Mesto za reklamu
  1. 03. 2022.

Председник Александар Вучић поручио је да нафте и нафтних деривате у Србији има довољно и да снабдевеност није проблем, већ скок цена, због чега држава и интервенише како би заштитила грађане. Поновио је да ће бити довољно и соли, шећера, уља, брашна, пшенице и кукуруза.

Србија је увела мере које су у вези са извозом пољопривредних производа након што је у понедељак била суочена са захтевом за извоз пшенице историјског нивоа, логистички несавладивог, објаснио је председник Србије Александар Вучић, након полагања камена темељца за изградњу фабрике сточне хране мађарске компаније УБМ у Адашевцима.

Поновио је да грађани не треба да брину, јер ће Србија имати и више од онога што је потребно.

Вучић је, на питање шта значи забрана извоза за пољопривредне произвођаче који имају вишкове, рекао да се то односи пре свега на велике компаније, конгломерате, а не сељаке.

Он је казао да тренутно у резервама имамо 800.000 тона пшенице и милион тона кукуруза.

Подсетио је да су годишње потребе 1,2 милиона тона пшенице, а жетва тек предстоји у августу.

Коментаришући наводе појединих медија да пумпе имају горива за два месеца, те да ли је то дизање панике, и треба ли то да плаши људе, Вучић је рекао да имамо велике количине нафте, да Рафинерија ради све време, и да је стање у Србији боље него у великом броју земаља ЕУ, као и да држава улаже око 100 милиона евра да напуни све до врха.

“Имамо и више него што је потребно, само је питање цена, зато смо и одлучили да се одрекнемо 20 одсто акциза на гориво, а то нас месечно кошта 35 милиона евра”, рекао је Вучић.

“Свега имамо довољно, људи не треба никуда да журе, да купују, али је питање колико је то терет за државу, па и за грађане у финансијском смислу”, рекао је Вучић.

Председник је рекао да забрана увоза руских енергената није питање осуде инвазије на Украјину или не, већ питање живота наших људи.

Вучић је, на питање шта значи за нас порука одлука САД о забрани увоз енергената из Русије, као и могућност да то учини и Европа, рекао да је Америка могла да уведе забрану увоза руске нафте јер је увозила свега око 3,5 одсто својих потреба.

“Америка има довољно енергената за себе, а ипак су одмах почели разговоре са Венецуелом, обећали олакшавање санкција. Шта да ради Европа, шта ће Немачка, цела да стане? Зато је реакција немачког канцелара Олафа Шолца, који је рационалан човек, била таква да је рекао да ће се ићи ка диверзификацији извора, али да треба времена”, нагласио је Вучић, додајући да ће и Србија ићи ка диверзификацији.

“Било која одлука ЕУ може да нас погоди”, истакао је он и рекао да је добро што је Немачка реаговала.

Председник је рекао да је у ери када нико никога не слуша, у времену опште политичке хистерије, добро имати госта и пријатеља као што је министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто и чути поруке мира, разума и рационалног процењивања свега што се око нас збива.

“Ми смо осудили заједнички све оно што се збива у нашем окружењу, урадили све што можемо и понудили сваку врсту помоћи за најугроженије, од хуманитарне до финансијске, али морамо да бринемо и о својим грађанима”, рекао је Вучић.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here