Mesto za reklamu
  1. 03.2019.

Настављајући кампању “Будућност Србије”, председник Србије Александар Вучић је у Великој Плани започео обилазак Подунавског округа посетом текстилној компанији “Макарон мода”. Истакао је да се Србија бори да доведе једну од најмоћнијих компанија и да су шансе тренутно 50:50, те да га зато додатно мучи ситуација око Косова, јер шаље лоше сигнале потенцијалним инвеститорима.

“Шансе су нам 50:50 да доведемо овде у околини још једног великог инвеститора. Две земље су нам биле конкуренција – Румунија и Бугарска, а остали смо сада само ми и још једна земља и зато ме још, мимо свега, мучи све ово око Косова, да не шаље лоше сигнале”, рекао је Вучић у обраћању грађанима у Великој Плани, коју је посетио у оквиру кампање “Будућност Србије”.

Према његовим речима највећи проблем је неодговорно понашање Приштине, и нагласио да ће Србија да настави да чува своје, штити свој народ на Косову и Метохији.

“Ми ћемо бити уз наш народ на Косову и Метохији, а они нека раде шта им је воља. Ни од кога са стране не можемо да очекујемо помоћ и подршку. Можемо да се уздамо само у себе, у се у своје кљусе – да снажимо своју земљу, наше економске потенцијале, да јачамо државу у свим сегментима и онда ће Србија бити исувише тврд орах да би било ко бацио и поглед на Србију, а не било шта друго”, нагласио је председник.

Грађанима у Великој Плани Вучић је рекао да зна да живе тешко и колико незапослених има, колико је отишло у иностранство, али и да сви виде да се неке ствари померају на боље.

Пренео је да је у турској компанији “Макарон”, коју је претходно посетио, молио власника да повећа плате, и додао да ће држава помоћи.

Oбилазак погона текстилне фабрике „Макарон“ у Великој Плани

Вучић је најавио подршку тој турској текстилној компанији, на различите начине, јер је, како је рекао, најважније да фабрика следеће године у ово време уместо 124 има 400 запослених, док је власник Сафет Сеглам обећао да ће постепено повећавати плате.

Указао је да је план за Велику Плану да се озбиљније оснажи довођењем још једног инвеститора, како би се грађанима показало да имају будућност у свом месту.

“Овде у Великој Плани не раде само људи из тог места, већ и свих околних села, што говори о томе колика је глад за послом”, додао је председник.

Указао је да је држава највећи број јавних објеката у сарадњи са општином обновила и обнавља.

Најавио је и да ће до краја августа бити завршена реконструкција пута дужине од 13,5 километара од Велике Плане до Смедеревске Паланке.

Додао је да је добио молбе грађана Велике Плане и Смедеревске Паланке за изградњу директног скретања са ауто-пута за Смедеревску Паланку.

“Не смем стопроцентно да обећам, али дао сам налог да се анализира да ли то утиче на безбедност саобграћаја, и ако је нема – уложићемо три или четири милиона евра, колико је потребно за то скретање, јер би то омогућило довођење инвеститора у Паланку”, нагласио је Вучић.

Вучић: Значајне субвенције и за домаће привреднике

Вучић је потом обишао и фабрику “Гоша ФОМ” (фабрика опреме и машина) у Смедеревској Паланци и најавио субвенције домаћим приватним фирмама за набавку нове опреме и до 50 одсто, као и за отварање нових радних места и то веће него страним компанијама.

“То није било у Србији и то је огромна ствар. То се радило само за државни сектор. То можемо данас да радимо за велике колективе и велика приватна предузећа као што је ФОМ овде”, најавио је председник.

Председник Србије у компанији “Гоша ФОМ”

Држава може, објаснио је, ако купују нове машине и нову опрему, не да даје кредите, већ да да до 50 одсто новца као поклон, зато што држава жели данас да подстиче производњу. Такође, имаћете више посла у нашим јавним предузећима, посебно у ЕПС-у, додао је Вучић:

“Имаћете више наруџбина и тиме сигурнију будућност. Важно је да можете да рачунате на половину новца за нове машине и нову опрему за обнавање производње, да добијете на поклон”.

