Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Лидер Српске напредне странке и председник Србије Александар Вучић рекао је да ће нова влада Србије бити ограниченог трајања и да ће председнички и нови парламентарни избори бити одржани најкасније 3. априла 2022. године.

У очекивању да ће после седнице Председништва, председник владајуће партије СНС Александар Вучић саопштити састав нове Владе и када ће се конституисати, као и ко ће представљати Парламент Србије и важних Одбора, председник Вучић је објаснио да ће то моћи да каже тек у предстојећу недељу, после нове сднице Председништва, а да ће се после тога мандатарка Ана Брнабић обратити новом парламенту, са својим експозеом, када ће се народни посланици изјаснити о новој Влади. Наравно, да ће се то извесно догодити, како буде предложено, јер владајућа партија то може да учини и сама и без коалиционих партнера, јер има апсолутну већину.  Ипак, консензус око неких очекиваних ствари је постигнут и договорено је:

Ивица Дачић биће нови председник Скупштине Србије, додаје Вучић. Нову Владу СНС ће формирати са СПС-ом и СПАС-ом Александра Шапића, који ће имати једно министарство.

Вучић је истакао да ће Влада бити ограниченог трајања, што значи да ће, каже, парламентарни избори бити одржани заједно са председничким и то најкасније 3. априла 2022. године.

Влада ће имати шест приоритета: борба против коронавируса, очување интереса у вези са Косовом и Метохијом, борба против мафије, очување независности и самосталног одлучивања Републике Србије, убрзане реформе и наставак економског оснаживања.

Председник Србије напомиње да су циљеви страховито високо постављени “као кад је Сергеј Бупка поставио лествицу на шест метара и прескочио”.

“Борба за здравље наших грађана, борба против коронавируса коју морамо успешно да окончамо. Потребна је изградња нових капацитета болница, изградња нових клиничких центара. Наша је обавеза и жеља да сви људи буду сигурни”, навео је председник.

То је, додаје, приоритетни задатак.

Други задатак је, указује, борба за интересе народа на КиМ.

“За то нам је потребно широко јединство народа и само ако смо јединствени, можемо да сачувамо наше интересе и да будемо спремни за компромисна решења и да улазимо у разговоре”, истиче Вучић.

Председник каже да је економски циљ да наредне године привредни раст буде шест одсто, ове године је око нуле, те да у ове две године збирно Србија буде најбоља у Европи.

“У наредне две године збирно морамо да будемо први у Европи. То је циљ и то значи да ћемо наставити са свим пројектима, изградњом путева, пруга, јачаћемо енергетику, много тога морамо да урадимо, да ојачамо привреду, даље војску и полицију”, казао је Вучић.

Када је реч о борби против криминала, Вучић је рекао да се рат црногорских кланова прелио на улице Београда.

“Да видимо да ли сте јачи од државе, нећу да одустанем ни за живу главу, тераћу Владу да гони сву ту банду, све те кланове да растуримо ударцима у главу, маљем у главу”, рекао је Вучић и најавио координисану борбу свих државних органа против криминалаца.

Тачка четири биће, додаје, очување независности и самосталног одлучивања Републике Србије.

“Да можемо да водимо своју политику и да водимо рачуна о својим интересима”, каже Вучић.

Један од приоритета су, указује Вучић, убрзане реформе, посебно решавање проблема око владавине права и европских интеграција и напомиње да ће бити формирано ново министарство за људска права и друштвени дијалог.

Вучић истиче да ако се погледају последња истраживања јавног мњења, уз значајан скок СНС-а постоји драматичан скок оних који су њихови политички неистомишљеници, “чији програм можда ми не разумемо, а то су људи који су против вакцинације, против мера за корону, те снаге су скочиле за готово 250 посто у претходних месец дана”.

“Ово је нешто што полако забрињава, антимигрантске, ксенофобне снаге, али мораћемо да разговарамо и с тим људима. Неће се догодити да у Србији било ко туче било кога. Србија има 2,5 пута мање миграната него пре годину дана. За све ове године мигранти су починили мање кривичних дела него грађани Србије у једном дану”, казао је Вучић.

Јасно је, наводи, да постоје мигранти који су из криминогене средине и са таквима ће држава знати како да се обрачуна.

