Mesto za reklamu

21.02. 2019.

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је уверен да неће доћи до договора са Приштином око решења косовског питања, али да ће се за то борити свим срцем.

Вучић је, у интервјуу на ТВ Прва, рекао да вероватно неће бити никаквог решења, јер има много различитих циљева и фактора у свету који су у стању да преко својих агенцијских мрежа покрену шта хоће и униште сваки покушај разговора и договора.
“Нисам оптимиста по питању договора, иако сам спреман да разговарам са Приштином чим укину таксе”, казао је он.

Додао је да је веома уплашен што ће овај проблем остати нашој деци.

“Све ћу да радим да не буде тако. Изгубићу много угледа, јер знам да је то непопуларно, али ћу се борити за договор”, подвукао је он.

Вучић је казао да је реално да не дође до договора и да ће то бити његова највећа грешка.

Истакао је да политички неће да пусти да овај проблем остане нерешен, али већ зна да ће бити по том питању политички поражен.

“Борићу се свом снагом и срцем. Али 99 одсто знам да нећу успети. Немам проблем с тим у историјском смислу, али имам због реалног живота нашег народа. Не спадам у оне који желе да је све наше, а ни у оне који су све дали, већ у оне који су одговорни и који је успео да врати Косово на политичку мапу света”, рекао је Вучић.

Упитан да ли има идеју о решењу одговорио је потврдно и нагласио да ће је представити истог секунда када неко буде прихватио, а то треба да ураде пре свега Албанци.

Њима је, како је додао, нешто од те идеје већ рекао, а нешто није.

Указао је да се после емисије на Првој састаје са шефом дипломатије Бурундија, земље која је повукла признање Косова и да се ради о искреном пријатељу наше земље.

“Биће још таквих пријатеља који ће да долазе”, казао је он.

Вучић је подсетио да се види како су његови претходници и политички противници раније штитили уставни поредак, тако добро, каже, да су 84 земље признале Косово, а у његово време свега девет, уз 13 које су “отпризнале” Косово.

Замрзнути конфликт више не постоји, истиче Вучић, јер га Албанци више неће, они хоће да потпуно консолидују државу коју су створили 2008, нервозни су и доносе неретко и погрешне одлуке, а то виде и Европа и САД те и оне журе да се то реши, јер виде нервозу Албанаца и виде да би то могло да доведе до сукоба, објаснио је Вучић.
Коментаришући различите ставове министара Ивице Дачића и Ненада Поповића у вези са Косовом и Метохијом, Вучић је рекао да не очекује да они имају јединствен став о томе, али да очекује да буду реални и озбиљни.

 „Српска стварност“ / РТС /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here