Најавио је да ће било кога новог да запошљавају добити и субвенције по радном месту и то више него за страна предузећа. Приметио је да нам у Србији највише фали – варилаца, бравара и тесара, јер изгледа да млађи људи неће то да раде, Најавио је да ће држава помоћи “Гоши ФОМ” и око дуланог образовања и издвојити средства за обуку и школу.

“Нека они учествују са 20 или 30 одсто, а ми ћемо дати највишее, пошто нам недостају управо овакви радници. Желимо да подмладимо те раднике”, додао је председник Србије.

Истакао је да ФОМ има 850 запослених и да ако фабрика искористи подршку државе на прави начин може да има велику корист од тога.

Александар Вучић је обишао и библиотеку “Радоје Домановић” у Великој Плани, посетио је Народни музеј у Смедеревској Паланци у чију је реконструкцију крајем прошле године уложено око шест милиона динара. У колекцији музеја је ликовна збирка у којој су дела Паје Јовановића, Саве Шумановића, Уроша Предића, Петра Лубарде, Цуце Сокић…

“Радити на повратку људи који су напустили земљу”

Председник Србије Александар Вучић рекао је у Азањи да за напредк српске економије не брине и да сада треба радити на покушају да се врате људи који су напустили Србију, што је проблем који мучи и Азању.

У обраћању грађанима, у оквиру кампање “Будућност Србије”, Вучић је указао да је из Азање много људи отишло и да то село више није богато као што је некада било. Указао је да ће држава за то село урадити неке ствари у будућности, наводећи посебно реконструкцију школе која ће бити из државне касе плаћена у целини. Навео је да држава обнавља школе у 113 општина, подсећајући да су му се неки подсмевали говорећи да је “премијер за тоалете”. Вучић, међутим, каже да му је важно деца имају чисте тоалете, учионице.

Александар Вучић у Азањи обилази штандове са пољопривредним производима

Председник Вучић је у  селу Азањи обишаои  штандове са пољопривредним производима са тог подручја. На штандовима се могу видети локални производи – мед, пшеница, јабуке, колачи, ракија и погаче, по чему је Азања и најпознатија, јер се ту у августу одржава азањска Погачијада.

Вучић: Помоћ за развој живинарске индустрије

Председник Србије је је потом обишао предузеће “Микрос Унион” у Селевцу и истакао да ће држава помоћи развој живинарске индустрије у Србији.

“Тиме ће се у наредном периоду позабавити министарства за пољопривреду и финансије”, навео је Вучић.

Председник је обраћајући се новинарима након посете предузећу “Микрос Унион” у Селевцу, једном од највећих произвођача јаја у земљи, рекао да је то лепа фабрика и да држава након фискалне стабилизације сада може више да помогне таквим фабрикама. Рекао је да ће се размотрити начин да се делимично субвенционише даљи развој тог предузећа. Истакао је да је посебно срећан када види успешна породична предузећа, попут овог које производи 60 милона јаја годишње и има 180.000 кока носиља.

Вучић обишао радове на реконструкцији Гимназије у Смедереву

Александар Вучић обишао је радове на реконструкцији зграде Гимназије у Смедереву, за које је Канцеларија за јавна улагања издвојила 168 милона динара. Радови су почели 9. јануара и зграда Гимназије биће комплетно реконструисана, што значи да ће бити урађени и подови, инсталација, грејање, кров, фасада, столарија… Завршетак радова се очекује до почетка следеће школске године. Гимназију у Смередереву похађа 720 ђака, а до завршетка радова на згради настава се одржава у просторијама суседне три школе у Смедереву. Како је поручио, то је њихова мука, јер онај ко мрзи је увек у проблему, а не онај ко је објекат мржње.

Посета Подунавском округу завршена је обраћањем Александра Вучића и Ане Брнабић у Смедереву.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here