Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Председник Александар Вучић поручио је на Трећем демографском самиту у Будумпешти да се Србија суочава са истим демографским проблемима као и цела Европа, да је прошле године бројчано изгубљен цео један град величине Кикинде, да је влада увела мере, али да резултати још нису видљиви.

Александар Вучић је рекао да је Србија прошле године изгубила “цео један град”, будући да је умрло више од 100.000 људи, а родило се 63.175, што значи да је демографски минус за годину дана – 37.680 људи.

То значи да је Србија изгубила град величине Кикинде, у којој сада живи око 38.605 становника, рекао је Вучић.

Председник је рекао да је просечна старост у Србији 43,2 године, док је 20,2 одсто популације старије од 65 година.

Како је рекао, ниједна генерација оних који су рођени после Другог светског рата није омогућила просту репродукцију.

“То нам говори много о суштини проблема”, рекао је Вучић.

Он је навео да је Србија у последњих 75 година имала падове и успоне, периоде мира и рата, просперитета и економске стагнације и пада, али да је наталитет од педесетих година двадесетог века испод нивоа потребног за “обнову популације”.

“То значи да, да би нас следеће године био исти број као данас, број деце по жени би требало да буде 2,1, а у Србији је 1,48”, рекао је Вучић.

Он је навео да је у Мађарској стопа наталитета 1,49, скоро иста као у Србији, али да су мере Виктора Орбана дале резултате.

Вучић каже да су негативни трендови присутни и у богатим и у сиромашним земаљама, па да тако у Србији најбогатији делови земље, најбогатије општине у Београду, имају најмање стопе наталитета.

Тако су, каже, и мере које су предузете дале резултата у најсиромашнијим деловима земље.

“Нико не може да гарантује, шта год да урадите, не знате да ли ћете добити позитивне резултате. Тако су мере у једној земљи, које су довеле до побољшања, нису успеле у некој другој”, рекао је Вучић.

Он је навео да све земље, због будућности своје, али и будућности Европе, треба да раде заједно на том проблему.

Вучић је на почетку рекао и да је председник Мађарске Виктор Орбан заслужан за односе Србије и Мађарске који су, истакао је, најбољи у савременој историји.

“Хвала на посвећеном раду на односима Србије и Мађарске”, рекао је Вучић и истакао да ће Србија остати посвећена добрим односима са том земљом.

Вучић је рекао да није дошао у Будимпешту да држи било коме лекције, већ да учи о томе како би се могла решавати ситуација, која постаје критична и захтева моменталну реакцију свих држава.

Скуп је почео благословом кардинала Петера Ердоа, надбискупа Надбискупије Естергом, као и обраћањем неколико представника хришћанских и јеврејске заједнице о значају повећања наталитета.

Педседник Вучић ће затим обићи и Српско забавиште, основну школу, гимназију и колегијум “Никола Тесла”, где ће разговарати са ученицима.

Вучић се првог дана посете састао са Орбаном, након чега је са премијерима Чешке и Словачке Бабишем и Пелегринијем присуствовао вечери коју је у њихову част приредио мађарски премијер.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here