Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Председник Александар Вучић изјавио је, након састанка са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом у Председништву Србије, да је ово био њихов најискренији разговор до сада. Поносимо се својом у војном неутралношћу и у складу са тим наставићемо да чувамо земљу и да развијамо одбрамбене капацитете, истакао је председник. Сергеј Лавров је поручио да се Русија залаже да решење косовског питања буде засновано на поштовању резолуције 1244, да буде пронађено у директном дијалогу Београда и Приштине и да буде одобрено од стране СБ УН.

Александар Вучић и Сергеј Лавров, који је у Београд допутовао поводом Самита којим се у наредна два дана обележава 60 година од оснивања Покрета несврстаних, обратили су се медијима након састанка у Председништву Србије.

Вучић је захвалио Лаврову што је дошао да увелича скуп које Србија организовала поводом 60 година самита Несврстаних, али и за пријатељство и подршку коју Русија пружа нашој земљи.

Истакао је да је разговор са Лавровом био вероватно најотворенији и најискренији разговор до сада, иако се много година познају.

“Разматрали смо целокупну ситуацију у региону, и са својим страховима, који се тичу позиције наше земље и нашег народа у региону, упознао сам руског министра спољних послова и добио виђење Руске Федерације као одговор и. ако то смем да кажем, важне савете”, рекао је Вучић.

Република Србија остаће војно неутрална земља, поручио је председник. “Поносимо се својом у војном неутралношћу и у складу са тим наставићемо не само да чувамо своју земљу да је штитимо, већ и да развијамо наше одбрамбене капацитете како бисмо од вратили сваког потенцијалног агресора од намере да угрози слободу Србије”, истакао је Александар Вучић.

Лавров: Прихватићемо било које решење за КиМ које одговара Србији

Сергеј Лавров је поручио да се Русија залаже да решење косовоског питања буде засновано на поштовању резолуције 1244, да то решење буде пронађено у директном дијалогу између Београда и Приштине и да буде одобрено од стране Савета безбедности Уједињених нација.

“Били смо забринути провокацијом средином септембра. Ми увек у нашим контактима подсећамо на одговрност Брисела”, рекао је Лавров и нагласио да је “време да се испуне договори из ранијих година, посебно формирање ЗСО. Ценили смо уздржаност и тврд став Србије, који су омогућили да та криза буде решена”, додаје Лавров.

“Није на част ЕУ да се то питање не решава”, закључио је министар Лавров.

Лавров каже да је трговинска сарадња две земље порасла за 16 одсто и поред вируса корона.

Лавров је захвалио Вучићу на данашњем састанку и најавио договор о сусрету председника Србије и Русије.

“Пренео сам господину председнику најтоплије поздраве од председника Руске Федерације Владимира Путина, и опредељење за наставак дијалога на највишем нивоу. Размотрили смо могуће контакте на нивоу председника у догледној будућности и договорићемо се сигурно када ће се тај састанак”, рекао је Лавров.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here