1. 06. 2020.

Председник Србије Александар Вучић је током посете Лозници  отворио и фабрику америчке компаније Адиент, а птом одговорио на актуелна питања новинара.

Вучић је током обиласка фабрике рекао да је већ запослено 838 људи, као и да ће радници имати најбоље услове за рад и одмор у оквиру фабрике, која има и тренинг центар, а међу запосленима су 70 одсто жене.

У погону у Лозници ће се прво производити пресвлаке за аутоседишта, а планирано је да у каснијој фази фабрика прошири производњу и на седишта за најпознатије аутомобилске марке.

Радови на изградњи фабрике у Лозници су започети у мају 2019. године.

Компанија Адиент послује у 34 земље света и у више од 238 погона запошљава око 85.000 радника, а годишње произведе 25 милиона седишта за познате аутомобилске брендове.

Вредност почетне инвестиције у погон површине 13.000 квадратних метара је више од 20 милиона долара.

Адиент је прошле године формално постао власник 4,3 хектара неизграђеног грађевинског земљишта у индустријској зони Шепак.

Иначе, компанија Адиент је 2018. у Бањи Ковиљачи отворила погон за производњу навлака за аутомобилска седишта у којем је запослено више од 400 људи.

Амерички произвођач аутомобилских седишта и навлака одлучио је да нови погон изгради у Лозници, а Србија је била у конкуренцији осам земаља.

Фабрика у Лозници биће десети погон за производњу пресвлака и украсних делова за аутомобиле у региону Европе, Блиског истока и Африке.

Председник Вучић је рекао да ће бити изграђено 13,6 километара обилазнице око Лознице како не би морало да се иде кроз центар града и подсетио да ће бити изграђени и аутопут и брза саобраћајница Рума – Шабац – Лозница.

Вучић је нагласио да је Лозница стратешко место за Србију и најсеверније у Подрињу и да је за државу веома важно да Лозница напредује и чува своје становништво.

Одговарајући на питање новинара да коментарише предложено именовање Јевгенија Примакова на засардњу са Србијом, политичара који је близак делу опозиције Савеза за Србију, Вучић је рекао да је Русија нама изразито пријатељска земља и да то не може да промени нико од неодговорних политичара из Србије, нити било ко други,  Подсетио је да је Русија најмање 20 пута већа од Србије, да има своју независну владу, председника, који има огроман утицај и углед.

„Они воде рачуна о својим интересима и доносе одлуке у складу с тим. Немам ништа против било кога. Видео сам реакцију амбасадора Руске Федерација и хвала на коректности“, нагласио је Вучић.

Истакао је да је право Русије на свој избор, као што ми не дозвољама да било ко утиче на то кога ћемо да постављамо на неке функције.

„Било би некоректно и потпуно сумануто да утичемо на њхове одлуке“, нагласио је Вучић.

Коментаришићи новонастале ситуације на Космету после избора нове владе председник Вучић је изјавио да сада очкује велике притиске по питању решавања косовског проблема, те да је важно да Србија, после избора, добије снажну владу.

“Али, да ће бити лако за Србију – неће”, додао је Вучић, али је поновио да ће у том процесу и Србија морати да се пита.

“Немамо примедбе на разговоре које смо имали у ЕУ, као и у разговорима са Гренелом. Увек сам се на миран начин трудио да добијемо што више. Ако стану са захтевима за пријем у Интерпол и у другим организацијама и ми ћемо стати са кампањом промене става земаља о признању Косова”, рекао је Вучић.

Он је додао да је Хашим Тачи све ово извео уз недвосмислену подршку САД и да ће његов став бити да пристаје на разговоре само тамо где су Американци учесници.

Не разуме, каже, како би то Приштина да буде на ЕУ путу, а не жели, како је Тачи изјавио, да разговара са европским представницима.

За разлику од нас, којима ништа није дозовљено, њима је, међутим, све дозвољено, рекао је Вучић.

Ипак, подсећа да је Београд, захваљујући паметној политици, питање Косова и Метохије вратио за преговарачки сто, чувајући мир на КиМ, а економски развијајући Србију.

Вучић је навео да не жели да се бави унутрашњим односима у албанској политичкој заједници, јер је то њихова ствар, док је за Београд важно да Срби са КиМ добију одређене гаранције.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here