“Али да дозволимо дивљање група зато што неко је другачији, то се неће догодити”, додаје Вучић.

Вучић је указао да су грађани дали огромну подршку СНС-у, а да би та подршка била још већа када би избори били данас одржани.

Наводи да су унутар странке била различита мишљења како и на који начин формирати нову владу и скупштинску већину.

Вучић је навео да СНС-у нису потребни ни коалициони партнери с њихове листе, јер би, наводи, данас СНС сам имао 180 посланика, а да сви учествују на изборима.

“Када имате толику подршку народа, не смете да је погрешно разумете и да сте добили карт-бланш. Морате да разумете и да пружите прилику људима да им обезбедите будућност, неће да размишљају о томе да ли ће се догодити смањење плата и пензија. Наш посао је да обезбедимо да нам систем тако функционише уз темељне реформе да расте животни стандард”, навео је Вучић.

И поред мандатарке је, напомиње, у складу са тим разговарао са људима који су носиоци листа које су прешле изборни праг.

“Имамо врло коректну сарадњу са СПС-ом. Имали смо нешто другачија виђења како би то требало да изгледа у будућности. Више сам ја прихватио Дачићеве предлоге него он моје. Добре ствари смо урадили за нашу земљу. За десет или 20 година моћи ће да се виде путеви и пруге које смо направили, да имамо вишу стопу раста од Шпаније, Италије, Француске…”, навео је Вучић.

Напомиње да невезано за то колика је снага данас СНС-а и СПС-а, СНС поштује њихову снагу и мора да покаже и људску коректност, да “покушамо да радимо с људима с којима смо успешно радили, а да им не кажемо да нам нису потребни”.

“Наставићемо да радимо са њима у нешто измењеном формату”, казао је Вучић.

Истиче да је имао прилику да боље упозна господина Шапића.

“Човек је тражио да разговарамо о будућности Србије, плановима и циљевима, а никакве захтеве није имао. Сматрам да је Ана направила једну ненамерну грешку, око пријаве за станове за припаднике службе безбедности. Ми смо рекли ко се првих 1.000 пријави да добије станове. И сад зато што неко није умео да кликне, не може да има решено стамбено питање, тако да ћемо морати да ту изградњу удесетостручимо. О томе сам разговарао са Шапићем, о економским параметрима, али и о спољној политици. Лако смо се договорили да заједнички радимо. На крају смо се договорили на моје инсистирање да имају једног министра у Влади”, навео је Вучић.

“Задовољан сам што ћемо радити на добробит грађана у наредном периоду.”

Наводи да ће у Влади бити и значајнијег представника мањина.

“Председник Народне скупштине биће Ивица Дачић и мислим да је важно да он кроз парламент води дијалог с различитим групама”, казао је Вучић.

Најкасније у четвртак, додаје, биће формирани и сви одбори у Скупштини и додаје да ће састав владе бити познат наредних дана.

Напомиње да још не може да говори о свим именима министара и да је остало још неколико недоумица.

“Остало је још дан, два посла да бисмо могли све да завршимо. У недељу ћете знати све. Биће добра влада”, указује Вучић додајући да ће нова седница Председништва СНС-а бити одржана у недељу.

Навео је да се сутра обележава 12 година од оснивања СНС-а, додајући да због ковида-19 неће бити масовних скупова.

Забрињава пораст заражених коронавирусом

Председник Александар Вучић указао је и да га брину бројеви заражених коронавирусом и да се праве разговори са свима на Западу око вакцине, као и са Русима и Кинезима.

“Без вакцине то не можемо да решимо. Уништиће нам економију, имамо само данас 45 нових кревета заузетих. И кад будете имали нових 100 кревета заузетих дневно ми смо за 20 дана пуни. Ако будемо имали по 2.000 или 3.000 заражених, на наивоу као Хрватска, онда је то ужас”, навео је Вучић.

“Верујем да ћемо много важних закона на путу ка ЕУ морати да донесемо, а онда народ нека на изборима каже чијим радом је задовољан. У петак би посланичка група поднела закон о министарствима. Онда би нова влада, односно експозе, био у среду ујутру ако се не варам.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here