Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Председник Србије Алекандар Вучић је рекао да нема суштинских разговoра са Приштином док таксе у потпуности не буду укинуте. Приштини поручује да ће Србија наставити да ради на даљем повлачењу признања, све док они не одустану од покушава уласка у међународне организације. Амерички домаћини су показали више него добру вољу да нас саслушају, истакао је Вучић у обрћању јавности.

Александар Вучић је рекао, сумирајући посету Америци, да је задовољан разговорима у Вашингтону и нагласио да врата нашој политици у САД више нису затворена.

“Не градим политику и будућност Србије на сновима и машти, али је сигурно да нам врата САД више нису затворена, те да је захвалан људима из Трампове администрације што су показали добру вољу према нашој земљи”, рекао је Вучић.

Верује да ће резултати посете дати плодове у будућности, ма ко био на власти у Србији у годинама пред нама.

Председник Србије је у обраћању јавности рекао да је посета САД од изузетног значаја за интересе Србије.

“На отворен начин могли смо да изнесемо нашу политику, све наше ставове и оно што посебно ценим код америчких домаћина је што су показали више него добру вољу да нас саслушају”, рекао је Вучић.

Истакао да није неко ко на сновма и машти заснива политику, а поготово не будућност Србије, али да ће врата нашој политици у Вашингтону у будућности макар бити одшкринута, ако не потпуно отворена, а да свакако неће бити затворена.

“Захвалан сам људима из Трампове администрације на коректности. Показали су поштовање за Србију, што је за нашу земљу од изузетног значаја. Верујем да ће посета дати плодове у будућности, ма ко био на власти у годинама пред нама”, рекао је Вучић.

Не постоји никакав велики план, нити договор о решењу косовског питања, рекао је Вучић и поновио да је његов услов за суштинске разговоре о том питању претходно укидање такси.

Вучић је по повратку из Вашингона рекао да је ових дана било пуно неиститина и да жели грађанима да каже пуну истину о чему се разговара, које су теме на столу и шта је то што чини Србија по том питању.

“Било је много неистинитих вести како су постигнути неки велики договори, како постоји план. О томе се разговара, али ништа од тога не постоји”, рекао је Вучић у обраћању јавности.

Приштини поручује да ће Србија наставити да ради на даљем повлачењу признања, све док они не одустану од покушава уласка у међународне организације.

Што се тиче примедби људи из Приштине како нашим деловањем за повлачење признања шаљемо лош сигнал на њихову “добру вољу”, рекао је да је стотину пута упозоравао да држава мора да одговори на захтеве Приштине за пријем у међународне организације пре завршетка дијалога.

“Оног секунда када потпишете да нећете пре краја дијалога, а да ли ће он бити успешно окончан или не не знамо, привремено потпишете да нећете тражити пријем у Интерпол, Унеско друге међународне организације, спремни смо да не идемо на даље повлачење признања”, поручио је Вучић.

Рекао је да, ако се прави договор, то мора бити компромис и да је све ово што је рекао говорио и пре три године, и пре годину и по.

“Ништа се у нашој политици није променило”, рекао је и указао да је за нас од кључног значаја да сачувамо мир и стабилност.

Пренео је да је у САД разговарао о ономе што је и тема на регионалним скуповима, што многи називају “мини Шенгеном”, као што је питање како да установимо авионску и железничку линију са Приштином.

“Веома је важно што железничка пруга треба да иде истом трасом као и путни правац, аутопут који градимо од Ниша, преко Прокупља, Куршумлије, Мердара и Приштине. То је важна ствар за наш народ на КиМ, на југу и на централном Косову”, рекао је Вучић.

Србија ће, уколико буде потребе, умети да заштити своје границе и територију од миграната и у томе ће се водити искључиво интересима националне безбедности и сигурности, изјавио је Вучић.

Вучић је рекао да српске службе, након што је Турска отворила своје границе и пустила мигранте са Блиског истока да пређу у ЕУ, предузимају мере, добијају све важне информације и да ће доносити одлуке у складу са ситуацијом.

“Ако буде потребе да заштитимо и сачувамо границе, то ћемо урадити на ефикасан начин. Овог пута нећу да чекам одговоре од ЕУ, већ ћемо се понашати апсолутно и искључиво у интересу наше безбедности и сигурности”, рекао је Вучић.

Истакао је да грађани не треба да буду забринути и да Србија има довољно капацитета и снаге да то уради.

Председник је рекао да је око 130.000 мигранта упућено ка грчкој граници из Турске, а да је значајно мањи број прешао границу.

“Ми ћемо гледати и како реагује ЕУ. Увек смо показивали солидарност према свима који су избегли из ратних подручја и не желимо ни према коме да се односимо као према нељудима, али ћемо умати да сачувамо и безбедност и сигурност грађана Србије”, рекао је Вучић.

Председник је рекао и да ће Србија неће дозволити да буде паркинг за мигранте.

“Ако буде потребе, ако неко буде помислио да Србија треба да постане паркинг за мигранте, показаћемо да се то неће догодити и на резолутан, јасан, недвосмислен начин наши државни органи неће дозволити улаз на територију Србије оним лицима за које сматрамо да би могла да угрозе сигурност и безбедност Србије”, рекао је Вучић.

Председник Вучић изјавио је да је Србија у војном смислу од данас значајно снажнија, након комплетирања одбрамбеног система “Панцир С1”, чију набакву наша земља није крила и све је радила транспарнтно.

Поносан је каже као председник и врховни командант војске која је значајно оспособљена и оперативно унапређена.

Александар Вучић изјавио је да у Србији још нема регистрованих случаја коронавируса и да ће држава умети да одговори на изазов уколико до тога дође, али је нагласио да ће се проблеми у светској економији због ширења новог вируса несумњиво одразити и на српску економију.

Вучић је рекао и да ће наредних дана обићи лекаре и раднике који учествују у борби против коронавируса.

“Вирус се још није појавио у Србији, ако се буде појавио, грађани не треба да буду забринути, имаћемо довољно снаге, капацитета и моћи да се сурпотставимо”, рекао је Вучић.

Он је навео да коронавирус прави велике проблеме светској економији, наводећи да све светске берзе бележе пад, чак и након што је амерички ФЕД смањио каматне стопе.

“Страх од непознатог и од коронавируса утиче на економију, а економија је највећим делом психологија. Довео је до тога да имамо психолошки ефекат на економију и то ће се несумњиво одразити и на нас”, рекао је Вучић.

Председник Вучић је најавио и да га у наредних десет дана очекује одлазак у Берлин, где ће имати важне разговоре са канцеларком Ангелом Меркел, а најважнија тема ће бити Косово, где ће поновити наше ставове.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here