амбасадор Русије у Србији не може да коментарише дешавања у другој земљи.

Он је рекао да Русија поштује став Србије о војној неутралности, за који каже да у највећој мери доприноси стабилности, развоју и сарадњи у региону.

Како је приметио, ако је Србија неутрална, има додатне могућности да се усредсреди на економију и реализацију пројеката који доприносе бољитку целе земље.

“То је важно. Разумем да ово није директни одговор на питање, али ја желим да изразим захвалност и потврдим оно што је председник рекао – Србија је поуздан, стабилан партнер и Русија је стабилан, кредибилан партнер. Ми смо најбољи партнери у свим сферама и наша заједничка истрајност да дамо допринос стабилности на Балкану”, рекао је Боцан-Харченко.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here