Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

Председник Републике Србије Александар Вучић, поводом 15-те годишњице погрома над Србима на Косову и Метохији, поручио је да, ако НАТО није у стању да заштити српски народ у јужној покрајини то ће чинити Република Србија.

Вучић је, у обраћању јавности, рекао да се данас навршава 15 година од великог и страшног погрома који су албански екстремисти, уз подршку дела међународне заједнице повели против српског народа у јужној покрајини.

И то је резултирало рушењем и паљењем 35 цркава и манастира, 935 српских објеката, од којих 738 кућа, десет јавних објеката, школа, пошта и домова здравља. Протерано је 4.012 Срба из шест градова и девет села. Настрадало је 28 особа, а 994 је повређено. Међу њима 143 Срба и десетине припадника међународних снага. Избрисана су два села – Слатина и Свињаре, навео је он.

Председник Србије је истакао да данас покушавају на различите начине да оправдају тај тешки злочин против нашег народа и изразио бојазан да ће, уколико међународна заједница не покаже више објективности, Албанци наставити са тим у будућности.

Он је указао на то да је тада било 38.000 припадника Кфора и 8.000 Унмик полицајца.

Вучић је изразио бојазан, имајући у виду чињеницу да није формирана Заједница српских општина (ЗСО), да нису испуњени договори из  Бриселског споразума, као и да је Приштина увела таксе на српску робу и донела платформу која није за, већ против дијалога.

Што се тиче реакције Србије она ће штитити свој народ на Косову и Метохији, чувати свој народ уколико они који морају да га чувају тај посао не обаве. Чини ми се да НАТО није добро разумео своју улогу и да мора да разуме да је њихов посао у складу са Резлуцијом СБ УН 1244 да на сваком месту на Косову и Метохији заштите наш народ, нагласио је он.

Председник Србије је истакао да шаље јасну поруку из Београда да је Србија спремна да разговара са њима и да сарађује, али да очекује и да реагују у сваком тренутку ако српски народ буде угрожен.

Ако НАТО не буде у стању да то спроведе у дело, има ко ће моћи да заштити наш народ, подвукао је он.

Вучић је напоменуо да Србија жели да настави дијалог и разговоре, али да се плаши да је Приштина својом платформом и таксама, као и свиме другим, показала да га неће.

Сматрамо да је постизање компромисног решења најбоље. Ако га неко неће и не жели, треба јасно и недвосмислено да каже. Србија ће увек бити спремна за разговоре и дијалог, али је довољно чврста и одлучна да сачува свој народ и виталне интересе, поручио је председник Вучић.

„Српска стварност“  / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here