Mesto za reklamu
  1. 03.2019.

Уочи 15. годишњице погрома над Србима на КиМ, председник Александар Вучић је из Бора поручио да Београд тако нешто више никада неће дозволити.

“Данас, уочи 17. марта кажем вам да никада нећемо више дозволити да се понови 17. март 2004. године, када су рушили крстове, цркве, манастире, прогонили наше људе. Нећемо никада више дозволити да прогоне Србе”, поручио је Вучић на централном скупу у Бору у оквиру посете истоименом округу.

Поновио је да је, уз демографију, Косово и Метохија питање које га највише брине, јер у Приштини “имамо посла са неодговорним људима, који су замислили да могу да раде против Србије шта хоће, да Србија погне главу, а ми да вичемо како нам је лепо”.

“Нисмо спремни на то!”, поручује Вучић.

Србија је, каже, спремна на компромисе и разговоре.

“Никада нећемо прихватити да унизе Србију, да узму све, да Србија не добије ништа, да Србима чине све, а да се правимо да то не видимо, као што је руководство радило до 2012. године”, истакао је Вучић.

Вучић је рекао да ће Србија тражити очување мира, стабилности, да ће се борити за свој народ, да чува своје интересе, али да то што смо рационални не значи и да смо слаби.

“Ми своју снагу не желимо да показујемо, али ћемо умети да заштитимо наш народ. Поручио бих Србима на КиМ да се осећају безбедно од Лепосавића до Штрпца. Где год да покушају да изврше погром, имаћемо довољно снаге да наш народ заштитимо и сачувамо”, нагласио је он.

Вучић се осврнуо и на јучерашњи “стравичан покољ” на Новом Зеланду, приметивши да су комшије из региона једва дочекале да оптужују Србе.

“Једва су чекали, без имало одговорности, на различите начине пребацујући све на Србе, да од Србије направе мету. Има наших људи који су чинили лоше, али цар Лазар и Милош Обилић нису били хулигани и убице, то су били борци за слободу, који су бранили своју отаџбину. Немојте њих да поредите са лудацима и психопатама”, рекао је он.

Како каже, реакције из региона су показале колико “добро” нам желе из околине.

“Ми вама желимо све најбоље и никада нећемо да призивамо несрећу вама и вашем становништву. Али исто тако поручујем земљама у региону ма колико да се надали слабој Србији, а неки од вас желе малу и неуспешну Србију, мој одговор је Србија ће бити успешнија, снажнија, економски јача и богатија”, нагласио је председник.

“То не може нико да спречи, па чак ни оваквом прљавом пропагандом којом смо суочени протеклих дана”, закључио је Вучић.

“Са ‘Циђином’ загарантована будућност Бора”

Према његовим речима, проналаском стратешког партнера, кинеске компаније “Циђин”, загарантована будућност РТБ-а и Бора.

Поручио је да ће грађанима у том делу Србије бити веће плате.

“Будућност Бора је загарантована. ‘Циђин’ је једна од најбољих светских компанија, за пет или шест година ће шестоструко повећати производњу бакра”, рекао је Вучић на скупу у Бору.

Истакао је да је РТБ 2017. имао производњу око 43.500 тона, 2018. 41.000 тона, а да ће ове године РТБ произвести 46.000 или 47.000 тона.

“За мање од три године та производња ће бити до 80.000, а за шест година само у борским рудницима – Мајданпеку, Великом Кривељу и Борској јами и Церову, биће више од 120.000 тона, плус ‘Чукару Пеки’ са нових 80.000 до 90.000 тона”, навео је Вучић.

Истакао је да то значи не само бољи РТБ већ и сигурне плате и сигурност за сва кооперантска предузећа.

Вучић је нагласио да ће 165 милиона евра “Циђин” уложити само ове године у РТБ.

“Био сам јутрос у РТБ ‘Бор’ који је преузео кинески ‘Циђин’ и у Бору сам био 11 или 12 пута до сада”, рекао је Вучић, додавши да је стање у РТБ “Бору” било веома лоше.

“Упркос великом труду наших радника и руководства и великом новцу који је држава давала, у веома лошем стању нам је био РТБ и Кинези били у чуду колико проблема имају и то је био последњи моменат да пронађемо стратешког партнера. Успели смо захваљујући вредним људима из РТБ-а који су тражили решење за своју будућност”, додао је председник.

“Уложићемо 50 милиона евра у Борски округ”

Вучић је најавио да је план да се у наредних годину дана у Борски округ уложи 50 милиона евра.

