1. 04. 2020.

После састанака са стручњацима Војске Русије председник Србије Александар Вучић одговорио је на питања новинара која се односе на предстојеће изборе у Србији и на последице вируса који је у герентолошком центру у Нишу однео више шивота и новом жаришту вируса у Неготину.

О изборима у Србији одлучују Устав и закони, а не ЕУ или неко други, шта год ко мислио – рекао је председник Вучић и истакао да ће парламентарни избори бити одржани када се земља избори са епидемијом вируса корона. Када се то догоди, у неком тренутку, изаћи ћемо да разговарамо са свима који су желели да учествују на изборима. Иначе, данас неки наши медији преносе, без навођења извора, да ће се избори одржати између 5. и 19. јула ове године.

Према његовим речима, ако још неко жели да учествује на изборима, апсолутно нема ништа против, те да чак и разуме потребу људи, који су, каже, уверени да могу да искористе незадовољство једног дела грађана.

“Они који су до јуче говорили да је бојкот једино решење, желе да искористе незадовољство људи, јер морају да седе у кући, да се понашају дисциплинованије, биће тежа и економска ситуација, јер смо претпоставили животе људи свему друго”, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Како каже, “желе да кроз незадовољство људи добију већу подршку, а да оне који су се све ово време борили и трудили да сачувају живоре, убедљиво победе и склоне”.

“Није нарочито морално, али је легитимно и легално. Уверен сам да имају велику шансу”, навео је Вучић.

На констатацију да неки кажу да му се жури на изборе, наводи да неки кажу и да му се жури, неки да му се не жури, а да је чуо и да ће неко да врши притисак на њега да би дошло до одлагања избора.

“Кажите ми име тог ко ће да ме позове и да ми каже да ће избори да буду тад и тад. Кажите ми име тог човека који може да се усуди и каже председнику Србије када би треабло да буду тад и тад, јер њихови пулени треба да имају бољу прилику. Ја га не познајем нити се то икад десило, јер Србију да понижавам нећу. српско руководство бирају грађани Србије”, истакао је Вучић.

Поновио је да ће избори бити одржани у складу са Уставом и законом.

“Верујем да ћемо у недељама пред нама сести са људима, да ћемо моћи да се договоримо о процедурама”, казао је Вучић и додао да ће бити компликовано вођење изборне кампање, при чему ће СНС, као највећа странка, бити и најоштећенија.

Протекла ноћ била ужасна:

Одговарајући на питање да оцени последице од корона вируса у Србији, председник Вучић истакао је да је протекла ноћ била једна од најгорих по броју умрлих, и то пре свега због уласка коронавируса у Геронтолошки центар у Нишу.

“За нас је претходна ноћ била ужасна. Можда најтежа по броју мртвих. Видећемо како ћемо јутрос проћи. То је пре свега због онога што се десило у Нишу”, нагласио је у изјави за Пинк.

Поручио је онима који потцењују болест да она као да је створена да нападне наше родитеље.

Уз све то што има младих које су жртве, јер се не јаве на време или имају друге додатне болести, корона разара организме старијих људи, објаснио је председник.

Указао је да се на малом месту видело шта изазива инфекција, додајући да је направила помор у Нишу.

“Сваког дана што слушате о пет мртвих, до јутрос је више од тога, а међу мртвима увек имате из Геронтолошког центра у Нишу. То ће бити случај и у данима који долазе. Замислите да нисмо водили рачуна о старијима како би било”, подвукао је Вучић.

Неготин ново жариште 

Вучић је истакао да није готово, иако је лакше, јер се по броју заражених види да се епидемија смирује, али се појавило ново жариште, Неготин.

“Можете мапу Србије направити по броју долазака наших грађана из иностранства. У Србију је више људи ушло него у Румунију која има бројнију дијаспору. Можете направити тачно мапу по томе одакле су људи дошли и видећете где је највише проблема било од Ваљева, преко Параћина, Ниша, Смедерева, Пожаревца, Бора”, објаснио је Вучић.

Рекао је да Србија не крије број заражених и умрлих, да неће да тестира мали број.

Међутим указао је и да, када се упореди број мртвих у марту прошле и ове године, ове имамо мање умрлих, а то је зато што су остајали код куће, чували се од многих других ствари и водили рачуна о имунитету.

Немојте да уништимо у финишу успех који смо остварили:

Председник Србије је позвао грађане да буду стрпљиви и опрезни.

“Немојте да оно што смо радили и градили месец и по дана уништимо у финишу и дозволимо да нас победи болест зато што је упорнија”, рекао је председник.

Рекао је да је ковид 19 опака болест, наводећи да су борбу са вирусом изгубили и њему блиски људи.

“Изгубио сам блиске људе, Блажића, једног од оснивача странке, као и једног друга из детињства”, рекао је Вучић наводећи да је реч о болести која за ноћ превари.
“Дођете са малом температуром, уз сатурацију која је спуштена и за сат или два одведе вас у смрт. Било је случајева када смо помислили да смо излечили пацијента, и он се током ноћи поново нашао на респиратору”, упозорио је председник.

Рекао је да грађани треба да издрже и настоје да се држе изолације.

Казао је да је много урађено претходног викенда и додао да треба да пробамо дисциплином и одговорношћу наставимо, је тада нема сумње да ћемо моћи рећи да смо победили.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here