Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Председник Србије Александар Вучић обратио се јавности поводом шпијунске афере и изнео детаље. На снимку који се појавио у јавности виде се руски обавештајац и пензионисани потпуковник Војске Србије са иницијалима З. К., каже Вучић. Истакао је да је Србија већ дуги низ година суочена са снажним деловањем обавештајних активности бројних земаља. Никада снажније борићемо се за војну неутралност, каже председник.

Председник Србије је на конференцији у Председништву Србије рекао да снимак, на ком се види како руски обавештајац даје новац једном, наводно високопозиционираном званичнику Србије, није сачинила наша агенција, али је ВБА упозната са тим.

Снимак је, каже, сачињен 24. децембра 2018. године и на њему се види сусрет руског потпуковника Георгија Клебана са пензионисаним потпуковником Војске Србије, чији су иницијали З. К.

З. К. је, према Вучићевим речима, био објекат надзора српских служби безбедности још од 2012. године због контаката са хрватском контраобавештајном службом.

Председник каже да се сусрет Клебана и З. К. одиграо у Земуну око 18 часова. Припадници српских служби вршили су опсервацију З. К. али сусрет са Клебаном нису они забележили због велике удаљености, каже Вучић.

“Наши припадници су приметили више лице која су била у контрапратњи. На земунском кеју три лица излазе из аутомобила марке ‘ауди’, они су били нечитљиви због положаја. Нашли се код паркиралишта Капетанија и отишли у правцу пивнице ‘Црна овца’. Онда су је напустили и отишли у непознатом правцу”, објаснио је Вучић након седнице Савета за националну безбедност.

Додао је да руски потпуковник Клебан, који је у Србији био на функцији помоћник изасланика одбране, више није у нашој земљи.

“Република Србија је у више наврата фотодокументовала, аудио и видео-документовала контакте Клебана са припадницима Војске Србије. Само са Клебаном 10 контаката документовано, имамо и фото, аудио и видео-документацију да је давао новац. Имамо документоване и друге припаднике руских служби безбедности”, рекао је Вучић.

“Боцан-Харченка сам само питао зашто?” 

Политику према Русији нећемо да мењамо, доживљавамо је као братску земљу, рекао је Вучић и додао да је руског амбасадора Боцан-Харченка поводом афере упитао само “зашто”.

“Нисам видео логику у свему овоме”, рекао је Вучић додајући да је сигуран да председник Русије Владимир Путин није био обавештен о деловању Клебана.

Србија, каже, не заборавља све што су Путин и Русија учинили за Србију.

Подсећа да Србија једина није увела санкције Русији, није ни гласала против интереса те земље и ничин не угрожава пријатељство.

Председник је још једном поновио да Србија остаје војно неутрална и поручио да Србија неће у НАТО.

“Наше мере су појачане”

Председник каже да је већ годинама Србија суочена са изузетно офанзивним деловањем различитих обавештајних служби. У једној групи су, каже, најразвијеније земље а у другој земље региона.

“То значи да постоје бројне агенције других земаља који проводе своје деловање на територији Србије са два циља – прикупљање значајних иобавештајних података како би могли да утичу или да промене политику Србије у одређеним сегментима, а друго је потпуно сагледавање обавештајних капацитета Србије ради изградње сопствених капацитета како би капацитети Србије били смањени”, навео је председник.

Србија је, каже, ојачала мере своје контраобавештајне заштите и сада користи знатно софиситицираније мере.

“Наше мере су појачане и желим да посебно похвалим БИА и ВБА које су у садејству успевале да осујете најзначајнија офанзивна деловања различитих агенција”, напоменуо је председник.

Најавио је да ће у наредном периоду бити спроведене акције против припадника различитих агенција других земаља и то ће, каже, бити предочено јавности.

Српска стварност“ /  РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here