Mesto za reklamu

07.06.2019.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да се до решења косовског питања може доћи само компромисом и да оно мора бити такво да обе стране „мало попусте“. Председник привремених власти у Приштини Хашим Тачи верује да споразум може да буде постигнут ове године.

   Вучић је на панелу „Дијалог Београд-Приштина — улажење у срж“, у оквиру међународне конференције „Глобсец“ у Братислави, навео да Приштина и Србија имају другачија тумачења о територији Косова.

Према његовим речима, приштинске власти и албанско становништво сматрају да Косово припада њима и да је независна држава, а према српском Уставу, Косово је територија Србије.

„Тачи је рекао да су таксе уведене против Србије због нашег агресивног понашања, а ми смо радили само наш посао, а то је да се боримо против чланства Косова у УНЕСКО и Интерпол. Ништа агресивно нисмо урадили што би угрозило албански народ. Нисмо ништа учинили да им наудимо. Једино питање је да се не слажемо по питању статуса и према њима је то агресивно српско понашање“, рекао је он.

Вучић је негирао тврдње Тачија да се у Бриселском споразуму налази одредба да Србија неће блокирати Косово на путу ка чланство у међународним организацијама и додао да је то нешто што се налазило у нацрту, али не и у финалном документу.

О таксама…

Како је подвукао, у финалном документу се налази да обе стране неће једна другу блокирати на европском путу, па се то тиче само пута ка ЕУ, али не и у УНЕСКО и Интерпол.

Подсетио је да је Тачи некада био против такси које су супротне ЦЕФТА споразуму, које је потписала и Приштина још 2006.

Указао је да Србија ни након што је Приштина једнострано прогласила независност 2008, није уводила никакве противмере.

„Они су мислили да Србија треба да подржи њихову независност“, констатовао је он.

Вучић је упитао колико ће Приштини бити потребно, када се укину таксе, да поново разговара, пошто је Београд спреман да то учини одмах по укидању такси.

„Ми смо спремни да почнемо да преговарамо одмах. То сам рекао својим грађанима више пута“, нагласио је он, додајући да је неопходно да и Приштина прави уступке.

Указао је да косовско питање мора решити ако не данас због политичке ситуације, неки други ће морати то да ураде и нагласио је да је решење могуће само ако је компромисно.

Вучић је рекао да где год да се одржава скуп на којем се говори о косовском проблему, увек се поставља питање да ли ће доћи до поделе, размене територија и да сви питају да ли ће Београд и Приштина постиће споразум.

„Важније од одговарања на питања која прижељкују други, јесте да морамо то да решимо због нас“, нагласио је он.

Вучић песимиста

Према његовим речима, у реду је да Немци, Американци и Руси буду заинтересовани, али ово питање је од највећег значаја за нас који живимо тамо и важно је за нас шта ћемо урадити за своју будућност.

Рекао је да може да говори само у име Београда и да српске власти чине све да би се постигао договор са Приштином, али да нажалост до сада у томе није било успеха, а и садашња ситуација није најбоља.

„Ако питате какве су нам могућности за решење, ја сам прилично песимистичан, али то не значи да нећу дати све од себе као и сви други да одржимо мир, стабилност, а у исто време покушамо да нађемо могућа решења“, подвукао је он.

Вучић је казао да су, када су две стране почеле да дају предлоге, уследиле осуде од стране читаве међународне заједнице.

Указао је и да половина света подржава независност Косова, а друга половина је није признала и нема намеру да то учини.

„То значи да морамо ми да нађемо решење. Ако је политичка ситуација данас таква да не можемо то да учинимо, неки у будућности ће морати то да ураде. Надам се да ће бити неких храбрих људи не само у Београду, већ и у Приштини да прихвате решења која ће бити компромис, а не која ће само њима одговарати“, објаснио је он.

„Решење мора бити такво да обе стране нешто мало попусте. Не може бити да Срби морају да признају безусловно независност. То се неће догодити“, подвукао је он.

Тачи: Споразум може да буде постигнут ове године

Хашим Тачи је изјавио да верује да споразум Београда и Приштине може да буде постигнут ове године и да он мора бити свеобухватан и међународно признат.

Тачи је на панелу о дијалогу Београда и Приштине у Братислави на „Глобсец“ форуму, на којем говори и председник Србије Александар Вучић, рекао да је маратонски процес дијалога у кризи због „непотребног условљавања“ од стране Београда, али да верује да ће следећи дани и недеље, до састанка у Паризу, бити одлучујући за позитиван исход процеса и за договор.

„Верујем да договор може бити постигнут ове године, 2019“, истакао је Тачи и додао да би тај споразум требало да буде свеобухватан, финалан, међународно признат и закључен међусобним признањем.

Он је рекао да су таксе на робу из Србије резултат „агресивног понашања Србије“, посебно кад је реч о онемогућавању уласка Косова у УНЕСКО и Интерпол, али да верује како је самит у Паризу могућност да се дијалог настави конкретним корацима.

„Верујем да ћемо у наредним недељама направити позитивније окружење, да ћемо превазићи препреке, наставити дијалог и да париски самит може да буде могућност да наставимо дијалог конкретним корацима ка финализацији у догледној будућности, у наредним месецима“, рекао је Тачи.

Циљ је већи него препреке са којима се суочавамо, које нису ништа више него дневна политика, каже Тачи.

Ђукановић: За решење битна и реалност

Мило Ђукановић је изјавио да косовско питање мора да се реши компромисом, али да се у тражењу компромисног решења, поред међународног права, у обзир мора узети и реалност.

Црногорски председник је навео и да се нада да ће Вучић и Тачи наставити дијалог и да ће сусрет у Паризу допринети да се превазиђу проблеми који су их удаљили од преговарачког стола.

“Верујем да постоје солуције које морамо да нађемо”, рекао је председник Црне Горе.

Он је рекао и да је свима на Балкану живот показао да морамо поштовати не само међунарондо право већ и околности, и подсетио шта је било са бившом Југославијом, после са Црном Гором и Србијом.

Према његовим речима, то су околности због којих мора да се води рачуна, да се буде мудар и не понављају грешке из прошлости.

Косовско питање је, како је додао, “питање изнад интереса Србије и Косова”.

Вучић је после учествовао и на панелу “Западни Балкан: Удаљавање од Европе?”.

Претходно састао са руководиоцем одељења за Европу и Евроазију и чланицом Извршног одбора Светског економског форума Мартином Ларкин.

“Захвални смо на свакој врсти помоћи коју Светски економски форум може да пружи Србији у унапређењу, отварању и позиционирању српске економије у свету, с обзиром на то да је глобални социо-економски развој главни приоритет WEF”, пише у поруци на Вучићевом инстаграм профилу.

Сутра разговор Вучића и Меркелове

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће у суботу разговарати телефоном са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

“Шта може да буде тема разговора, КиМ наравно. Питаћу је и за додатну подршку и помоћ Немачке, и за немачке инвестиције, али наравно да ће тема бити Косово и Метохија”, рекао је Вучић новинарима.

„Српска стварност“ / Агенције /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here