Mesto za reklamu
  1. 02.2019.

Вучић борави у дводневној посети Пчињском округу у оквиру кампање “Будућност Србије” а у Врању је данас означио почетак градње јефтиних станова за припаднике снага безбедности. Започео је посету Јабланичком окруку и најпре посетио  Владичин Хан, Сурдулицу и Трговиште.

Председник Вучић је у Врању и премијерка Ана Брнабић у Нишу истовремено означили почетак градње јефтиних станова за припаднике снага безбедности.

Вучић је поручио окупљеним грађанима у Врању да ће нови станови осигурати и олакшати будућност припадницима снага безбедности на југу Србије.

“Ми не сањамо и не замишљамо будућност, ми је градимо. Свесни смо колико та будућност зависи од нас, нашег рада, труда, спремности да је направимо”, рекао је Вучић у обраћању грађанима.

Вучић је рекао да ће припадници служби безбедности у Врању везати свој живот за југ Србије и да ће и грађани бити сигурнији јер ће знати ко их чува и ко им помаже да се осећају сигурно.

Вучић је рекао да ће у првој фази бити изграђено 186 станова, у другој 198 станова, док ће у Србији бити изграђена укупно 8.022 стана.

“То је живот за више од 8.000 породица, значи будућност за њих и сигурна будућност за све нас”, рекао је Вучић.

Он је додао да ће станови у Врању бити продавани по цени од 400 евра по квадрату.

Полагање камена темељца

“Када смо размишљали где да градимо станове, надали смо се оваквим местима, где је део инфраструктуре изграђен, вртићи, школе… Ово место је толико лепо да сам сигуран да ће они који граде у другим градовима, у Митровици, Краљеву, Нишу, Новом Саду, Београду, желети да на оваквим местима буду грађени станови”, рекао је Вучић.

Србија је кренула усправно, поносна баш тамо где јој је и место – у будућност коју сама гради и у којој ће у Врању, Владичином Хану, Нишу, Сурдулици, Лесковцу, Митровици, Крагујевцу, Краљеву и свим другим местима живети живот достојан живљења, рекао је Вучић, те истакао да је све што је до сада урађено посвећено управо таквом животу у којем нема места за обећања и празне приче.

“Када се у ове станове уселе припадници снага безбедности, најпре у њих 186, када обезбедимо станове за младе, оне који се баве науком, да буду свој на своме, када имају где да раде, онда ћемо моћи да кажемо да смо завршили оно што смо започели и да ова земља има будућност”, навео је председник.

Новинарима је рекао да је наишао на дивно гостопримство људи у Пчињском кругу и да им се на то мора узвратити радом.

Вучић је обишао и винарију “Алексић” у Врању, где је поручио да винска индустрија у Србији све више напредује и да су винске компаније важне за привредни развој. Председник је винарију обишао са власником Драганом Алексићем, који са супругом и три ћерке води породични посао.

Вучић је приметио да српска винска индустрија озбиљно напредује и да је међу најразвијенијима у региону, а похвалио је и то што се домаћи власници винарија у тој области све више усавршавају у земљама попут Италије и Француске и преносе знање у Србији.

Председник је данас у оквиру кампање “Будућност Србије” најпре у Владичином Хану обишао реновирани део Предшколске установе “Пчелица”, а испред вртића сачекали су га окупљени грађани. Председник је дочекан на традиционалан начин, уз погачу и со.

У разговору са управом установе, Вучић је рекао да су му се у више вртића жалили да им треба више запослених, али да је ту препрека одлука Владе о забрани запошљавања. Подсетио је да Владина комисија одобрава нова запошљавања у сваком случају посебно.

Председник је затим обишао фабрику намештаја за угоститељске објекте “ГН комерц инжењеринг” у Владичином Хану, а испред предузећа сачекали су га окупљени грађани.

Мештани ове општине захвалили су председнику Србије на свему што је учинио за Владичин Хан, а неколицина њих обратила се председнику са молбом да им реши проблем незапослености.

Погон фабрике “ДН компани”

“Планирамо да отворимо нове фабрике у Владичином Хану и мислим да ће тако и ваш проблем бити решен. Биће посла за грађане Владичиног Хана. Надам се да ћемо те проблеме решавати убрзано, јер кад постоји и друга плата у породици, па макар она била и ниска, много је лакше”, рекао је Вучић.

Затим се Вучић упутио у породичну фабрику намештаја “ДН компани”, где је поразговарао са радницима. Реч је о приватној компанији која има 130 запослених и послује без субвенција државе.