Навео је да ће се, између осталог, радити више путних праваца, како би се инвеститорима обезбедила добра инфраструктура.

“Поносан сам на упорност коју сте исказали, јер су 2001. 2002. 2003. и 2004. године говорили и вама и мени како треба да правимо столице од прућа, дрвени намештај, намештај од коже, да садимо кикирики, а ми смо данас избацили бакарну катоду”, рекао је Вучић и додао да је производња у РТБ “Бору” данас 20 одсто већа, а биће и двоструко већа.

С друге стране, како је рекао, ваздух је чистији.

Наводећи да у Бору око 4.700 људи нема посао, Вучић је рекао да је врло важно да се у тај град доведе још један инвеститор, како би “продисао пуним плућима”.

“То сам данас рекао и у Кладову и у Неготину”, истакао је Вучић.

Навео је да ће у руднику “Чукару Пеки” бити отворено 1.205 нових радних места, односно да ће 1.205 породица моћи да живи од свог рада, као и да ће Мајданпек поново радити.

Вучић је истакао да ће бити обновљене све болнице, домови здравља, школе, али да га брине све мањи број људи у Србији.

“Брине ме што само 114.000 људи живи у Борском округу. Овде се на 2.100 људи годишње који умру, роди свега 840 деце… Немамо будућност. Ако то не променимо, немамо шансу да опстанемо”, упозорио је председник.

Вучић је приметио да је највише деце и највећи прираштај у деловима земље који су најсиромашнији, док их је најмање у богатијим крајевима – на Врачару и Старом граду у Београду и централним деловима Новог Сада.

Обезбеђење удаљило мушкарца са транспарентом

Током обраћања Александра Вучића у Бору, један мушкарац ближе бини добацио је председнику да је “продао Косово” и извадио из јакне и подигао транспарент на коме је стајала та порука.

Обезбеђење га је удаљило, док је мушкарац довикивао: “Гледајте шта ми раде.”

Председник је на то реаговао речима: “Пустите човека. Видиш да ти нико не ради ништа. Можеш да напишеш и кажеш шта год хоћеш. Нагледао сам се ја свега тога.”

Вучић је поручио да ће Србија бити успешнија и снажнија и економски јача и богатија, то нико не може да спречи чак ни овако прљавом пропагандом и медијским лажима којима смо били суочени у претходним данима и на крају је поручио:

“Никада на скупу у Бору нисам видео оволико људи, хвала вам на подршци и на свим победама. Радићемо много и још боље и више, а од вас тражим да побеђујемо још убедљивије и на сваком месту. Видимо се за мање од шест месеци да видимо шта смо све урадили”, поручио је председник Србије.

Брнабићева: У Борски округ уложено 10 милиона евра

Премијерја Ана Брнабић је рекла да од када је Александар Вучић постао председник Владе Србије, па све до данас, држава је у Бор и Борски округ уложила више од 10 милиона евра.

Ана Брнабић је навела да је напредак у том делу Србије све видљивији.

Према њеним речима Бор једна од девастираних локалних самоуправа у Србији чије је дугове, настале за време бивше власти, влада успела да санира из текућих буџетских резерви.

“То смо успели зато што је Вучић покренуо мере фискалне консолидације, јер смо штедели и домаћински располагали новцем”, рекла је премијерка.

Брнабићева је истакла да је направљен огроман успех са РТБ Бором и подсетила да је од 2006. до 2009. бивша власт покушала четири пута да пронађе стратешког партнера за ту топионицу, али да је сваки покушај био безуспешан.

Премијерка је навела да се зато постављало питање шта ће бити са том компанијом, као и са 5.000 радника и њихових породица.

“Вучић није одустајао и прошле године пронашли смо сјајног стратешког партнера у кинеској компанији ‘Циђин’ која је данас има 63 одсто власништва над РТБ Бором”, истакла је Брнабићева.

Та компанија гарантовала је 1,26 милијарди евра укупних инвестиција, у прве три године уложиће 780 милиона долара, а гарантовано је и радно место за свих 5.000 радника, додала је премијерка.

Према њеним речима, то што је Бор у јуну прошле године, после више од 70 година, поново добио статус града, представља корак даље ка томе да тај град постане административни, привредни и културни центар овог дела Србије.

Премијерка је поручила да ће радити другачије у односу на бившу власт.

“Ми ћемо радити другачије, ми ћемо се борити за нова радна места и да будемо у служби грађана, а вама хвала на стрпљењу и што нам дајете снагу да наставимо даље”, закључила је Ана Брнабић.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс, РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here