Mesto za reklamu

20.08.2019.

У Њујорку су вечерас разговарали председник Србије Александар Вучић и амерички државни секретар Мајк Помпео који је после састанка написао на друштвеним мрежама да је са Вучићем имао продуктивне разговоре о дијалогу Београда и Приштине и приступању Србије ЕУ. Вучић је после састанка изјавио да Србија може да рачуна на америчку подршку.

Вучић је написао на Инстаграму да Србија може да рачуна на подршку САД када је реч о укидању такси и наставку дијалога Београда и Приштине.

“Дуго смо разговарали о свему, желео је да чује шта Србија мисли пре свега о решавању косовског проблема. Чини ми се да сам на најкраћи и најједноставнији начин рекао став Србије”, написао је на Инстаграму председник Србије.

Замолио је, како каже, америчку администрацију да покуша, иако је то и до сада чинила, да још снажније утиче на косовско-метохијске Албанце да укину таксе коју су наметнули Србији пре годину дана.

“И по том питању нема сумње да имамо америчку подршку, јер они, као и ми, сматрају да је важно да се настави дијалог између Београда и Приштине”,закључио је Вучић, преноси Танјуг.

“Ја сам говорио и о важности заштите наших сакралних објеката на КиМ, посебно имајући у виду последње случајеве који се на Косову догађају”, истакао је председник Србије.Говорио је, додаје, и да је Србија спремна, без обзира на то што не доноси политичке поене из власти у централној Србији, да чим се таксе укину да се крене у отворени политички дијалог са Албанцима.

“Од наших односа као два највећа народа на западном Балкану зависи будућност региона. Што пре пронађемо договор осигураћемо будућност за људе”, навео је Вучић.

Председник Вучић је истакао да је задовољан “због чињенице да ми се чини да је оно што сам говорио изазвало пажњу секретара Помпеа”.

“Верујем да ће Америка још снажније желети да се укључи на различите начине у решавање проблема у региону из којег ми долазимо”, навео је Вучић.

Мајк Помпео је на Твитеру написао да је са српским председником имао “продуктиван ручак”, током којег су разговарали о дијалогу Београда и Приштине, као и европским интеграцијама Србије.

„Нормализација односа са Косовом ће ојачати стабилност и просперитет Србије, Западног Балкана и трансатлантске заједнице“, навео је Помпео на Твитеру.

Састанак Вучића и Помпеа трајао је дуже него што је било предвиђено, око два сата.

Информацију о састанку са председником Вучићем Помпео је објавио на Твитеру и Инстаграму уз фотографију са састанка.

Аналитичари тај сусрет виде као врло значајан када је реч о укључивања САД у решавање косовског проблема и правца у којем ће се одвијати наставак дијалога, али и тражити могуће решење, пренео је Танјуг.

Председник Србије Александар Вучић за сутра има договорено више значајних састанака.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here