Након тога председник је стигао у Дом за пензионере и стара лица у Сурдулици. Дом је у последње три године за реновирање добио 30 милиона динара, док је само за реновирање дворишног простора Влада Србије дала 17 милиона динара.

Обилазак Дома за пензионере и стара лица у Сурдулици

“Морамо да урадимо све што можемо за старије. Срећан сам како напредује Владичин Хан, важно је да у Сурдулици имамо још улагања”, рекао је Вучић у разговору са управом и корисницима Дома.

Додао је да су му лекари пренели да је у тој средини повећан број пријављених случајева карцинома и констатовао да је то сигурно повезано са бомбардовањем. Директорка Дома Слађана Тасић Стојановић надовезала се речима да је Дом био једина установа социјалне заштите која је била бомбардована 1999. године.

Вучић је у Дому одиграо и партију шаха са једним корисником, која је завршена ремијем.

Дошао је и у општину Трговиште, где је посетио фабрику дечјих креветаца “Симпо” у Радовници. Вучић је ручао са радницима којима је поручио да ће држава наставити да улаже и да помаже како би они остали тамо где су и рођени. “Видео сам и малу децу која су ме дочекала и радујем се због тога”, рекао је Вучић.

Председника је испред фабрике дочекао велики број мештана, као и радници фабрике која запошљава 55 људи.

Вучић је обишао и реконструисану зграду Средње стручне школе “Милутин Бојић”. Испред школе се окупио велики број мештана који су га поздравили, поједини су носили заставе Србије, а међу њима су били и трубачи.

Председник јe школи предао спортску опрему: голове, кошеве и остале реквизите за спортове за које постоје терени у школском дворишту, али за које до сада нису имали опрему. Вучић јe у школи разговарао са ученицима и професорима.

Председник Вучић поручио је мештанима Трговишта да ће држава учинити све како би они остали да живе у свом месту и најавио да ће до октобра бити завршена саобраћајница до ауто-пута Београд–Ниш, као и до Босилеграда.

Вучић је у обраћању грађанима испред средње стручне школе у Трговишту рекао и да ће држава радити на томе да се отвори још један производни погон у том крају, у којем би требало да буде запослено још 300 радника.

Наводећи да је Трговиште посебно значајно за Србију јер је удаљено 54 километра од границе са Македонијом, Вучић је рекао да ће држава наћи начин да се, можда и уз измене закона, субвенцијама обезбеде нешто веће плате и примања како би грађани били подстакнути да остану.

Како каже, до краја октобра биће завршено 36 километара пута од Трговишта до ауто-пута и 17 километара пута од тог места ка Босилеграду, а држава је спремна и да уложи више у школу “Милутин Бојић”.

“Хоћемо да вам покажемо колико нам је стало до вашег опстанка овде. Ваша љубав према Србији је оно што нас обавезује да помогнемо да останете овде, будете наши граничари, чувајте нашу земљу као и увек што сте чинили. Србија је уз вас и тако ће бити и убудуће”, рекао је Вучић.

Затим се посетио Левосоје, где је обишао Основну школу “Вук Стефановић Караџић”.

Посета школи “Вук Стефановић Караџић” у Левосоју

Председник Републике је затим разговарао у Бујановцу са грађанима у центру тог места.

Нема живота без економије и најважније је да и овде у Бујановцу отворимо бар један фабрички погон како би људи могли “колико толико” да се запошљвају, рекао је Вучић.

“Знам како су овде фабрике уништаване и знам ко их је уништавао, али наше је да то променимо. Привреда је овде још раније уништавана али треба да видимо шта можемо да проправимо, да доведемо инвеститоре овде”, рекао је Вучић у разговору са мештанима.

Додао је да је за људе од пресудног интереса да могу да опстану и остану на овим просторима, а да, како каже, свака друга кућа не буде на продају.

“Видите да људи одлазе трбухом за крухом у Словачку, Аустрију… Ми данас имамо више новца, можемо да помогнемо и није нам то проблем само да нађемо више програма”, додао је Вучић.

Данас смо у Бујановцу договорили – да буде урађен пут од села Љиљанце до Богдановца, у дужини од три километра, да решимо питање канализације за Раковац из кредита банке Савета Европе, да покушамо да решимо питање кланица и питање “Гумопластике”, а да водимо рачуна да Срби не буду запостављени, рекао је председник Србије Александар Вучић. Он је после разговора са мештанима Бујановца рекао да Србе и Албанце муче исте бриге.

“Све сам вас разумео, има тема о којима не може сасвим отворено да се разговора. Покушаћемо да нађемо идеје, а ви се више обраћајте Координационом центру кад општина нешто неће да уради”, рекао је председник.

Како је рекао, много тога је у Србији обишао, али нигде није видео такву “потиштеност и страх људи због недостака посла пре свега” као у Бујановцу. Он је грађанима са којима је разговарао поручио да се држе заједно, а онима који представљају наш народ на вишим инстанцама да разговарају са грађанима, да их слушају, истрпе њихов гнев и јед и да се боре за њихове интересе.

Наводећи да 70 одсто људи у Бујановцу и околини живи од сточарства, Вучић је рекао да ће држава наћи кланичара јер постоји обезбеђено тржиште, али да је потребно да се повећа производња грла.

“Увећајте за још три, десет пута, имамо тржиште за то, у Турској, у Кини… Али немамо ни близу онолико стоке колико нам треба за извоз”, рекао је Вучић. Говорећи о Бујановачкој бањи, Вучић је рекао да је она веома важна за цео тај крај и да је неопходно наћи инвеститора.

Казао је и да ће држава помоћи сеоски туризам у Бујановцу и околини, да ће решити питање инфраструктуре, комуналија, струје, трафо станице, али да неко мора да уложи и свој новац. Председник је рекао и да ће држава покушати да нађе инвеститора за “Гумопластику”, предузеће које је затворено 1997. године.

“За свакога ко би уложио у Гумопластику спремни да дамо субвенције по радном месту, дајемо пореске олакшице, субвенције до 50 одсто инвестиције… Али морамо да нађемо некога ко ће да води посао, ко је заинтересован, ко има тржиште за те производе”, рекао је Вучић.

Грађани са којима је Вучић разговарао навели су да албанске локалне власти више воде рачуна о “својим и албанским” него српским интересима.

На констатацију да недостаје медицинског особља, Вучић је рекао да је велики број људи из региона, Румуније, Македоније, БиХ и других земаља отишао у Немачку великог инвестиционог циклуса у тој земљи.

“Мораћемо да повећавамо плате додатно”, рекао је Вучић и навео да с друге сртане не може све држава да “усиса” и да би се запошљавањем само у јавном сектору уништило оно што је рађено у претходних пет година у циљу оздрављења економије.

Вучић је шефа Координационог тела за општине Бујановац, Прешево и Медвеђа Зорана Станковића питао и како се Албанци у тим општинама односе према држави, на шта је Станковић рекао да они поштују законе Србије.

Истакао је и даје стопа криминала у тим општинама мања него у другим деловима Србије, да нема насиља на националној основи и да је у том погледу ситуација задовољавајућа.

“Постигли смо резултат, али може бити боље, надамо се да ће после ове посете и грађани бити задовољнији”, рекао је Станковић.

Обилазак фабрике “Јумко”

Посету Пчињском округу председник Вучић завршава вечерас обиласком фабрике “Јумко” у Врању.

Вучић посетио “Јумко”

У дворишту те фабрике дочекао га је велики број грађана који носе заставе фабирке и транспаренте на којима пише “Хвала председниче”, “Ацо Србине”, “Александар Вучић – будућност Србије”.

Вучић је обишао погон и поразговарао са радницима, где је најавио повећање плата за 20 одсто.

Он им је поручио да је поносан на све што је урађено и да је уверен да ће “Јумко” имати бољу будућност и да ће се радити на томе да се створе услови да фабрика ради у три смене, како би било места за више радника и како би производња била већа.

“Хвала вам на величанственом дочеку”, рекао им је Вучић. “Срећан сам због вас и поносан на вас. Обећавам, да ћете од државе имати још више помоћи, а ви гледаје да имате уговоре и са другима, јер то показује ваш квалитет”, рекао је Вучић. Додао је да би желео да буде што више посла, како би и плате биле што веће.

“Јумко” АД Врање налази се у процесу реафирмације и позиционирања као водећа компанија текстилне индустрије Србије.

Овај текстилни гигант који има заокружен технолошки процес производње, почев од текстилних сировина до готових одевних предмета, запошљава 1.877 радника.

Компанија има велики потенцијални ефекат на целу текстилну индустрију Србије, али и југоисточне Европе, посебно по ступању на снагу ЦЕФТА споразума, као велики снабдевач других произвођача предивом, тканином и концем.

Од потписивања Споразума о текстилу измеду Србије и ЕУ, који је ступио на снагу током 2005. године значајно је порастао и интерес страних компанија за сарадњу у области текстилне индустрије и извоз текстилних производа.

/ Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here